Üdvözöljük a

Az Európai Kutatási Tanács 630 millió euróval támogat 329 ígéretes kutatót: közülük négyen Magyarországon kutatnak | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Kutatási Tanács 630 millió euróval támogat 329 ígéretes kutatót: közülük négyen Magyarországon kutatnak

2017. november 30.

Hogyan lehet a gyógyszerrezisztens baktériumok ellenállását megszüntetni, és ismét hatékonyan kezelni antibiotikumokkal az általuk okozott betegségeket? Tényleg biztos befektetést jelent az otthonteremtés? Lehetne-e hatékonyabban tanulmányozni a Földön leggyakrabban előforduló elemet – az oxigént? Íme néhány azok közül a kérdések közül, amelyekre az Európai Kutatási Tanács friss támogatottjai úttörő kutatásaik során választ keresnek.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a mai napon bejelentette, hogy idén 329 kiváló kutatót részesít ún. konszolidátori támogatásban, melynek összege 630 millió eurót tesz ki összesen. A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban olyan kutatómunkát végezzenek, mely tudományterületükön belül, sőt azon túlmutatóan is komoly hatást fejt ki. Az EKT a finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram forrásaiból nyújtja. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai, műszaki és élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét felölelik. Az Európai Kutatási Tanács 2538 pályázatból választotta ki a nyerteseket, akiknek több mint 30%-a női kutató. A támogatás a becslések szerint 2000 munkahelyet teremt majd doktori fokozattal rendelkező kutatók, doktoranduszok és olyan szakemberek számára, akik a díjazott kutatók csapatában dolgoznak majd.

 A támogatottak 22 európai országban folytatják majd kutatásukat. Magyarország igen sikeresen szerepelt a rangos uniós pályázaton: négy kutató nyerte el az EKT támogatását, melynek összege maximálisan 2 millió eurót tesz ki pályázatonként. A nyertesek: Egry Gábor (Politikatörténeti Alapítvány és Intézet), Makara Judit (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Pete Gábor (MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet), Szabadics János (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet).

 Az EKT három alapvető finanszírozási programot működtet: az indító támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a doktori fokozat megszerzését követően 2–7 év tapasztalatot szereztek; a konszolidátori támogatásra azok a legkiválóbb kutatók pályázhatnak, akik a PhD megszerzése után 7–12 év tapasztalatot szereztek; az élkutatói támogatást a már elismert, közelmúltbeli kutatási eredményekkel rendelkező kutatók nyerhetik el.