Üdvözöljük a

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. december 14.

Az Európai Bizottság jelentést tett közzé az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) forrásainak felhasználásáról. Az esb-alapok az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapot foglalják magukban. A ma közzétett jelentés azt összegzi, milyen eredményeket sikerült eddig elérni a 2014–2020-as finanszírozási időszak során az öt pénzügyi alap forrásainak segítségével.

A legfontosabb eredmények közé tartoznak a következők (az adatok az EU egészére vonatkoznak):

•             2017 októberéig az esb-alapok 2014–2020-ra szóló költségvetésének csaknem felét kötötték le konkrét projektekre.

•             2016 végéig összesen 2 millió projektet választottak ki uniós finanszírozásra.

•             2016 végéig az alapokból közel 793 500 vállalkozás jutott támogatáshoz, aminek köszönhetően becslések szerint 154 000 új munkahely jött létre.

•             Eddig már 7,8 millióan részesültek álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatásban.

•             Összesen 23,5 millió hektárnyi mezőgazdasági földterületen javult a biológiai sokféleség.

A jelentésből kiderül, hogy a 2014–2020-as támogatási időszakban bevezetett újítások is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

 

Az új feltételek jobb befektetési környezetet teremtettek: A sikeres beruházások új előfeltételeinek első értékelése azt mutatta, hogy az új feltételrendszer erőteljesen és az ágazatok széles körében ösztönzi a reformfolyamatokat.

 

Kevesebb bürokrácia a kedvezményezettek számára: A tagállamok egyre bátrabban élnek a 2014–2020-as kohéziós politikai keret által kínált egyszerűsítési lehetőségekkel, melyeknek köszönhetően az alapok kezelésére online eljárások állnak rendelkezésre, a vállalkozások egyszerűbb módon pályázhatnak támogatásra, a kedvezményezettek pedig egyszerűbben igényelhetnek visszatérítést.

 

A rendelkezésre álló források intelligensebb felhasználása intenzívebb magánfinanszírozást eredményezett: 2016 végéig az esb-alapok programjai keretében 13,3 milliárd eurót különítettek el pénzügyi eszközökre, amelyek elsősorban a kkv-k, a kutatás és az innováció, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság támogatását szolgálják.