Üdvözöljük a

A közberuházások hatásfokának javítása hatékony és professzionális közbeszerzés révén | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A közberuházások hatásfokának javítása hatékony és professzionális közbeszerzés révén

2017. október 5.

Az uniós gazdaságban a közberuházások jelentős része közbeszerzések formájában valósul meg. Ezek értéke 2 billió eurót tesz ki évente, ami 14%-os részesedést jelent az EU GDP-jéből. Mindnyájunknak érdekében áll tehát gondoskodni arról, hogy az európai adófizetők pénzének felhasználására hatékonyan és eredményesen kerüljön sor.

Az egységes piac megerősítése céljából és az EU-beli beruházások ösztönzésére tett sorozatos erőfeszítéseinek egyik elemeként a Bizottság a mai napon kezdeményezést terjesztett elő annak érdekében, hogy a közbeszerzések hatékonyabban és fenntartható módon valósuljanak meg. A kezdeményezés egyúttal azt is célozza, hogy a digitális technológiákban rejlő előnyök teljes körű kiaknázása révén a közbeszerzési eljárások egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak.

 

A ma előterjesztett kezdeményezés négy fő elemből építkezik:

 

•             Az előrelépés szempontjából kiemelten fontos területek meghatározása: A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a közbeszerzésre vonatkozóan stratégiai megközelítést dolgozzanak ki a következő hat prioritásra összpontosítva: az innovációval és a környezetkímélettel kapcsolatos, illetve a szociális szempontok nagyobb mértékű figyelembevétele a közbeszerzési szerződések odaítélésekor; az ajánlatkérő szervek professzionalizálása; a közbeszerzési piacokhoz való hozzáférés megkönnyítése a kkv-k számára az EU-ban és az uniós vállalkozások számára harmadik országokban; a közbeszerzési adatok átláthatóságának, sértetlenségének és minőségének javítása; a beszerzési eljárások digitalizálása; szorosabb együttműködés az ajánlatkérő szervek között Európa-szerte.

 

•             A nagy infrastrukturális projektek előzetes értékelése önkéntes alapon: A komplex projektek már induláskor kudarcra vannak ítélve, ha a projektmenedzserek nincsenek teljesen tisztában a nagy volumenű közbeszerzésekre vonatkozó bonyolult szabályokkal. A Bizottság ezért ügyfélszolgálatot fog létrehozni, amelyhez már a kezdeti fázisban konkrét kérdésekkel lehet fordulni a 250 millió eurót meghaladó becsült értékű projektek esetében. Ha a projekt kiemelten fontos az adott tagállam számára, vagy ha teljes becsült értéke meghaladja az 500 millió eurót, az illetékes hatóságok felkérhetik a Bizottságot arra, hogy a teljes beszerzési tervet ellenőrizze az uniós beszerzési jogszabályoknak való megfelelés szempontjából. Önkéntes mechanizmusról van szó, a Bizottság tanácsát nem kötelező megfogadni.

 

•             Az ajánlatkérő szervek professzionalizálását szolgáló ajánlás: A Bizottság lépések megtételét javasolja a tagállamoknak annak elősegítése érdekében, hogy az ajánlatkérő szervek rendelkezzenek a szabályok betartásához szükséges üzleti készségekkel, technikai tudással és eljárásjogi ismeretekkel, és biztosítsák, hogy az adófizetők a pénzükért a legjobb termékekhez és szolgáltatásokhoz jussanak hozzá.

 

•             Konzultáció az innováció közbeszerzés által történő élénkítéséről: A mai napon a Bizottság célzott konzultációt indít, hogy felmérje, az érdekelt felek szerint miként lehetne élénkíteni az innovációt a termékek és szolgáltatások beszerzése révén. A konzultációban december 31-ig lehet részt venni.

 

A Bizottság a jövőben is segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy teljes mértékben ki tudják aknázni az új közbeszerzési szabályok nyújtotta lehetőségeket, és partneri viszonyt kíván ápolni a hatóságokkal és az érdekeltekkel, elősegítve, hogy javuljon helyi szinten a közbeszerzés.