Üdvözöljük a

Budapest is esélyes az EU fenntartható városi mobilitási díjára | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Budapest is esélyes az EU fenntartható városi mobilitási díjára

Szerző: Pesthy Zsuzsanna

Az Európai Bizottság bejelentette  a fenntartható városi mobilitási tervért járó díjra és az Európai Mobilitási Hét díjra jelölt, döntőbe jutott városokat, amelyek közül március 20-án kihirdetik a két rangos díj idei nyerteseit. A különböző közlekedési és szállítási igényeket szem előtt tartó, az életminőség javítását célzó városi mobilitási tervért járó, idén ötödik alkalommal odaítélt elismerésre a független szakértőkből álló zsűri olyan városokat jelölt, melyek fenntartható városi mobilitási terve kiemelt figyelmet fordít a városi teherforgalom jelentette problémák megoldására. A díjesélyes városok között találjuk Brüsszel és Stockholm mellett Budapestet is.

Budapest központi elhelyezkedéséből adódóan jelentős közlekedési csomópont is. A főváros 2014-ben elfogadott közlekedésfejlesztési stratégiája – a Balázs Mór-terv – fenntartható szemléletet alkalmaz mind a személyek, mind az áruk szállítására. A zsűri kiemelte, hogy Budapest átfogó mobilitási terve jól integrálja az áruszállítást, ami elsősorban Budapest Teherforgalmi Stratégiájának és a városi áruellátást új alapokra helyező city logisztikai koncepciónak tudható be. A városi árufuvarozás helyzetének részletes értékelését követően Budapest ambiciózus célokat tűzött ki, köztük a különböző alágazatok és szolgáltatók szempontjait együttesen figyelembe vevő integrált hálózatszervezés és az átjárható (interoperábilis) rendszerek fejlesztését, a környezetbarát technológiák és járművek támogatását, valamint a hatékonyabb irányítást. A budapesti áruszállítási intézkedések közül kiemelkedő a logisztikai központok és koncentrált rakodóhelyek kialakítása, a városi szállítások információtechnológiai alapú szervezése, valamint az áruszállítás területi és időbeli szabályozása.

 

Az Európai Mobilitási Hét díjára 23 országból összesen 63 pályázat érkezett. A felkért szakértők 10 várost jelöltek az elismerésre; közülük Lisszabon, Malmö és Szkopje került esélyesként a döntőbe. A díj azokat az önkormányzati erőfeszítéseket hivatott elismerni, melyek célja a fenntartható városi mobilitás előmozdítása. A díjjelölt városokról elmondható, hogy hosszú távú elképzeléseikben jelentős szerepet játszik a kommunikáció és a nagyközönség bevonása. Integrált megközelítéssel és stratégiával ösztönzik lakosaikat arra, hogy a fenntartható közlekedési módokat részesítsék előnyben. A tavaly szeptemberben 15. alkalommal megrendezett mobilitási héten összesen 2 427 település vett részt és szervezett rendezvényeket az intelligens és fenntartható mobilitással kapcsolatban.