Üdvözöljük a

EP jóváhagyás az uniós büdzsét érintő csalásokat felderítő Európai Ügyészségre | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EP jóváhagyás az uniós büdzsét érintő csalásokat felderítő Európai Ügyészségre

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. október 5.

Az Európai Ügyészség Hivatala nyomoz, és bíróság elé állítja azokat, akik az uniós büdzsé kárára követnek el visszaéléseket. Magyarország nem vesz részt az együttműködésben.

Jelenleg csak a nemzeti hatóságok járhatnak el az uniós forrásokkal kapcsolatos olyan visszaéléseknél, mint például a strukturális alapok forrásaival történő visszaélés vagy a nemzetközi ÁFA-csalások, de az ő joghatóságuk az országhatárig terjed.

Az Európai Ügyészség (EPPO) felállítása meggyorsítja az információcserét, összehangolja a rendőrségi nyomozásokat, lehetővé teszi a gyanúsítottak nemzetközi elfogását és számláik, vagyonuk gyors lefoglalását, befagyasztását.

Az Ügyészség szorosan együttműködik Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egységével (Eurojust) és az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) és kiegészíti azok munkáját, hogy a bűnüldözés hatékonyabb legyen és az elcsalt adófizetői pénzek minél nagyobb hányadát lehessen visszaszerezni.

Idézet

Barbara Matera (EPP, Olaszország) jelentéstevő elmondta: “Az EPPO révén, amely a tagállami ügyészek munkáját egy európai testületben egyesíti, javíthatunk az uniós büdzsé rovására elkövetett visszaélések koordinálatlan nemzeti szintű felderítésén. Reméljük, hogy az Európai Ügyészség hatásköre a közeljövőben olyan bűncselekményekre is kiterjed, mint a terrorizmus és az embercsempészet.”

Következő lépések

A parlamenti jóváhagyás után a Tanácsnak formálisan jóvá kell hagynia az ezzel kapcsolatos rendeletet. Az EPPO várhatóan 2020-2021-re áll fel.

Háttér

Az Európai Ügyészség 20 tagállam megerősített együttműködését jelenti, amiben nem részt vesz Magyarország, az Egyesült Királyság, Írország, Hollandia, Málta, Dánia és Svédország. A többi tagállam bármikor csatlakozhat az együttműködéshez.

A hivatal Luxemburgban lesz egy főügyésszel, minden résztvevő országból egy-egy ügyésszel, aki a napi nyomozásokat vezeti, szorosan együttműködve a résztvevő tagállamok által helyben kijelölt ügyésszel. Az ügyészség feladatainak listája később is bővülhet, például a terrorizmus elleni harccal.