Üdvözöljük a

Az Európai Bizottság a versenyjogi visszaélések bejelentésére szolgáló új, névtelenséget biztosító eszközt vezet be | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Bizottság a versenyjogi visszaélések bejelentésére szolgáló új, névtelenséget biztosító eszközt vezet be

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. március 20.

Az Európai Bizottság  útjára indította azt az eszközt, amely megkönnyíti az egyének számára, hogy – névtelenségük megőrzése mellett – felhívják a Bizottság figyelmét a titkos kartellekre és az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos egyéb jogsértésekre.

Az olyan versenyellenes gyakorlatok, mint az árakról vagy a közbeszerzési pályázatokról való megállapodások, egyes termékeknek a piactól való távol tartása vagy a versenytársak tisztességtelen kizárása, hatalmas kárt okozhatnak az európai gazdaságnak. Elzárhatják a fogyasztókat attól, hogy észszerű áron a termékek és szolgáltatások szélesebb köréhez férjenek hozzá, megfojthatják az innovációt, és kiszoríthatják a vállalkozásokat a piacról.

 

Mostanáig a legtöbb kartellt a Bizottság engedékenységi programja keretében leplezték le. A program lehetővé tette a vállalkozásoknak, hogy a rájuk kiszabandó bírság csökkentése ellenében bejelentsék a kartellban való saját részvételüket. A Bizottság új eszköze egy adott kartell működéséről vagy a versenyjogi szabályok más típusú megsértéseiről ismeretekkel rendelkező személyeknek is lehetőséget ad arra, hogy elősegítsék az ilyen gyakorlatok megszüntetését. Így növeli a versenyellenes magatartást tanúsító vállalkozások leleplezésének a valószínűségét.

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-591_hu.htm

 a szolgáltatás pedig ezen a linken érhető el: http://ec.europa.eu/competition/cartels/whistleblower/index.html