Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gazdaságfejlesztési szolgáltatásaink

 

 • Tájékoztatás a gazdaságot érintő jogszabályokról
 • Tanácsadás vállalkozás indításával kapcsolatban
 • Tanácsadás ausztriai munkavégzésről vállalkozásoknak
 • Belkereskedelmi tanácsadás
 • Pályázati tanácsadás
 • Iparjogvédelmi, szellemi tulajdonvédelmi, K+F, innovációs tanácsadás
 • Gazdasági elemzések, konjunktúra felmérések készítése
 • Üzleti találkozók szervezése bel- és külföldön
 • Külföldi szakmai utak szervezése
 • Információszolgáltatás bel- és külföldi vásárokról, kiállításokról
 • Üzleti ajánlatok közvetítése, üzleti partnerkeresés
 • Kamarai csoportos energia-beszerzés
 • Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas megye

Részletek

Vállalkozások helyzetének felmérése

2016. március 4.

A megyei vállalkozások helyzetének megismerésére készített a kamara egy kérdőívet. Segítse munkánkat annak kitöltésével!

Az osztrák minimálbérszabályozással kapcsolatos tervezett változások

2017. április 4.

Az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium legújabb tájékoztatása szerint az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának módosításáról a fuvarozó ágazat vonatkozásában.

MKIK GAZDASÁGI ÉVNYITÓ

2017. március 1.

- Azon a pályán kell maradni, ahol vagyunk, 2017-2020 között meg kell védeni azt a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság bővülése a 3-5 százalékos sávban legyen. Közben végre kell hajtani egy versenyképességi fordulatot, és 2020 után az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK február 28-án rendezett gazdasági évnyitóján Budapesten.

 

Osztrák minimálbér szabályozás a fuvarozóknál

2017. január 30.

Az alábbiakban Mautner Márk vezető külgazdasági attasé levelét teszük közzé, mely  az árufuvarozó és személyszállítási ágazatok szereplőire vonatkozó osztrák minimálbérszabályozással kapcsolatban felmerült kérdéssek kapcsán született.

Üzleti delegáció Berlinbe

2017. január 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata Dr. Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének vezetésével 2017. február 20-22. között üzleti delegációt szervez Berlinbe, a digitalizáció és az Ipar 4.0 témában.  A kiutazás a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósul meg.

GVI 2016. októberi negyedéves konjunktúra-felvételének eredményei

2016. december 2.

A 2016. októberi adatfelvétel tanúsága szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest nem változott: továbbra is 30 ponton áll. A 2015. október óta tartó javuló tendencia már az előző negyedévben megtört, amikor a Konjunktúramutató értéke 33 pontról 30 pontra csökkent. Az eredmények azt mutatják, hogy ezt a negyedévet pedig a stagnálás jellemzi. (Az előző év ugyanezen időszakában a Konjunktúramutató értéke mindössze 24 pont volt.)

INDUL AZ MKIK GVI 2016. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2016. október 3.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe. A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2016. október 28-ig várják!

Korea-i kiállítási lehetőségek

2016. július 18.

A Koreai Köztársaság Nagykövetsége a mellékelt táblázatban szereplő kiállításokra hívja fel az érdeklődők figyelmét.

MEGJELENTEK A MAGYAR NYELVŰ EIP-AGRI KIADVÁNYOK A LEHETSÉGES FORRÁSOKRÓL

2016. március 30.

Az Európai Bizottság által az EIP-AGRI, valamint a Horizont 2020 működésével kapcsolatban publikált kiadványok már magyar nyelven is elérhetőek az EIP Service Point oldalán. Ezen kiadványok közérthető módon nyújtanak tájékoztatást az EIP Hálózatán keresztül elérhető jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról és a lehetséges finanszírozási forrásokról.

A vállalkozások kedvezőbben ítélik meg üzleti helyzetüket - a GVI októberi konjunktúra felmérése

2015. november 12.

A magyar vállalkozások kedvezőbbnek és biztosabbnak ítélik meg aktuális üzleti helyzetüket, mint fél évvel ezelőtt, és várakozásaik is tovább javultak - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdaságkutató intézetének legújabb felmérését ismertető sajtótájékoztatón, Budapesten.

MAGYAR ENERGIA BESZERZÉSI KÖZÖSSÉG

2015. október 27.

MEBEK FREE – Csoportos áram beszerzés KKV ügyfelek számára.

 

Az energia költségek csökkentésére nemzetközileg is népszerű modellt kínál a Sourcing Hungary Kft. által szervezett Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK)

INDUL AZ MKIK GVI 2015. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2015. október 7.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Csúszik több, nagy összegű fontos uniós pályázat

2015. szeptember 25.

Szeptember vége helyett várhatóan 2015. október 30-tól lesznek beadhatók a támogatási kérelmek az 50 milliárd forintos keretösszegű, "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című GINOP-2.1.1-15 kódszámú pályázat kapcsán - jelent meg csütörtökön a hivatalos kormányzati pályázati oldalon. Tudomásunk szerint az ok az, hogy túl komplexre sikerült a kiírás, így át kell azt kicsit dolgozni. Közben a napi.hu arról írt ma reggel, hogy a GINOP 4. prioritásába (energia) tartozó, a kkv-k energiatermelését és energiafelhasználását támogató pályázatok leghamarabb novemberben jelenhetnek meg, de az egyeztetések időigénye miatt lehet, hogy idén már meg sem jelennek.

