Üdvözöljük a

Európa Nap – Szombathelyen is | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa Nap – Szombathelyen is

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. április 28.

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából.

2017. május 7-én, vasárnap kerül megrendezésre az immár hagyományos Európa-napi fesztivál és családi nap a Szabadság téren. A nap folyamán koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, fotókiállítással, karierrbörzével várjuk a látogatókat. A kis színpadot a gyerekek által kedvelt fellépők töltik be programmal, míg a nagy színpadon népszerű együttesek, többek között a ROMANO DROM, a PANNONIA ALLSTARS SKA ORCHESTRA és CARAMEL lép fel. Megemlékezünk majd a Római szerződés 60. és az Erasmus+ program 30. évfordulójára.

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat április 29. és május 17. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Milyen lesz az idén hatvan éves európai integráció jövője? Miként ad új lendületet a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásnak az Európai Unió? Hogyan járul hozzá az Európai Unió Magyarország megújulásához? Milyen lehetőségeket kínál az idén 30 éves ERASMUS + program? Többek között ezekre a kérdésekre ad majd választ az ország 19 városában megrendezendő Európa-napi rendezvénysorozat.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai adnak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról, vagy az Unió céljairól. A szombathelyi Európa-nap 2017. május 9-én kerül megrendezésre, 11 órától a város Fő terén.

Ünnepelje velünk az Európa-napot május kilencedikén, Szombathelyen, a Fő téren!  Ingyenes családi – és gyermekprogramokkal, vetélkedővel, európai uniós információkkal várjuk, kvízjátékunkon pedig kétszemélyes máltai utazást nyerhet!  Az Európa-napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a szombathelyi Europe Direct Tájékoztató Központ szervezi.