Üdvözöljük a

A földgáz megosztásával az ellátás biztonságáért | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A földgáz megosztásával az ellátás biztonságáért

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. szeptember 13.

A gázellátási válsághelyzetbe kerülő tagországok ezentúl számíthatnak szomszédjaik segítségére az EP által szentesített tanácsi megállapodás értelmében.

A tagállamok baj esetén nyúlhatnak a szolidaritási mechanizmushoz, a háztartások és az alapvető közszolgáltatások, kórházak ellátása ilyenkor prioritást kell, hogy élvezzen.

Regionális együttműködés válsághelyzetben

Az új szabályok kockázat alapján négy kategóriába sorolják az országokat, amelyek ezentúl „kockázati együttműködés” keretében közös helyzetelemzést, megelőző és válságkezelő lépéseket tesznek. A tagállamok a Bizottságot és a partnerországok hatóságait tájékoztatják, hogy a három válsághelyzeti szintből melyiket tartják érvényesnek az adott szituációban.

Szerződések átláthatósága

A Bizottság belenézhet minden az ellátás biztonsága szempontjából fontos szerződésbe (amennyiben ez az éves tagállami szükségletnek legalább 28%-át fedezné), ideértve az infrastruktúrára vonatkozó megállapodásokat is.

Jerzy Buzek (EPP, PL), jelentéstevő elmondta: „Európában egyetlen háztartás sem maradhat gázellátás nélkül. A tagállamok vállalják, hogy kisegítik egymást, ha baj van. Az új rendelet erősíti a regionális együttműködést, a válsághelyzeti tervezést és megelőzést, illetve növeli a szerződések átláthatóságát.”

A rendeletet 567 szavazattal 101 ellenében 23 tartózkodás mellett fogadták el.

További lépések

Miután a Tanács hivatalosan elfogadta, a szöveg megjelenik az EU hivatalos lapjában, a rendelet ezután 20 nappal lép életbe.

Háttér

A harmadik országokkal között energiaügyi megállapodásokat szabályozó első uniós rendeletet az EP márciusban hagyta jóvá, ezek célja az EU ellenállóképességének, illetve az átláthatóságnak a növelése. A tagállamok kockázati csoportok szerint besorolása itt található. Az EU jelenlegi éves gázigénye 400 milliárd köbméter, aminek kétharmadát importból fedezzük - főleg Oroszország, Norvégia és Algéria révén.