Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gazdaságfejlesztési szolgáltatásaink

 

 • Tájékoztatás a gazdaságot érintő jogszabályokról
 • Tanácsadás vállalkozás indításával kapcsolatban
 • Tanácsadás ausztriai munkavégzésről vállalkozásoknak
 • Belkereskedelmi tanácsadás
 • Pályázati tanácsadás
 • Iparjogvédelmi, szellemi tulajdonvédelmi, K+F, innovációs tanácsadás
 • Gazdasági elemzések, konjunktúra felmérések készítése
 • Üzleti találkozók szervezése bel- és külföldön
 • Külföldi szakmai utak szervezése
 • Információszolgáltatás bel- és külföldi vásárokról, kiállításokról
 • Üzleti ajánlatok közvetítése, üzleti partnerkeresés
 • Kamarai csoportos energia-beszerzés
 • Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas megye

Részletek

Vállalkozások helyzetének felmérése

2016. március 4.

A megyei vállalkozások helyzetének megismerésére készített a kamara egy kérdőívet. Segítse munkánkat annak kitöltésével!

Használja ki az elektronikus közigazgatás lehetőségeit!

2018. január 29.

Szeretné elkerülni, hogy egy nem megfelelő azonosítás miatt valaki tudtán kívül intézkedjen a cége nevében és ennek a vállalata lássa kárát? Ugyanakkor nem repes a sorbanállós, időigényes türelemjáték gondolatától sem?

JANUÁRBAN ÉV VÉGI CSÚCSÁHOZ KÉPEST IS JAVULT KISSÉ A GKI KONJUNKTÚRAINDEXE

2018. január 22.

Januárban 2017 végi történelmi csúcsához képest is – igaz hibahatáron belül – de emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások minimális javulásának és a fogyasztóiak némi romlásának eredője. A cégek a bővülés fő akadályának a munkaerő-hiányt tekintik.

Igaz, vagy legenda, hogy az online kereskedelem megöli a hagyományos üzleteket?

2018. január 12.

Valószínűleg Ön is tapasztalta már családja, barátai körében, hogy egyre gyakrabban vásárolnak interneten. Ezt a számok is jól tükrözik: már 2015-ben évi 17%-kal nőtt az internetes kiskereskedelem forgalma, és hasonló volt a növekedés 2016-ban is!

Újra lehet munkahelyteremtő beruházásra pályázni.

2018. január 9.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. január 6-ától újabb, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett a mikro-, kis-és középvállalkozások munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére.

A „dolgok internete” - okos kütyük tárháza

2017. december 12.

Ugye Ön is tapasztalta már, hogy egyre több okos eszköz jelenik meg a környezetében?

Megérkeztünk az okos és összekapcsolt termékek világába. A dolgok internete által mindennapi eszközeink is kiegészülnek a számítógépek intelligenciájával, így azok hasznosabbá, rugalmasabbá és okosabbá válnak.

100 forintért számlacsomag a kisvállalkozóknak

2017. november 24.

Új szemléletre van szükség ahhoz, hogy a hazai kisvállalkozások pénzügyi igényeinek maradéktalanul eleget lehessen tenni – állítja Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási területének vezetője. Szerinte a kisvállalkozásoknak nem egyszerűen terméket kell értékesíteni és tanácsokat adni, hanem megoldásokat. Erre azért van szükség, mert a kisvállalkozások működése és igényei nagyban különböznek a kis- és középvállalatokétól, számukra ehhez igazodó egyszerű, testreszabott megoldásokat kell kínálni.

INDUL AZ MKIK GVI 2017. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2017. október 4.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Az EU a hazai gazdaság lélegeztetőgépe

2017. szeptember 8.

A beáramlott 14 ezer milliárd forint uniós támogatás ellenére a magyar gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorol.

Elindul a cegkapu.gov.hu

2017. július 3.

Az eddig csak természetes személyek által egyéni döntés vagy szükségszerűség alapján igényelt ügyfélkapu mellett hamarosan a gyakorlatban is találkozhatunk a cégek számára kötelező elektronikus ügyfélkapu, vagy más néven cégkapu intézményével.

Az osztrák minimálbérszabályozással kapcsolatos tervezett változások

2017. április 4.

Az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium legújabb tájékoztatása szerint az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának módosításáról a fuvarozó ágazat vonatkozásában.

MKIK GAZDASÁGI ÉVNYITÓ

2017. március 1.

- Azon a pályán kell maradni, ahol vagyunk, 2017-2020 között meg kell védeni azt a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság bővülése a 3-5 százalékos sávban legyen. Közben végre kell hajtani egy versenyképességi fordulatot, és 2020 után az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK február 28-án rendezett gazdasági évnyitóján Budapesten.

 

Osztrák minimálbér szabályozás a fuvarozóknál

2017. január 30.

Az alábbiakban Mautner Márk vezető külgazdasági attasé levelét teszük közzé, mely  az árufuvarozó és személyszállítási ágazatok szereplőire vonatkozó osztrák minimálbérszabályozással kapcsolatban felmerült kérdéssek kapcsán született.

Üzleti delegáció Berlinbe

2017. január 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata Dr. Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének vezetésével 2017. február 20-22. között üzleti delegációt szervez Berlinbe, a digitalizáció és az Ipar 4.0 témában.  A kiutazás a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósul meg.