Közzétették a Horizont 2020 program 2016-2017 évi munkatervének tervezetét

2015. szeptember 21.

A munkaprogramokat a jelenlegi, nem végleges verzióban tették közzé a potenciális pályázók tájékoztatására. A programok elfogadására előreláthatóan 2015. október közepén kerül sor. A munkaprogram tartalmát az Európai Bizottság az elfogadásig módosíthatja.

Átírták a népszerű EU-s pályázat szabályát

2015. augusztus 27.

Meglepő módszerrel, előzetes értesítés nélkül közölt egy igen fontos szabályváltozást ma délelőtt hivatalos EU-s pályázati oldalán a kormány: délelőtt 11 órától nem támogatható a GINOP-1.2.2-15 kódszámú pályázat keretében az a beruházás, amely a szabad vállalkozási zónának nem minősülő településen valósult volna meg. A pályázati oldalon más fontos információkat is közzétettek ma a két most futó és nagy népszerűségnek örvendő kkv kapacitásbővítő pályázat kapcsán.

Megjelent két, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás

2015. június 10.

Megjelent két, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Siemens Zrt. beszállítókat keres

2017. április 3.

A Siemens Zrt. jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé, hogy különböző beszerzési területekre magyar beszállítókat keres. A csatolt dokumentum tartalmazza a cég által megadott, beszerzésre vonatkozó igényeket és elvárásokat, valamint a jelentkezési feltételeket.

Svéd beszállítói lehetőség - lámpagyártás

2017. január 30.

A K-FAB Scandinavia AB svéd cég lámpagyártót keres Magyarországon.

„A kockás füzet ideje lejárt”

2017. január 26.

Várakozáson felül teljesít a Modern Vállalkozások Programja.

Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai Magyarországon - Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. november

2016. december 12.

Az új (digitális) ipari forradalom jelentős átalakulást hoz a munkaerőpiacon. A „képzettségtorzított technológiai váltás” (skill-biased technological change) fogalmával leírható változás eredményeként a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére és a magasan képzett munkaerő iránti kereslet jelentős növekedésére számíthatunk. Egyes szakmák teljes automatizációja mellett a folyamat a munkahelyek számának jelentős csökkenését eredményezheti. Az MKIK GVI kutatásában az automatizáció magyar munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta, elsősorban a járási és megyei hatásokra koncentrálva.

Októberben hároméves mélypontjára csúszott a GKI konjunktúraindexe

2016. október 24.

Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mélypontjára került. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez történt az üzleti várakozásokkal is, a fogyasztóiak viszont – bár mostani romlásuk jelentősebb – így is kedvezőbbek az év eleinél. Ugyanakkor az elmúlt három évben a GKI konjunktúraindexe viszonylag szűk sávban hullámzott.

Koreai Beszállítók Könyvtára

2016. augusztus 10.

A világ leginnovatívabb országából keresne új beszállítót?

Ismerje meg a Koreai Beszállítók Könyvtárát, amely egy folyamatosan bővülő, díjtalanul használható, tematikus gyűjtemény – időrabló beszállító keresgélés helyett így nyújt azonnali segítséget Önnek.

INDUL AZ MKIK GVI 2016. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2016. április 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe.

A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2016.április 30-ig várjuk!

 

Afrika üzleti partnereket vár

2015. december 9.

A kamara székházában France Mutombo Tshimuanga az Afrikáért Alapítvány elnöke és Kovács Vince a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke látta el kézjegyével a két szervezet közötti együttműködési megállapodást.

„Év Gyára” - pályázat

2015. november 9.

 A GyártásTrend technológiai magazin által meghirdetett Év Gyára verseny célja, hogy megtalálja 2015 év gyártó vállalatát. A versenyre minden magyarországi gyártóegységgel rendelkező, bármilyen méretű cég pályázhat.

Gazdasági Havi Tájékoztató

2015. október 19.

Megjelent a GVI legújabb Gazdasági Havi tájékoztatója.

A magyar és angol nyelvű összefoglalót a mellékletekben találják.

650 milliárd forint területfejlesztési forrás lesz elérhető

2015. szeptember 25.

A következő hetekben 650 milliárd forint területfejlesztési forrást nyit meg a kormányzat. Várhatóan még a héten véglegesítik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) régiókra vonatkozó éves fejlesztési kereteit.

Legyen Ön is az Auchan Magyarország Kft. új beszállítója!

2015. szeptember 21.

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara az Auchan Magyarország Kft. együttműködésével Beszállítói Napot szervez.

 

Változások a visszatérítendő EU források igénylésében

2015. szeptember 21.

A vállalkozások a jövőben 3 budapesti és 397 vidéki helyszínen igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által közvetített visszatérítendő EU-s forrásokat és a bank saját hiteltermékeit - közölte a Miniszterelnökség. Állításuk szerint megfordítják a támogatásigénylés logikáját.