Üdvözöljük a

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók? | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók?

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. február 28.

Az Európai Bizottság közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához.

A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához. A 2016-os kiadás újdonsága egy interaktív webes eszköz, amellyel részletesebben lehet elemezni az egyes régiókat, és össze lehet vetni őket akár az egy főre jutó GDP tekintetében hozzájuk hasonló régiókkal, akár valamennyi uniós régióval. A felhasználók így könnyebben megnézhetik, hogyan teljesít a régiójuk az innováció, a kormányzás, a közlekedés, a digitális infrastruktúra, az egészségügy vagy éppen a humántőke terén. Az eszköznek emellett az is célja, hogy a régiók könnyebben felismerhessék erősségeiket és gyengeségeiket, és egyszerűbben határozhassák meg a beruházási prioritásaikat fejlesztési stratégiájuk kialakításakor.
 
A 2016-os eredmények összességében hasonlítanak a 2013-as eredményekhez. Ismét többközpontú mintázat figyelhető meg, melyben a jól teljesítő fővárosi és városi területek a versenyképesség fő motorjai. E fejlett területekről kiinduló tovagyűrűző hatás figyelhető meg Északnyugat-Európa nagy részén, a keleti és a déli uniós régiókban azonban ez sokkal kevésbé jelenik meg.
 
Sok esetben nagy eltérések mutatkoznak egy adott országon belül, ami abból ered, hogy a fővárosi régió teljesítménye túlszárnyalja az országon belüli többi régióét, ez Magyarországra is jellemző. A regionális versenyképesség értékelése szerint a 263 uniós régió közül 2016-ban Közép-Magyarország a 152., Közép-Dunántúl a 205., Nyugat-Dunántúl a 207., Dél-Alföld a 224., Dél-Dunántúl a 227., Észak-Magyarország a 231., Észak-Alföld pedig a 232. helyre került.