Üdvözöljük a

Életre kel a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Életre kel a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2016. december 15.

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája működésre készek, így holnap indítja kezdeti ingyenes szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások.

A rendszer jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők. Ezért a kezdeti szakaszban az első Galileo-jelek más olyan műholdas navigációs rendszerekkel együttesen használhatók, mint a GPS. Az elkövetkező években új műholdak kerülnek majd pályára a Galileo konstellációjának bővítéseként, ami fokozatosan javítani fogja a Galileo világszintű elérhetőségét. Várhatóan 2020-ra válik teljessé a konstelláció, akkorra fogja elérni a Galileo a teljes működési kapacitását. A holnaptól elérhető szolgáltatások:

•             veszélyhelyzetek kezelésének támogatása (kutatás-mentés esetén)

•             pontosabb navigáció a lakosság számára

•             jobb időbeli összehangoltság a kritikus infrastruktúrák számára (pl. hatékonyabban működő telekommunikáció)

•             biztonságos szolgáltatások a közigazgatási szervek számára (polgári védelmi szolgálatok, humanitárius segélyszolgálatok, vámhivatalok és a rendőrség)

A Galileo konstellációja jelenleg 18 műholdból áll, amelyek mindegyikét pályára állították már. A konstelláció várhatóan 2020-ra válik teljessé, összesen 30 műhold tartozik majd hozzá. A Galileo kezdeti szolgáltatásait az Európai GNSS Ügynökség (GSA) irányítja. Az átfogó Galileo programot az Európai Bizottság irányítja, amely az Európai Űrügynökségre (ESA) bízta a rendszer telepítését és az operatív feladatok műszaki támogatását.