Üdvözöljük a

Termőföldvásárlás: A Bizottság iránymutatást ad ki a tagállamok számára | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Termőföldvásárlás: A Bizottság iránymutatást ad ki a tagállamok számára

2017. október 18.

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki azzal a céllal, hogy segítsen a tagállamoknak megvédelmezni a termőföldeket a túlzott árspekulációval, a földtulajdon túlzott mértékű koncentrációjával és egyéb veszélyekkel szemben.

Az uniós tagállamoknak joguk van korlátozni a termőföldek értékesítését a mezőgazdasági közösségek megőrzése és a fenntartható mezőgazdasági művelés előmozdítása érdekében, ám ennek során be kell tartaniuk az uniós jogszabályokat, különösen a tőke szabad mozgására vonatkozó szabályokat. 2015-ben a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított azon tagállamok – köztük Magyarország – ellen, amelyek hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak más uniós országokból származó befektetőkkel szemben, és aránytalan mértékben korlátozzák a határokon átívelő befektetések létrejöttét. Ma kiadott közleményében a Bizottság – az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata alapján – útmutatással szolgál azt illetően, milyen módon szabályozhatják a tagállamok a termőföldek értékesítését.

 

A közlemény egyértelművé teszi, hogy a tagállamok saját hatáskörükben intézkedéseket hozhatnak a termőföldek értékesítésének szabályozása céljából. A Bizottság ugyanakkor arra is rámutat, hogy az uniós jog nem engedélyezi diszkriminatív korlátozások bevezetését, így például tiltja, hogy a tagországok általános követelményeket határozzanak meg a lakóhelyre vonatkozóan a föld megszerzésének előfeltételeként. A határokon átívelő befektetések aránytalan korlátozása szintén jogellenesnek minősül.