Üdvözöljük a

Jelentés a veszélyes termékek riasztási rendszeréről | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jelentés a veszélyes termékek riasztási rendszeréről

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. március 20.

Az online piacterek is fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket a piacról.

2016-ban a rendszert aktívabban használták a nemzeti hatóságok, amelyek eltávolították a veszélyes termékeket a kereskedelemből. A riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül azonban egyre többet értékesítenek online platformokon. E jelenség megoldása érdekében több tagállam hozott már létre a honlapok figyelemmel kísérésével és az online értékesített veszélyes termékek felkutatásával foglalkozó egységeket.  A Bizottság fokozta együttműködését az Amazonnal, az Ebay-jel és az Alibabával, annak érdekében, hogy határozottabban lépjenek fel az uniós fogyasztók számára értékesítő weboldalaikon szereplő potenciálisan nem biztonságos vagy a szabályozásnak eleget nem tevő termékek ellen.

Intenzívebbé vált az uniós országok közötti együttműködés, amelyek egyre gyakrabban veszik igénybe a riasztási rendszert annak biztosítására, hogy a veszélyes termékeket Európa teljes területéről gyorsan eltávolítsák. 2016-ban az európai nemzeti hatóságok között 2 044, veszélyes termékekre vonatkozó riasztás volt forgalomban a gyors riasztási rendszerben. Ezeket a riasztásokat 3 824 nyomonkövetési intézkedés követte, például termékvisszahívás. A megfigyelt reakciók száma összességében több mint kétszerese volt az előző évieknek. Ez azt mutatja, hogy a nemzeti hatóságok még szorosabban figyelemmel kísérik a riasztásokat és minden szükséges intézkedést meghoznak, hogy a piacot biztonságosabbá tegyék a fogyasztók számára.

Magyarország 2016-ban 192 veszélyes termékekre vonatkozó riasztást jelzett, melyeket 97 nyomonkövetési intézkedés követett.  A Magyar állam legtöbbször a ruházati, textil- és divatárucikk termékeket jelentett be (38%), miközben gépjárművek kapcsán csupán egy jelentés született.