Üdvözöljük a

A Bizottság első alkalommal méri az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Bizottság első alkalommal méri az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. július 7.

Az Európai Bizottság első alkalommal tette közzé új összehasonlító kutatása eredményét, a „Kulturális és Kreatív Városok Figyelője” elnevezésű online eszközt.

A Figyelő összehasonlítható adatokat tartalmaz arról, hogy 30 európai ország 168 városa miként teljesítenek kilenc, a kultúrával és a kreativitással kapcsolatos területen. A városok adottságait három fő tengely – „kulturális élet”, „kreatív gazdaság” és „lehetőségeket teremtő környezet” – mentén elemzik. A jelentés az adatok tükrében felhívja a figyelmet arra, hogy az e területeken nyújtott teljesítmény hogyan járul hozzá a szociális fejlődéshez, a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez a városokban. A Figyelő a döntéshozóknak, továbbá a kulturális és kreatív iparág képviselőinek is segít a helyi erősségek és a fejlesztendő területek azonosításában, valamint a hasonló helyzetű városok példájának megismerésében. Emellett rámutat arra is, hogy milyen szoros kapcsolat van a pezsgő kulturális élet és a városi lét egyéb vonatkozásai, például a társadalmi sokszínűség és a gazdasági tevékenység között. Az eredmények egy interaktív online eszköz formájában állnak az érdeklődők rendelkezésére, akik így a kiválasztott városok, valamint a városok teljesítményét mutató számos kvantitatív és kvalitatív adat között böngészhetnek. A Figyelőt az Európai Bizottság házon belüli tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) hozta létre.

 A felmérésben Magyarországról Budapest mellet Pécs, Szeged és Győr vett részt. Budapest a kulturális élet területén hetedik helyre került a vizsgált 21 nagyváros közül. Győr a felmérésben szereplő 64 közepes méretű város közül a 41. helyre került a kulturális részvétel és vonzerő szempontjából. Szeged ugyanezen 64 város közül a 42. helyet szerezte meg a kreatív és tudásalapú munkahelyek értékelésében, Pécs pedig a 38. helyen áll a kreatív iparágakban létrejövő új munkahelyek szerinti rangsorban.