Üdvözöljük a

30 milliárd euró társadalmi kihívások kezelésére szolgáló és áttörést hozó innovatív megoldások kifejlesztésére | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

30 milliárd euró társadalmi kihívások kezelésére szolgáló és áttörést hozó innovatív megoldások kifejlesztésére

2017. október 30.

Az Európai Bizottság bejelentette, mire fordítja majd a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram költségvetéséből rendelkezésre álló 30 milliárd eurót a 2018–2020-as időszakban. A bejelentés szerint 2,7 milliárd euró jut majd az Európai Innovációs Tanács működésének beindítására, előmozdítandó a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést ígérő innovációt.

A Horizont 2020 az EU legnagyobb szabású kutatási és innovációs keretprogramja, melynek hétéves (2014–2020) költségvetése 77 milliárd euró. A program a kiváló európai tudományos tevékenységet hivatott elősegíteni, és már több nagyszabású tudományos áttöréshez, így pl. a naprendszerünkön kívüli bolygók és a gravitációs hullámok felfedezéséhez is hozzájárult. A következő három évben a Bizottság arra törekszik, hogy az általa nyújtott kutatási támogatás erőteljesebb hatást fejtsen ki. Ennek érdekében kevesebb területre összpontosítja majd a finanszírozást, és a forrásokat arra fordítja, hogy kritikus fontosságú területeken érjen el előrelépést.

 

A 2018-2020-as munkaprogram kiemelt témakörei:

•             alacsony szén-dioxid-kibocsátás és alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásaihoz: 3,3 milliárd EUR

•             körforgásos gazdaság: 1 milliárd EUR

•             az európai ipar és szolgáltatások digitalizálása és átalakítása: 1,7 milliárd EUR

•             biztonsági unió: 1 milliárd EUR

•             migráció: 200 millió EUR

Az egymással összefüggő területeket felölelő, tiszta energiákat előmozdító projektekre 2,2 milliárd eurót különítenek el. A négy érintett témakör: megújuló energiaforrások, energiahatékony épületek, elektromos közlekedés és energiatárolás, ideértve az elektromos akkumulátorok következő generációjának európai kifejlesztéséhez és gyártásához nyújtandó 200 millió euró összegű támogatást.

A Horizont 2020 az áttörést hozó, piacteremtő innováció előmozdítását fogja előtérbe helyezni, emellett azonban az alapkutatás fellendítésére, a nemzetközi együttműködés elmélyítésére és a kiváló teljesítmény térnyerésének elősegítésére is jelentős forrásokat fordít majd.