Üdvözöljük a

Az európai szemeszter őszi csomagja: erőfeszítések az erőteljesebb gazdasági fellendülésért | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az európai szemeszter őszi csomagja: erőfeszítések az erőteljesebb gazdasági fellendülésért

2016. november 17.

Az Európai Bizottság meghatározta az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásaira vonatkozó, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Unió helyzetéről szóló, 2016-os értékelő beszédére, valamint a Bizottság 2016. őszi előrejelzésének legfrissebb gazdasági adataira támaszkodó iránymutatását. A dokumentumcsomaggal indul a gazdasági kormányzás 2017-es ciklusa, az úgynevezett európai szemeszter.

A Bizottság megerősíti, hogy pozitívabb költségvetési irányvonalra van szükség az euróövezetben, valamint értékeli az euróövezet tagállamainak költségvetésiterv-javaslatait.

Magyarországra vonatkozóan a Bizottság továbbra sem lát makrogazdasági egyensúlyhiányt. Európában törékeny, ám számottevő munkahelyteremtéssel párosuló fellendülés tapasztalható. Az Unió GDP-je már magasabb, mint a válság előtt. A munkanélküliség csökkenőben, a beruházás pedig ismét növekvőben van. Az élénkülésnek eddig lendületet biztosító tényezők lecsendesedőben vannak. A válság öröksége – a társadalmi hatás, az állam és a magánszektor jelentős adósságállománya, a nemteljesítő hitelek nagy aránya – továbbra is széles körben érezteti hatását.

A Bizottság felkéri a Tanácsot, az eurócsoportot és az Európai Tanácsot az előterjesztett iránymutatás megvitatására és jóváhagyására. Az országjelentések 2017 elején esedékes kiadására, a nemzeti programok kézhezvételére és az országspecifikus ajánlások jövő tavaszi közzétételére készülve a Bizottság intenzívebbé kívánja tenni a tagállamokkal folytatott párbeszédet annak érdekében, hogy közös álláspontot tudjanak kialakítani a reformok sikeres végrehajtásáról és ütemezéséről.

 

 

Részletek: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3664_hu.htm