Üdvözöljük a

30 éves az Erasmus csereprogram: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

30 éves az Erasmus csereprogram: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. június 20.

Az EU idén nyáron ünnepli az Erasmus külföldi csereprogram 30 éves fennállását, melyben eddig 9 millióan vettek részt. Az évforduló alkalmából a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indít. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni, a helyi közösségekbe beilleszkedni, valamint nyelvi képességeiket fejleszteni. 

2014 és 2020 között várhatóan több mint 4 millióan fognak a program keretében tanulmányokat folytatni, szakmai gyakorlaton részt venni, illetve önkénteskedni, így az alkalmazás ezeknek a hallgatóknak, gyakornokoknak és az Erasmus+-ban részt vevő egyéb fiataloknak segít majd.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Minden egyes Erasmus+ ösztöndíjas fontos tapasztalatokkal gazdagodik mind szakmailag, mind emberileg. 30 évnyi mobilitás és együttműködés nyitott szellemű, vállalkozni kész nemzedékkel ajándékozta meg Európát: ez a 9 millió ember az, akik mai társadalmunk jövőjét alakítják. Az új alkalmazás könnyen elérhetővé teszi, és ezzel közelebb hozza Európát a fiatalokhoz, éljenek a világ bármely táján.”

Magyarország 1998-ban csatlakozott a programhoz. Becslések szerint Magyarországról eddig nagyságrendileg 66 000 hallgató, 40 000 ifjúsági csereprogramban és 30 000 szakmai továbbképzésben résztvevő, 87 000 oktató és ifjúságsegítő, 2 400 európai önkéntes és 1 200 Erasmus Mundus hallgató és alkalmazott részesült a program nyújtotta előnyökből.

Magyarországról az Erasmus+ program szimbolikus 9 milliomodik résztvevője Szó Gellért cukrász, aki két egymást követő évben is megnyerte a Magyarország tortája versenyt, idén pedig zsűritagként vesz részt a megmérettetésen. Saját bevallása szerint sikeréhez a Franciaországban töltött Erasmus+ szakmai gyakorlata is hozzájárult, hiszen lehetősége volt továbbfejleszteni tudását és képességeit, kitanulva munkája rejtett fortélyait. Ott ismerte meg azt a mentalitást is, amely a mai napig meghatározza a munkáját: a folyamatos fejlődés és fejlesztés fontosságát.

A programnak sok új, akár élethosszig tartó barátság vagy éppen szerelem is köszönhető: nagyon sokan vannak, akik egy Erasmus-os ösztöndíj alatt találták meg párjukat. Az Erasmus-párokról nemrégiben kiállítás is készült, ami például az Európa-napon, a Szabadság téren is látható volt – mindegyik képpár az egykori Erasmus-os fiatalokat és a mai közös családban élő párokat mutatja be. A kiállítás képeiből és a kapcsolódó történetekből bemutat párat az Európa Pont is.

A Bizottság szívügyének tekinti, hogy az Erasmus-generációval együttműködve úgy alakítsa az Erasmus+ 2020 utáni jövőjét, hogy a program még erősebb lábakon álljon, és még több fiatalt megszólítson. Az alkalmazás első verziója már le is tölthető iOS-es vagy androidos eszközre. A folyamatosan frissített applikáció hamarosan újabb elemekkel fog bővülni, hogy az Erasmus+ egyéb résztvevői csoportjai is használni tudják, és megfeleljen az Erasmus+ nemzedék jövőbeli szükségleteinek is.