Üdvözöljük a

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. április 5.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. Az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja.

A megállapodásnak köszönhetően az Erste két új, kifejezetten kkv-kat célzó kölcsönnel jelentkezik a piacon; egy gyorsított elbírálású, rögzített futamidejű és egy ötéves újratöltődő vagy rögzített futamidejű, mezőgazdasági kkv-k által igénybe vehető hitellel. A hiteleket kevésbé szigorú biztosítékok mellett lehet igénybe venni, mivel a garanciát az Európai Stratégiai Beruházási Alap pénzügyi támogatásának igénybevételével az Európai Beruházási Alap (EBA) COSME-programja nyújtja. A várakozások szerint a következő három évben mintegy ezer magyar kkv vehet fel ilyen hitelt. A rendelkezésre bocsátott finanszírozás révén ezek a vállalkozások terjeszkedhetnek, innovációs tevékenységet folytathatnak és új munkahelyeket hozhatnak létre.

 

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az európai beruházási terv Európa-szerte több mint 400 ezer kkv-nak biztosít támogatást ahhoz, hogy innováljon, bővüljön és új munkahelyeket hozzon létre. Örömömre szolgál, hogy a mai megállapodás nyomán további ezer magyar vállalkozás élvezheti a beruházási terv nyújtotta előnyöket. Hadd gratuláljak mindenkinek, aki a megállapodás létrejöttében közreműködött.”

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható: https://ec.europa.eu/hungary/news/20170403_esba_erste_hu