Üdvözöljük a

Aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást

2017. június 21.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást.

„Engedjék meg, hogy teljes szívemből gratuláljak Magyarországnak és Horvátországnak politikai elhatározásukhoz, hogy megkötik ezt az Egyetértési Megállapodást, mely meggyőződésem szerint üdvözlendő és szükséges fordulópontot jelent a horvát–magyar energiaügyi kapcsolatokban.” – nyilatkozott Maroš Šefčovič.

A megállapodás aláírására a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetésekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport (CESEC) keretén belül került sor, mely arra törekszik, hogy intenzívebb együttműködést alakítson ki a tagállamok, a szabályozók, a szállításirendszer-üzemeltetők és a régió egyéb piaci szereplői között. Mindehhez az Európai Bizottság jelentős politikai, pénzügyi és technikai támogatást nyújt.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetésekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport tevékenysége nyomán egyre több konkrét és pozitív eredményt tudunk felmutatni. Mindez versenyképesebb és biztonságosabb gázellátást eredményez a közép- és délkelet-európai térségben, továbbá új szemléletet hoz a többi energiaágazatot érintő szélesebb körű regionális együttműködéshez.” – mondta a Bizottság alelnöke, majd hozzátette, hogy az Egyetértési Megállapodás aláírásával nem egy folyamat lezárultáról, hanem egy jelentős mérföldkőről beszélhetünk, és a Bizottság továbbra is aktív szerepet vállal a megállapodás végrehajtásának nyomon követésében, valamint  a regionális források szélesebb körű diverzifikálását célzó stratégiában. Maroš Šefčovič emlékeztetett arra is, hogy ebben az összefüggésben a tervezett horvátországi LNG terminál kitűnő alkalmat kínál arra, hogy a cseppfolyósított földgáz útját mindkét tagállamba, sőt legkésőbb 2020-ig azokon túli piacokra is biztosítsa.

A közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetésekkel (CESEC) foglalkozó magas szintű munkacsoport

A közép- és délkelet-európai földgázpiacok gyorsabb integrációja és a gázellátás diverzifikálása érdekében Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és az EU 2015 februárjában magas szintű munkacsoportot hoztak létre. A későbbiekben ehhez csatlakozott az Energiaközösség hat szerződő fele: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, a Moldovai Köztársaság, Szerbia és Ukrajna.

 

A csoport célja, hogy összehangolja a régióban a gázszolgáltatás fokozott diverzifikációját szolgáló transz-európai és határokon átnyúló projektek elősegítése érdekében tett erőfeszítéseket, továbbá hogy a harmonizált szabályokat végrehajtsa.

 

Az ünnepélyes aláíráson Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt.

 

További információk a CESEC-ről (angolul): https://ec.europa.eu/energy/en/topics/infrastructure/central-and-south-eastern-europe-gas-connectivity