Üdvözöljük a

Beruházási csomag környezet-, természet- és éghajlatvédelmi célokra | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Beruházási csomag környezet-, természet- és éghajlatvédelmi célokra

2017. október 3.

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 222 millió eurós beruházási csomagot, amelynek rendeltetése, hogy a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében támogassa Európa átállását a fenntarthatóbb és alacsony széndioxid-kibocsátású jövőre. Az uniós finanszírozás további beruházásokat mozgósít, így összesen 379 millió eurót fordítanak majd a 20 tagállamban megvalósuló 139 új projektre.

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos így nyilatkozott: „A 25 éve működő LIFE program olyan innovatív projektekbe ruház be, amelyek az emberek, a vállalkozások és a természet számára egyaránt magas hozzáadott értéket képviselnek. Örömmel látom, hogy a program előmozdítja a piacközeli technológiákon alapuló környezettudatos vállalatok létrejöttét.”

A projektek segítséget nyújtanak a tagállamoknak ahhoz, hogy az Európai Bizottság körforgásos gazdaságról szóló csomagjával összhangban a körforgás elvét jobban érvényesítő gazdaságra álljanak át. Más projektek támogatni fogják a Cselekvési terv a természetért kezdeményezés végrehajtását, különösen a Natura 2000 területek kezelését, valamint figyelmet kap a fajok védelme.

Magyarországon két projekt részesül támogatásban a csomag keretében: egy 2,7 millió euró költségvetésű élőhelyvédelmi projekt a kiskunsági Peszéri-erdőben, valamint egy a magyar városok éghajlatváltozással szembeni ellenálló-képességét növelni hivatott projekt 2,5 millió euró keretösszeggel.