Üdvözöljük a

2024-ben lesz a következő magyar EU-elnökség | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2024-ben lesz a következő magyar EU-elnökség

2016. augusztus 3.

A Tanács felülvizsgálta a soros elnökségekre korábban megszabott menetrendet, 2030-ig rögzítve az egymást követő EU-elnökségek rendjét. Az eddigi menetrend módosítása a 2017 második felében esedékes brit elnökség lemondása miatt vált szükségessé.

A nagykövetek szintjén ülésező Tanács döntésének értelmében a London által feladott brit elnökségi félév helyére nem ugrik be egy másik tagállam (Belgium és Magyarország is jelentkezett erre a szerepre), hanem a soron következő elnökségeket egy félévvel előrehozzák. Ennek megfelelően Észtország az előzetes tervekhez képest fél évvel korábban, 2017 második felében abszolválja majd a soros elnökséget.

 A 2020-ig korábban meghatározott sorrend nem változik, a felülvizsgált menetrend ugyanakkor immár a 2030-ig terjedő időszakra jelöli ki a soros elnökséget adó országokat. Horvátországot hivatalosan is hozzáadták a listához, és 2020 első felében vezeti majd a munkát a különböző tanácsi formációkban.

 Magyarország az új, meghosszabbított beosztás értelmében 2024 júliusa és decembere között látja majd el a soros elnöki teendőket, több mint 13 évvel az első elnökségünk után.

 A 2031-től terjedő elnökségi menetrendről legkésőbb 2029 december 31-ig kell döntenie a Tanácsnak.

 

Forrás: BruxInfo