Üdvözöljük a

A tagállamok és az uniós jog betartása: még van hová fejlődni | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tagállamok és az uniós jog betartása: még van hová fejlődni

2017. július 7.

Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló,  megjelent éves jelentés bemutatja, hogy az Európai Bizottság mit tett 2016-ban az uniós jog ellenőrzése és érvényesítése érdekében. A 2016. évi jelentés az előző évhez képest a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások számának jelentős (21%-os) növekedését mutatja, amely így már olyan értéket ért el, amelyre az utóbbi öt évben nem volt példa.

A szinténközzétett belső piaci eredménytábla szerint míg a személyek, a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad mozgásának útjában álló akadályok a legtöbb területen megszűnőfélben vannak, egyes szektorokban a helyzet stagnál, sőt romlik. Csak az uniós jog hatékony alkalmazásával garantálható, hogy mind a polgárok, mind a vállalkozások élvezhessék az európai jogszabályok előnyeit. Amikor problémák merülnek fel – például a személygépkocsik kibocsátásvizsgálata, az illegális hulladéklerakók vagy a közlekedésbiztonság kapcsán –, az okok nem az idevágó uniós jogszabályok hiányában keresendők, hanem inkább arra vezethetők vissza, hogy a tagállamok nem megfelelően és hatékonyan alkalmazzák az uniós jogot. A Bizottság határozott törekvése, hogy az EU egységes piacára vonatkozó szabályok végrehajtásának ellenőrzésével garantálja, hogy az emberek nap mint nap profitálhassanak abból, hogy szabadon választhatnak lakóhelyet, munkahelyet, illetve folytathatnak kereskedelmi tevékenységet a 28 tagállamban.

 A Magyarországgal szemben beérkezett panaszok, valamint az új EU Pilot-ügyek száma erősen visszaesett 2016-ban. Mindkét esetben az elmúlt öt év legalacsonyabb értékéről van szó. Ugyanakkor a folyamatban lévő kötelezettségszegési ügyek száma (57 eljárás) az elmúlt öt év során a legmagasabb szintre emelkedett. Hasonló a helyzet a késedelmes átültetéssel kapcsolatos új kötelezettségszegési eljárásokkal is, amelyek száma az előző évhez képest megduplázódott (36 ügy). 2016-ban 45 új kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, ezek főként a belső piacot, az egészségügy és élelmiszerbiztonság területét, valamint a környezetvédelmet érintik. A belső piaci eredménytábla azt mutatja, hogy Magyarország figyelemmel kíséri az uniós jogszabályok hazai átültetését, az átlagos elmaradása 0,8% (az uniós átlag 1,5%). Az átültetés késedelme átlagosan 3,5 hónap (uniós átlag: 6,7 hónap); így Magyarország a 3 legrövidebb késedelmet felmutató tagállam között van.