Üdvözöljük a

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2016. október 14.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A hibaarány továbbra is az igazgatási költségek területén bizonyult a legalacsonyabbnak.

Az uniós költségvetés 80%-át a tagállamok kezelik, és a Bizottság ösztönzőket dolgozott ki arra, hogy az egyes tagállamok tovább javítsák igazgatási és ellenőrzési rendszereiket. Az Európai Bizottság számos új intézkedést hozott annak biztosítása érdekében, hogy a költségvetés minden egyes euróját megfelelő módon költsék el. A Bizottság azért indította 2015 szeptemberében az „eredményközpontú uniós költségvetés” elnevezésű kezdeményezést, hogy az uniós források felhasználása a polgárok érdekeit szolgálja, és az Unió által finanszírozott projektek haszna és előnyös ár-érték aránya egyértelműen látható legyen. A cél az, hogy az uniós költségvetést a növekedés, a munkahelyteremtés és a versenyképesség élénkítése, valamint az új kihívások és szükséghelyzetek gyors és hatékony kezelése érdekében használják fel.

 

Amennyiben a Bizottság megállapítja, hogy az uniós forrásokat nem megfelelően költötték el, intézkedéseket tesz a pénz visszafizettetése érdekében – ez az összeg évente átlagosan kb. 3 milliárd eurót tesz ki. Ami a 2015-ös pénzügyi évet illeti, a Bizottság becslései szerint a jövőbeni visszafizettetési intézkedéseknek köszönhetően a fennmaradó kockázatnak kitett összeg szintje a kifizetések 0,8–1,3%-a között mozog majd.

 

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3343_hu.htm