Üdvözöljük a

Megállapodás a Parlament és a Tanács között az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer felülvizsgálatáról | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megállapodás a Parlament és a Tanács között az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer felülvizsgálatáról

2017. november 10.

Az Európai Parlament és a Tanács a mai napon ideiglenes jelleggel megállapodott az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) 2020 utáni időszakra vonatkozó felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat hozzájárul, hogy az EU teljesíteni tudja azt a Párizsi Megállapodás keretében vállalt kötelezettségét, miszerint 2030-ra legalább 40%-kal csökkenti területén az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

A Bizottság 2015 júliusában tett javaslatot az EU ETS felülvizsgálatára. A javaslat előterjesztését több mint két évig tartó tárgyalási folyamat követte. Az intenzív egyeztetések a most megszületett megállapodás létrejöttével zárultak le.

 

A Bizottság javaslata alapján létrejött megállapodás elsősorban a következő területeken eredményez majd előrelépést:

 

•             A kibocsátási egységek jelenlegi túlkínálatának csökkentése érdekében megerősödik a piaci stabilizációs tartalék.

•             Kiegészítő garanciák gondoskodnak majd arról, hogy szükség esetén fokozott védelmet biztosítsanak az európai ipar számára a CO2-kibocsátás-áthelyezés kockázatával szemben.

•             Több támogatási mechanizmus is életbe lép, hogy segítségükkel az ipar és az energiaszektor könnyebben meg tudjanak birkózni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás kapcsán felmerülő innovációs és beruházási kihívásokkal.

 

Ahhoz, hogy a megállapodás hatályba lépjen, a szöveget hivatalosan is el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak.