Üdvözöljük a

Szaharov-díj | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szaharov-díj

2018. december 18.

Oleg Szencov, az Oroszországban bebörtönzött ukrán filmrendező kapta idén az EP emberi jogi díját, a Szaharov-díjat. A díjátadót nélküle tartották meg december 12-én Strasbourgban.

 

Az ukrán filmrendezőt 2014-ben a krími Szimferopolban letartóztatták, és 20 év börtönre ítélték a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával. Az Amnesty International „katonai bíróság előtti tisztességtelen tárgyalásnak” nevezte az eljárást.

Oleg Szencovot unokatestvére, Natalja Kaplan és ügyvédje, Dmitri Dinze képviselte a szerdai díjátadón az Európai Parlament üléstermében.

Antonio Tajani EP-elnök az ünnepségen elmondta: „Oleg Szencovot azért jelölték a díjra, mert békésen fellépett és kiállt otthona, a Krím félsziget illegális megszállása ellen. Figyelemre méltó a bátorsága, elszántsága, és elkötelezettsége az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok védelme mellett. Ezek azok az alapelvek, amelyekre az Unió épül, és amelyeket különösen a tegnapi szörnyű támadás fényében ez a Parlament ápol, fenntart és hirdet”.

A Parlament elnöke hangsúlyozta: „Szencov éhségsztrájkja és bátor fellépése a politikai bebörtönzöttek elengedéséért való küzdelem jelképévé emelte őt Oroszországban és világszerte”.

Antonio Tajani beszédében az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség enyhítésére szólított fel, és ismételten támogatta Ukrajna területi integritásának megőrzését. Az Oroszországban és a Krím félszigeten illegálisan bebörtönzött ukrán állampolgárok azonnali szabadon engedését kérte. Kiemelte: „A Szaharov-díj nemcsak egy kitüntetés, hanem egyfajta elköteleződés, és mi kiállunk minden kitüntetettért”.

Oleg Szencov története

Natalja Kaplan a díj átvételekor arról mesélt, hogyan tartóztatták le, verték meg és kínozták Oleg Szencovot valamiért, amit nem követett el: „Oleg olyan ember, aki soha nem adja fel, aki nem tud csak ülni ölbe tett kézzel ülni. Harcosnak született”.

Oleg Szencov 2018 májusában kezdett éhségsztrájkba az illegálisan börtönbe zárt ukránok elengedéséért. Natalja Kaplan szerint „a 145 napig tartó éhségsztrájk alatt egyetlen politikai bebörtönzöttet sem engedtek el, de ez nem azt jelenti, hogy veszített - neki köszönhetően az egész világ elkezdett beszélni az orosz elnyomásról, és ez az igazi győzelem”.

Natalja Kaplan beszéde végén Oleg Szencov üzenetét olvasta fel, amely így kezdődött:

"Habár nem lehetek jelen a teremben, hallhatják a szavaimat. Habár más mondja el azokat helyettem, néha a szavak jelentik a legjobb vagy akár az egyetlen eszközt az ember számára, főként ha már minden mást elvettek tőle."