Üdvözöljük a

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

2017. július 7.

Az Európai Unió és Japán elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően. Ez lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást is magába foglalja. A megállapodás értelmében eltörlik az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét, melyek évente összesen 1 milliárd euróra rúgnak. A gazdasági partnerség így várhatóan jelentősen – akár évi 20 milliárd euróval  – növeli az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai vállalkozások, munkavállalók és fogyasztók számára.

 

A megállapodás értelmében megnyílik a japán piac a legfontosabb uniós mezőgazdasági exporttermékek előtt is. A megállapodás teljes körű védelmet biztosít olyan uniós földrajzi jelzéssel ellátott minőségi termékeknek is, mint a szegedi szalámi, a pálinka és a tokaji; így termelőik egy igen kiterjedt és fejlett piacra léphetnek.

 A megállapodás a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat követi majd, teljes körűen védi a közszolgáltatásokat, különös hangsúlyt fektet a személyes adatok védelmére, és külön fejezete foglalkozik a fenntartható fejlődéssel. Az elvi megállapodásra építve mindkét fél tárgyalói folytatják a munkát, hogy megoldják a még nyitott technikai kérdéseket, valamint hogy az év végére lezárhassák a megállapodás végleges szövegét.