Üdvözöljük a

Kötelező energetikai auditok várnak a nagyvállalatokra | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kötelező energetikai auditok várnak a nagyvállalatokra

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2015. augusztus 26.

Az Európai Unió fokozott figyelmet fordít az energiafelhasználás csökkentésére és hatékonyabbá tételére. Ennek részeként a 2012/27/EU direktíva kötelezővé teszi a 250 főnél nagyobb létszámú, vagy min. 50m€ árbevételt elérő (tehát kkv-nak nem minősülő) vállalatoknak, hogy 2015. december 5-ig energetikai auditot végeztessenek. Az energia auditot ezután rendszeresen ismételni kell. Azok a vállalatok, amelyek az ISO 50001 szabvány szerint tanúsított energiagazdálkodási irányítási rendszerrel rendelkeznek, mentesülnek a kötelező energia audit alól.

Az EHAT törvény előírja az energiaaudit elvégzését 4 évente, azonban mentesül a kötelezettség alól az a vállalat, amely EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet. Az energetikai auditnak összhangban kell lennie az energiahatékonyságról szóló irányelvvel (2012/27/EU direktíva), melynek célkitűzése 2020-ig elérendő, az üvegházhatású gáz kibocsájtás 20 %-os csökkentése 1990-hez képest, továbbá az energiahatékonyságnak is 20 %-kal kell növekednie, illetve a megújuló energiaforrások energiaszektorbeli részesedésének is 20%-kal kell növekednie Magyarországon).

Határidő: 2015.12.05.

Tekintettel arra, hogy az audit ellenőrzését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal végzi, kiemelten fontos a szakmai felkészültség. Szankciók:

 - Határidő elmulasztása: 100 000 HUF

 - Felszólítástól számítva 90 napon túl: legfeljebb 10 000 000 HUF

 - Adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása: legfeljebb 15 000 000 HUF (mely ismételten is kiszabható)

A szolgáltatás tartalmi elemei:

 - Állapotfelmérés

 - Telephelyek ellenőrzése, műszaki felmérése

 - Energetikai felmérés

 - Kapcsolatfelvétel, adatbekérés

 - Helyszíni bejárás, felmérés

 - Adatok feldolgozása, kiértékelése

 - Intézkedések, javaslatok kidolgozása, számszerűsítése

 - Vizsgálati dokumentáció, javaslatok összeállítása

 

A szolgáltatás előnyei:

 - A feladat nem köt le erőforrást a társaságon belül

 - Teljes körű szolgáltatás egy kézből

 - Pályázati anyagok alapja lehet

 - Átfogó képet ad a vállalat belső műszaki állapotáról

Az energia audit szolgáltatásra vonatkozó ajánlatadás folyamata

Az ajánlatot a csatolt előzetes műszaki adatlap fájl kitöltése, illetve visszaküldése alapján tudjuk megtenni. A beérkezett adatokat követően szakértőnk felkeresi Önt/Önöket további egyeztetés céljából.

A kitöltött táblázatot az audit@sourcing.hu címre kérjük megküldeni, melyről, további információt és kapcsolódó dokumentumokat a honlapunkon talál: http://www.sourcing.hu/energia-audit?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel

 

Az audittal kapcsolatban keresheti kamaránk munkatársát, Szigethy Péter innovációs szakértőnket a 94/501-851-s telefonszámon, vagy emailben: szigethy.peter@vmkik.hu