Üdvözöljük a

Szociális csúcstalálkozó a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről: az EU szociális dimenziójának megerősítése | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szociális csúcstalálkozó a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről: az EU szociális dimenziójának megerősítése

2017. november 20.

November 17-én – 20 év óta első alkalommal – szociális csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői. A csúcstalálkozónak Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke és Stefan Löfven, Svédország miniszterelnöke lesznek a házigazdái. A Svédországban, Göteborgban megrendezésre kerülő eseményen az uniós intézmények vezetői, az uniós állam- és kormányfők, továbbá szociális partnerek és más kulcsszereplők nyílt vitát folytatnak majd arról, miként lehet előmozdítani az Európai Unióban a tisztességes munkafeltételek térnyerését és a gazdasági növekedést.

A találkozón az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság közösen ki fogják hirdetni a szociális jogok európai pillérének létrehozását, hangsúlyozva, hogy a három intézmény kiáll a pillérben foglalt 20 elv és jog mellett, és védelmezi azokat. A pillér létrehozására irányuló kezdeményezést Juncker elnök hirdette meg az Unió helyzetéről szóló 2015. évi beszédében, a hivatalos javaslatot pedig 2017 áprilisában terjesztette elő az Európai Bizottság. A csúcstalálkozó résztvevői az esemény végeztével – munkaebéd keretében – az oktatás és a kultúra jövőjét is át fogják tekinteni.

A csúcstalálkozó aktualitását bizonyítja annak a friss Eurobarométer felmérésnek az eredménye is, amelynek keretében az EU szociális kérdésekben térképezte fel az európai polgárok véleményét. A válaszokból az derül ki, hogy az európai polgárok 83%-a szerint a szabad piacgazdaság kiépítését magas szintű szociális védelmi intézkedéseknek kellene kísérnie. A magyar válaszadók körében ez az arány az uniós átlagnál is magasabb volt: 87%-ot tett ki.