Üdvözöljük a

10 magyar projekt támogatását javasolja a Bizottság | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

10 magyar projekt támogatását javasolja a Bizottság

2017. június 26.

Az Európai Bizottság javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának. A Bizottság ezzel jelentős lépést tesz az európai beruházási terv és Európa összekapcsoltságának megvalósítása felé. A kiválasztott projektek hozzá fognak járulni a vasúti vonalak korszerűsítéséhez, a szűk keresztmetszetek megszüntetéséhez és a határkeresztező összeköttetések javításához, az alternatív üzemanyagokat biztosító töltőállomások létrehozásához, valamint az innovatív forgalomirányítási megoldások megvalósításához. A legnagyobb uniós hozzáadott érték és hatás biztosítása érdekében a kiválasztott projektek többnyire az európai közlekedési hálózat stratégiai szakaszaira összpontosulnak. A projekteket a 2016 októberében meghirdetett versenypályázati felhívások útján választották ki finanszírozásra.

A 15 Magyarországot érintő pályázat közül a bizottsági javaslat szerint tíz projekt részesülne finanszírozásban és összesen 11 millió euróhoz jutna az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) révén. Négy projekt tanulmányok, három infrastrukturális fejlesztési munkák, három pedig ezek kombinációjának finanszírozására irányul. Magyarországon a legnagyobb összegű, a tervek szerint közel 3,8 millió eurós támogatást elnyerő projekt a NEXT-E. A projekt hozzájárul ahhoz, hogy az európai tranzitútvonalak mentén 252 gyorstöltő- és villámtöltő-állomást alakítsanak ki, hogy a közép-kelet-európai régió tisztán elektromos járművekkel is átjárható legyen. A projekt Magyarország mellett Csehországra, Szlovákiára, Szlovéniára, Horvátországra és Romániára is kiterjed.

 

A 7 tagállam bevonásával megvalósuló CROCODILE 3 projekt keretében 1,78 millió euróhoz jutna Magyarország a központi forgalmi menedzsmentrendszerek funkcionális bővítésének, az automatikus adatcsere szempontjából nélkülözhetetlen csomópontok és adatbázisok létrehozásának, illetve fejlesztésének céljából. Közel 1,7 millió euró jutna a C-Roads Hungary tesztprojektre, melynek célja az összekapcsolt és automatizált járművezetési technológiák, valamint a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek (C-ITS) összefüggésében a lefedettség növelése, az útmenti adóhálózat további kiépítése, a mobil-kommunikációs adatátvitel tesztelése, valamint új, városi környezetben alkalmazható funkciók kialakítása.

 

E beruházások végrehajtására az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, az infrastrukturális hálózatokat támogatni hivatott uniós pénzügyi mechanizmus keretében kerül sor, amely 4,7 milliárd euró összegű, köz- és magánforrásból származó társfinanszírozást fog biztosítani. Az ilyen beruházások nem csupán az európai közlekedési hálózatot korszerűsítik, hanem a gazdasági tevékenységet és a munkahelyteremtést is serkentik. A Bizottság mai javaslatát követően az Európai  Hálózatfinanszírozási Eszköz koordinációs bizottságában képviselt uniós tagállamoknak 2017. július 6-i ülésükön hivatalosan jóvá kell hagyniuk a javasolt finanszírozási határozatot.