GVI 2016. októberi negyedéves konjunktúra-felvételének eredményei

2016. december 2.

A 2016. októberi adatfelvétel tanúsága szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest nem változott: továbbra is 30 ponton áll. A 2015. október óta tartó javuló tendencia már az előző negyedévben megtört, amikor a Konjunktúramutató értéke 33 pontról 30 pontra csökkent. Az eredmények azt mutatják, hogy ezt a negyedévet pedig a stagnálás jellemzi. (Az előző év ugyanezen időszakában a Konjunktúramutató értéke mindössze 24 pont volt.)

Megjelent két, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás

2015. június 10.

Megjelent két, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Üzleti partner keresés

2018. január 24.

Christopher Ball, Magyarország tiszteletbeli konzulja Connecticut államban, az amerikai American Seal and Engineering vállalat számára olyan innovatív technológiákat alkalmazó magyar üzleti partnert keres az energiaipar, a légi- és űripar, az autóipar, valamint a lézeripar területéről, amely alkalmas és kész kiterjeszteni működését az Egyesült Államokra.

Széchenyi Kártya - még több segítség a vállalkozásoknak

2018. január 18.

Nemrégiben újra változott a Széchenyi Kártya Program. Valamennyi hiteltípus esetén az addigi 50 millió forint maximálisan igényelhető hitelösszeg a duplájára, 100 millió forintra növekedett.

DigitalVisegrad 4 Europe

2018. január 12.

Magyarország szlovéniai nagykövetségének kérésére továbbítjuk Önöknek a 2018. január 18-án, Ljubljanában megszervezésre kerülő DigitalVisegrad 4 Europe elnevezésű rendezvényre szóló meghívót, a programot, a jelentkezési lapot és a szálláslehetőségeket.

Az MKIK GVI 2017. októberi vállalati konjunktúra felvételének eredményei

2017. december 19.

Megjelent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének havi tájékoztatója. A tanulmányokat csatolva olvashatják magyar és angol nyelven.

Ipar 4.0.: a jelen és a lehetséges fejlesztési területek

2017. december 12.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégiuma által indított sorozat az Ipar 4.0 gazdaságfejlesztési koncepcióval kapcsolatban ad átfogó tájékoztatást. A szakértők a termelési digitalizációval, az automatizációval és a folyamatoptimalizálással kapcsolatos fejleményeket veszik sorra.

Segítünk indítani! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Nyugat-dunántúli Régióban

2017. október 5.

 Győrött már átadtuk az első 29 tanúsítványt a fejlesztési programot eredményesen teljesítő fiataloknak. Ezek a fiatal vállalkozók igénybe vehetik a 3 millió forint támogatást induló költségeik fedezésére.

Még várjuk 18-30 év közötti álláskereső fiatalok jelentkezését, akik megalapozott ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel rendelkeznek önálló vállalkozás indításához! Üzleti terved kidolgozásában és a pályázat elkészítésében ismeret és készségfejlesztéssel segítünk díjmentesen.

Mérlegen Magyarország - 2017. szeptember

2017. szeptember 11.

A gazdasági és társadalmi mutatók sokat elárulnak egy-egy ország helyzetéről, fejlődési irányairól, miközben nemzetközi összehasonlításra is módot adnak. Az MKIK GVI által összeállított 49 társadalmi és gazdasági indikátor képet ad Magyarország fontosabb gazdasági folyamatainak alakulásáról, jelenlegi állapotáról. Ezek segítségével elhelyezhetjük Magyarországot a régiós versenyben, és összevetjük korábbi teljesítményével is. A mutatók között egyaránt találhatóak éves, negyedéves és havi gyakoriságú adatok.

Regionet Competitive

2017. július 24.

A GVI 2017. áprilisi KKV Körkép felvételének eredményei

2017. május 23.

A 2017. áprilisi adatfelvétel tanúsága szerint a hazai KKV szektorban az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest jelentősen romlott: a KKV Körkép Konjunktúra Mutatója a januári 25 pontról 18 pontra csökkent. Így jelenleg a 2016 júliusa óta tartó csökkenő tendencia felerősödése érvényesül.

Siemens Zrt. beszállítókat keres

2017. április 3.

A Siemens Zrt. jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé, hogy különböző beszerzési területekre magyar beszállítókat keres. A csatolt dokumentum tartalmazza a cég által megadott, beszerzésre vonatkozó igényeket és elvárásokat, valamint a jelentkezési feltételeket.

Svéd beszállítói lehetőség - lámpagyártás

2017. január 30.

A K-FAB Scandinavia AB svéd cég lámpagyártót keres Magyarországon.

„A kockás füzet ideje lejárt”

2017. január 26.

Várakozáson felül teljesít a Modern Vállalkozások Programja.

Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai Magyarországon - Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. november

2016. december 12.

Az új (digitális) ipari forradalom jelentős átalakulást hoz a munkaerőpiacon. A „képzettségtorzított technológiai váltás” (skill-biased technological change) fogalmával leírható változás eredményeként a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére és a magasan képzett munkaerő iránti kereslet jelentős növekedésére számíthatunk. Egyes szakmák teljes automatizációja mellett a folyamat a munkahelyek számának jelentős csökkenését eredményezheti. Az MKIK GVI kutatásában az automatizáció magyar munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta, elsősorban a járási és megyei hatásokra koncentrálva.