Üdvözöljük a

2017. őszi gazdasági előrejelzés: folyamatos növekedés a változó szakpolitikai környezetben | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2017. őszi gazdasági előrejelzés: folyamatos növekedés a változó szakpolitikai környezetben

2017. november 10.

Az Európai Bizottság közzétett őszi előrejelzése szerint az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén várhatóan magasabb lesz, mint az elmúlt évtizedben bármikor; a reál GDP az előrejelzések szerint 2,2%-kal, azaz a tavaszi előrejelzésnél (1,7%) jóval nagyobb mértékben nő. Az uniós gazdaság egészének erőteljes, 2,3%-ra becsült idei növekedése szintén felülmúlja a várakozásokat (tavaszi előrejelzés: 1,9%). Az előrejelzés Magyarország esetében az uniós átlagnál erőteljesebb, 3,7%-os növekedést prognosztizál 2017-re. A növekedés az előrejelzés szerint az euróövezetben és az EU-ban is folytatódni fog a következő években, méghozzá azonos mértékben: 2018-ban 2,1%-os, 2019-ben pedig 1,9%-os ütemben. Magyarországra vonatkozóan a prognózis ennél is kedvezőbb: a reál GDP 2018-ban várhatóan 3,6%-kal, 2019-ben pedig 3,1%-kal bővül majd.

Az európai gazdaság a vártnál sokkal jobban teljesített idén, a töretlen magánfogyasztás, a világszerte erősödő növekedés és a csökkenő munkanélküliség kedvező hatásainak köszönhetően. A beruházási kedv szintén élénkül, ahogy a bizonytalanságot követően kedvező finanszírozási feltételek tapasztalhatók, és jóval optimistább a gazdasági hangulat. A gazdaság valamennyi tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik, ám a bérek növekedési üteme lassú.

Bár a ciklikus fellendülés már 18 negyedév óra megszakítás nélkül tart, még mindig nem teljes körű, mivel például a munkaerőpiacon továbbra is jelentős stagnálás tapasztalható, és a bérek növekedési üteme a szokásosnál lassabb. A GDP növekedése és az infláció tehát még mindig a szakpolitikai támogatástól függ.

Az euróövezetben a munkanélküliség idén átlagosan 9,1% lesz, azaz 2009 óta a legalacsonyabb szintre süllyed, az elkövetkező két év során pedig várhatóan tovább csökken, 2018-ban 8,5%-ra, 2019-ben pedig 7,9%-ra. Az EU egészében a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint idén 7,8% lesz, majd 2018-ban 7,3%-ra, 2019-ben pedig 7,0%-ra csökken. Magyarország esetében a munkanélküliség várható aránya jóval alatta marad az euróövezeti és az uniós átlagnak: 2017-re az előrejelzés 4,2%-os, 2018-ra és 2019-re pedig kereken 4%-os munkanélküliséget prognosztizál.

Az infláció az euróövezetben idén várhatóan 1,5% lesz, az EU 28 tagállamában pedig 1,7%. Magyarország esetében ennél némileg magasabb, 2,3%-os inflációval lehet számolni. Az államháztartási egyenleg várhatóan szinte mindegyik tagállamban javulni fog. A gazdasági fejlemények vártnál kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb alakulásának kockázatai összességében kiegyensúlyozottak.

2018-tól a Bizottság évente ismét két átfogó előrejelzést (tavaszi és őszi), valamint két időközi előrejelzést (téli és nyári) tesz majd közzé, a 2012-től követett gyakorlat helyett, amely szerint évente három átfogó előrejelzést adott ki, télen, tavasszal, illetve ősszel. Az előrejelzések korábbi gyakorlatához való visszatéréssel a Bizottság ismét összhangba hozza előrejelzései ütemezését a többi intézménnyel (pl. az Európai Központi Bankkal, a Nemzetközi Valutaalappal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel).

 

Részletek: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4362_hu.htm