Üdvözöljük a

Szigorúbb schengeni határellenőrzés | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szigorúbb schengeni határellenőrzés

2017. október 30.

Megszavazta az EP a schengeni határellenőrzés szigorítását és gyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és az EU-n kívülről érkezők regisztrálását.

•             közös adatbázis az érkezőkről, távozókról és a beutazás megtagadásáról

•             regisztrálják a vízummal és vízum nélkül érkezőket is

•             az irreguláris migráció csökkentése, harc a szervezett bűnözés ellen

 

Az új „Be- és Kilépési Rendszer” (EES) rögzíti a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is. Ezeket az adatokat a vízumkötelezett és a vízum nélkül is beengedhető utasoknál egyaránt rögzítik belépéskor, kilépéskor és a belépés megtagadása esetében, majd 90 napig tárolják.

A rendszer révén könnyebben ellenőrizhető, hogy a megengedett tartózkodás idejét (egy 180 napos ablakban 90 napot) az illető nem lépte-e túl.

Az útlevelek pecsételését gyorsabb eljárás veszi át, ahol a hamis iratokat és a túltartózkodást is könnyebb kiszűrni.

 

Az adatok tárolása

 

•             Az adatokat alapesetben három évig, túltartózkodáskor öt évig őrzik meg;

•             A rendszer adatait bűn- és terrorcselekmények megelőzésére, kiszűrésére és felderítésére is lehet használni.

 

Hozzáférés az adatokhoz

 

Az új regisztrációs rendszerben sokféle adat gyűlik össze, amelyeket a külső határátkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatnak.

•             Az információkhoz hozzáférnek a nemzeti határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó szervek;

•             az adatokhoz az Europol is hozzáfér;

•             a tagállami menekültügyi hatóságok nem kapnak hozzáférést az adatbázishoz.

 

Bulgária és Románia is részt vesz a rendszerben

A rendszert a schengeni együttműködés országai mellett azok a tagállamok is használhatják, amelyeknél befejeződött az ún schengeni értékelés vagy passzív részesei az európai vízuminformációs rendszernek (VIS).

Idézet

“Az új be- és kilépési rendszer által gyorsabb és biztonságosabb lesz a határátlépés, könnyebb lesz elkapni a hamis papírokkal próbálkozó terroristákat és más bűnözőket” - mondta Augustin Diaz de Mera (EPP, Spanyolország) jelentéstevő.

Következő lépések

A tagállamokkal már leegyeztetett jogszabály-tervezetet a képviselők 477 igen szavazattal 139 ellenében 50 tartózkodás mellett fogadták el. Az új rendszer várhatóan 2020-ban lép életbe.

 

Háttér

Az új be- és kiléptetési rendszer az úgynevezett okos határokról szóló csomag része, amit a Bizottság tavaly áprilisban mutatott be. A költségeket 480 millió euróra becsülik.