Üdvözöljük a

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája

2016. szeptember 6.

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája: javuló piaci teljesítmény – ám további erőfeszítésekre van szükség a távközlés és az energetika területén.

Az Európai Bizottság  közzé tette a fogyasztói piacok 2016. évi eredménytábláját, amely 42 áru- és szolgáltatási piac működésének uniós fogyasztói minősítését követi nyomon. Ezek a minősítések azt mutatják, hogy a piacok teljesítménye javult a legutóbbi, 2014. évi eredménytáblához képest. Tovább gyorsult a 2010 óta megfigyelhető kedvező piaci tendencia, és ezen belül a legjelentősebb előrelépés a pénzügyi szolgáltatások terén mutatkozik. A fogyasztók szerint a három legjobban működő árupiac a könyvek, folyóiratok és napilapok, a szórakoztatási cikkek (például játékok), valamint a nagy háztartási készülékek (például hűtőgépek) piaca. A szolgáltatási piacok közül a fogyasztók szerint a három legjobban működő piac a szabadidőhöz kapcsolódik: a dobogóra az üdülési célú szálláshelyek, a kulturális és szórakoztatási szolgáltatások és a sportszolgáltatások (például edzőtermek) piaca került.

A magyarországi eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált piacok összesített átlagos teljesítménymutatója 3,7 ponttal meghaladja az uniós átlagot.  Az áruk és a szolgáltatások piacán is meghaladjuk a 28 uniós tagállam teljesítményét. A piaci összteljesítmény-mutató 2013 óta 8,6 ponttal nőtt,  ez elsősorban a szolgáltatások, másodsorban az árupiacok fejlődésének tudható be. Magyarországon az árupiacok között a legjobb eredményeket a könyvek, folyóiratok és napilapok, az alkoholmentes italok és a nagy háztartási készülékek piacai érték el, a szolgáltatások tekintetében pedig a légi szolgáltatások, a postai szolgáltatások, valamint a kulturális és szórakoztatási szolgáltatások. Magyarországon összesen 15 piacra vonatkozóan mérték az Unió legjobb vagy második legjobb eredményét.

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2931_hu.htm