Üdvözöljük a

Könnyebb online film- és tévénézés külföldön | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Könnyebb online film- és tévénézés külföldön

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. május 23.

Megszavazta az Európa Parlament az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat.

•             Más uniós országban is elérhetjük kedvenc zenéinket, filmjeinket

•             A szolgáltató ellenőrizheti, hogy nem költöztünk-e külföldre

•             Szigorú adatvédelmi szabályok

 

Megszavazta csütörtökön az EP az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat.

 

Az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek.

Az EP által ma elfogadott szabályok értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat külföldön töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul élvezhetik az olyan online előfizetéses szolgáltatásokat, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer és társaik.

“Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek” - mondta Jean-Marie Cavada (ALDE, Franciaország) jelentéstevő.

Az EP 586 szavazattal 34 ellenében 8 tartózkodással fogadta el az új szabályokat.

Adatvédelem és a lakóhely ellenőrzése

Mivel az adatvédelmi szabályok államonként változhatnak, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük vajon nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP címet vagy postacímet használhatnak - az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális.

 

A rendelet szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.