Üdvözöljük a

Az EU-hoz jó dolog tartozni, mondja egyre több uniós polgár | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EU-hoz jó dolog tartozni, mondja egyre több uniós polgár

2017. április 28.

Egyre nő azoknak a polgároknak a száma, akik szerint az EU-hoz tartozni jó dolog. A legutolsó Eurobarometer felmérés szerint az adatok visszatértek a krízist megelőző, 2007-es számokhoz.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint: “Az Európai Parlament felmérése az az európai emberek EU-val kapcsolatos hozzáállása kapcsán nagyon biztató eredményeket mutat, a 2007-es válság óta először. Megmutatja, hogy az európai állampolgárok elvárják az Uniótól, hogy egy hangon adjon választ a közelmúlt nemzetközi eseményeivel kapcsolatos, nagyon akut félelmeikre, amelyek miatt a világ bizonytalanabb és veszélyesebb lett. Rajtunk, politikai vezetőkön múlik, hogy megmutassuk: igen, igazuk van. Mindennapi munkánk és döntéseink révén meg kell győznünk őket arról, hogy az Unió megvédi életüket és javítja életminőségüket.”

A Parlament kérésére lefolytatott, csütörtökön megjelent kutatás szerint az európaiak 57%-a jó dolognak tartja az EU-tagságot, ami a legutóbbi, 2016 szeptemberben készült, kutatáshoz képest 4 százalékpontos növekedést jelent. Ez majdnem eléri a 2007-ben (a gazdasági és pénzügyi válság előtt) mért 58%-os szintet. Ugyanakkor országonként jelentős eltérések mutathatóak ki.

Terrorizmus, munkanélküliség és adócsalás elleni küzdelem: több EU szükséges

A közelmúlt geopolitikai eseményeire reagálva (például az arab világon belüli egyensúlyvesztés, Oroszország és Kína növekvő befolyása, a Brexit és Donald Trump megválasztása), a válaszadók 73%-a előnyben részesítené a közös európai uniós választ az egyéni nemzeti tevékenységgel szemben.

Egy erős többség azt is kéri az EU-tól, hogy a jelenlegi kihívásokra adjon hatékonyabb választ - mint a terrorizmus (80%), a munkanélküliség (78%), a környezetvédelem (75%) és az adócsalás (74%) kezelése, megfékezése.

EU-s és nemzeti szinten hallják-e a hangomat? Az európaiak növekvő száma (43%) érzi úgy, hogy az EU szintjén a hangja jobban hallható. Ez az arány 2007 óta a legmagasabb a mostani mérésben és 6 százalékponttal nőtt 2016-hoz képest. Ezzel szemben tízből 6 európai gondolja úgy, hogy a hangja számít a hazájában, ami 10 százalékponttal több a 2016-ban mért adathoz képest.

Társadalmi egyenlőtlenségek

Az európaiak döntő többsége szerint a társadalmi osztályok közötti különbségek jelentősek, és egy harmaduk kételkedik abban, hogy a krízisnek egyhamar vége lesz.

 

A teljes Eurobarometer kutatás: http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/hu/20170426PVL00115/Két-év-van-hátra-a-2019.-évi-európai-választásokig

 

Magyar vonatkozású adatok magyar nyelven: http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2017/2019ee/two_years_until_the_2019_european_elections_hu_hu.pdf