Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Termőföldvásárlás: A Bizottság iránymutatást ad ki a tagállamok számára

2017. 10. 18. 12:14

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki azzal a céllal, hogy segítsen a tagállamoknak megvédelmezni a termőföldeket a túlzott árspekulációval, a földtulajdon túlzott mértékű koncentrációjával és egyéb veszélyekkel szemben.

Továbbra is bíznak a magyar emberek az EU-ban és az EP-ben

2017. 10. 18. 12:11

Az Európai Parlament legújabb kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 57%-a jó dolognak tartja az EU-tagságot - ez az arány közelít a válság előtti eredményekhez. 47% gondolja úgy, hogy számít a szava az EU-ban; ez az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta. A 2017-es Parlaméter közvélemény-kutatás a 28 tagállam 27.881 állampolgárának bevonásával készült.

MKIK EU Hírlevél/ 14.szám

2017. 10. 13. 12:53

Megjelent az  MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között olvashatnak a Fókuszban az Unió rovatban a „Mit hoz az EU-Kanada kereskedelmi megállapodás az uniós és magyar vállalkozások számára?” címmel egy összefoglalót.

 

 

A közberuházások hatásfokának javítása hatékony és professzionális közbeszerzés révén

2017. 10. 05. 14:18

Az uniós gazdaságban a közberuházások jelentős része közbeszerzések formájában valósul meg. Ezek értéke 2 billió eurót tesz ki évente, ami 14%-os részesedést jelent az EU GDP-jéből. Mindnyájunknak érdekében áll tehát gondoskodni arról, hogy az európai adófizetők pénzének felhasználására hatékonyan és eredményesen kerüljön sor.

EP jóváhagyás az uniós büdzsét érintő csalásokat felderítő Európai Ügyészségre

2017. 10. 05. 14:17

Az Európai Ügyészség Hivatala nyomoz, és bíróság elé állítja azokat, akik az uniós büdzsé kárára követnek el visszaéléseket. Magyarország nem vesz részt az együttműködésben.

Beruházási csomag környezet-, természet- és éghajlatvédelmi célokra

2017. 10. 03. 11:23

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 222 millió eurós beruházási csomagot, amelynek rendeltetése, hogy a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében támogassa Európa átállását a fenntarthatóbb és alacsony széndioxid-kibocsátású jövőre. Az uniós finanszírozás további beruházásokat mozgósít, így összesen 379 millió eurót fordítanak majd a 20 tagállamban megvalósuló 139 új projektre.

Az EU beindítja új külső beruházási tervét

2017. 10. 03. 11:21

Az Európai Parlament és a Tanács elfogadását követően az Európai Bizottság azonnal megkezdi ambiciózus külső beruházási tervének végrehajtását, hogy ösztönözze az Afrikába és az európai szomszédságba irányuló beruházásokat.

Az Unió helyzete: a schengeni vívmányok megerősítése a biztonság fokozása és Európa szabadságainak védelme érdekében

2017. 10. 03. 11:19

 

A schengeni térség a világ legnagyobb olyan területe, amelyen belül a személyek szabadon mozoghatnak. Több mint 400 millió uniós polgár és a látogatók szabad mozgását, valamint az áruk és szolgáltatások akadálytalan áramlását teszi lehetővé. Schengen az európai integráció egyik legfontosabb vívmánya, amelyet meg kell őrizni és meg kell védeni.

 

A schengeni térség létrejötte óta különböző kihívásokkal és fenyegetésekkel szembesül. A schengeni szabályok biztosítják a schengeni rendszer tágabb értelemben vett működését, ezzel lehetővé téve a kihívások megválaszolását. Például az illegális migránsok másodlagos mozgása és a görögországi külső határok igazgatásának hiányosságai miatt a Bizottság elindította a Schengeni határellenőrzési kódex 29. cikke szerinti eljárást, amely a Bizottság részletes schengeni értékelése alapján lehetővé tette az öt leginkább érintett ország (Ausztria, Dánia, Németország, Norvégia és Svédország) belső határellenőrzésének ideiglenes visszaállítását.

 

Automata e-segélyhívót kell az új kocsikba építeni

2017. 10. 03. 11:17

Az Európai Parlament szabályozása értelmében az e-segélyhívó rendszert 2018 márciusa után kötelező beszerelni minden új személy-, illetve könnyű teherautó típusba – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Brexit: nincs elegendő előrelépés az elválás feltételeiben

2017. 09. 29. 10:40

Az EU prioritásaival kapcsolatban a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások első négy köre nem hozott megfelelő előrelépést, hangsúlyozza az Európai Parlament indítvány-tervezete.

EU Hírlevél 2017/3.szám

2017. 09. 29. 10:37

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a „Kamarai delegáció Brüsszelben – szakmai konzultáció az Európai Bizottság szakértőivel” címmel olvashatnak összefoglalót.

