Üdvözöljük a

Éves Alapjogi Kollokvium | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Éves Alapjogi Kollokvium

2016. december 12.

Médiapluralizmus és demokrácia : bizottsági tervek az Éves Alapjogi kollokvium után

Az Európai Bizottság ma tette közzé az Éves Alapjogi Kollokviumhoz fűződő  intézkedéseket, melyek a médiapluralizmus és a demokrácia előmozdítását szolgálják.

Az újságírók, tudományos szakértők, nem kormányzati szervezetek és politikusok részvételével november közepén tartott megbeszélések a következő hat pontra összpontosítottak:

•             a tömegtájékoztatás szabadságának és a média függetlenségének védelme a politikai nyomással szemben

•             a média függetlenségének megőrzése

•             a véleménynyilvánítás szabadsága és az újságírók védelme

•             az újságírók és a médiaszereplők elleni gyűlöletbeszéd megelőzése

•             a visszaéléseket felfedő és az oknyomozó újságírók védelme

•             a médiaműveltség és a médiaetika előmozdítása.

Az Európai Bizottság több tervet is meghatározott e célok elérésére. A médiaszabályozási hatóságok függetlenségének megerősítése végett felszólította az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy mielőbb fogadják el az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet. Emellett a szerzői jogokról szóló felülvizsgált irányelv gyors elfogadását is kérte, ami elősegítené a média fenntartható finanszírozását. Az újságírói véleménynyilvánítás szabadsága védelmében a Bizottság szándékában áll, hogy figyelemmel kísérje és fokozza a közvélemény tudatosságát a tömegtájékoztatás szabadsága és a médiapluralizmus összefüggésében, ösztönözze a civil társadalommal, a vállalkozásokkal és az új médiával folytatott párbeszédet. A Bizottság ezen felül finanszírozást nyújt független, szabad véleménynyilvánítással ,valamint az újságírók elleni gyűlöletbeszéddel kapcsolatos projekteknek. A visszaéléseket nyilvánosságra hozók fokozott védelme érdekében a Bizottság fel fogja mérni, hogy szükség van-e uniós jogalkotásra. A Bizottság továbbá több olyan fellépést is tervez, melyek célja a médiaműveltség növelése.