Üdvözöljük a

Az egészségügy helyzete az EU-ban | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az egészségügy helyzete az EU-ban

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. november 28.

Csak az egészségügyi rendszerek újragondolásával biztosítható azok működőképessége és az ellátás betegközpontúsága – ez a következtetés szűrhető le a Bizottság által közzétett 28 országspecifikus egészségügyi elemzésből és az azokat kísérő jelentésből. Az országspecifikus jelentések mélyreható elemzést adnak közre a tagállamok egészségügyi rendszereiről, áttekintik a lakosság egészségi állapotát és a fontosabb kockázati tényezőket, továbbá megvizsgálják a tagállami egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát.

Az országspecifikus egészségügyi elemzések az OECD-vel és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontjával együttműködésben készültek. A lakosság egészségi állapotával és számos fontos kockázati tényezővel foglalkoznak, emellett pedig megvizsgálják az egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát minden uniós országban. A jelentésekből egyúttal fény derül azokra a területekre is, amelyeken a Bizottság ösztönözheti az egymástól való tanulást és a tapasztalatcserét.

A Magyarországra vonatkozó elemzés megállapítja, hogy noha 2000 és 2015 között csaknem négy évvel emelkedett a várható élettartam, a 75,7 éves jelenlegi érték még mindig öt évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. A magyar egészségügyi rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, amint azt a kórházi ápolási idők és az elkerülhető kórházi kezelések uniós átlagot meghaladó aránya mutatják. A magyarországi egészségügyre és annak finanszírozására vonatkozó részletes megállapítások az egészségügyi országprofilban találhatók.