Az európai polgári kezdeményezés és a politikai pártok finanszírozásának reformja

2017. 09. 25. 10:19

Szeptember 13-án Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében kijelentette: „Uniónknak a demokrácia terén komoly előrelépést kell tennie. Túlságosan gyakran fordul elő, hogy az uniós szintű választások pusztán a nemzeti szintű kampányokról szólnak. Az európai demokrácia jobbat érdemel. Az európai pártoknak forrásokat kell biztosítanunk annak érdekében, hogy jobban megszervezhessék magukat.”

Kezdetét veszi az európai sporthét: éljünk egészségesebben!

2017. 09. 25. 10:13

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a mai napon Észtországba, Tartu városába látogatott, ahol megnyitotta az európai sporthét elnevezésű rendezvénysorozatot. A #BeActive (Mozogj) mottó jegyében immár harmadik éve meghirdetett kampány a sportot és a testmozgást hivatott népszerűsíteni az európai polgárok körében. Az idei rendezvénysorozat középpontjában az egészséges életmód népszerűsítése áll. A gyermekkori elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány súlyos következményekkel jár. Ezekre a veszélyekre figyelmeztet a ma közzétett „Tartui felhívás az egészséges életmódért” nevű dokumentum, melyet Navracsics biztoson kívül Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos, valamint Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos is aláírt.

EU Hírlevél 2017/12.

2017. 09. 15. 11:15

Megjelent k az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének hírlevele, melyben  többek között az „EU belső piaci eredménytábla 2017” címmel olvashatnak összefoglalót.

 

Az Unió helyzete 2017-ben: Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

2017. 09. 13. 12:43

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon Strasbourgban, az Európai Parlament tagjai előtt megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét: ismertette, milyen célok elérését tekinti prioritásnak az előttünk álló évre, és felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Unió milyen fejlődési pályát járhat be 2025-ig. Ennek során bemutatta az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unió megvalósítására irányuló ütemtervet, és szorgalmazta, hogy az ütemterv végrehajtására a 2019 tavaszán esedékes európai parlamenti választásokig kerüljön sor. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a szabadság, az esélyegyenlőség és a jogállamiság alapelvein kell alapulnia.

A földgáz megosztásával az ellátás biztonságáért

2017. 09. 13. 10:30

A gázellátási válsághelyzetbe kerülő tagországok ezentúl számíthatnak szomszédjaik segítségére az EP által szentesített tanácsi megállapodás értelmében.

WiFi4EU: új uniós rendszer az ingyenes internetért

2017. 09. 13. 10:28

Úton van az európai közterületeken ingyenesen használható WIFI, miután az EP megszavazta az ehhez rendelt pénzügyi forrás első csomagját.

Jean-Claude Juncker szeptember 13-án, szerdán tartja az Unió helyzetét értékelő éves beszédét

2017. 09. 12. 08:06

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szeptember 13-án Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartja az Unió helyzetét értékelő idei beszédét. Hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el a Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját.

Startol az uniós fordítási verseny, brüsszeli út a nyeremény!

2017. 09. 07. 11:12

A Juvenes Translatores fordítási versenyre immár tizenegyedik alkalommal kerül sor. A megmérettetésen a 2000-ben született középiskolások vehetnek részt. Az iskolák 2–5 tanulót nevezhetnek. A versenyzőknek egy egyoldalas szöveget kell lefordítaniuk az Unió egyik hivatalos nyelvéről egy másikra. Az EU 24 hivatalos nyelve összesen 552 nyelvkombinációt tesz lehetővé. A fordításokat az Európai Bizottság fordítói értékelik, akik országonként egy győztest választanak ki. A korábbi évekhez hasonlóan az idei győztesek is meghívást kapnak majd a díjátadó ünnepségre, amelynek 2018 áprilisában Brüsszel ad otthont. Az online jelentkezési lap az EU minden hivatalos nyelvén elérhető.

Az Unió helyzete 2017 – Juncker elnök évértékelő beszéde

2017. 09. 06. 11:04

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében értékelő beszédet tart az Európai Parlament tagjainak az Európai Unió helyzetéről. Az idei beszédnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak: a politikai és gazdasági keretfeltételek számottevően változtak az utóbbi években, és az EU-nak megfelelő válaszintézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy polgárai biztonságos és prosperáló jövőnek nézhessenek elébe, és hogy a társadalom minden rétege előtt nyitva álljon a boldogulás lehetősége. Az eseményt élő adásban közvetíti a Europe by Satellite (EbS+), és az Európai Bizottság Facebook-oldalán is kiemelt minőségű élő online közvetítés lesz elérhető.

 

Megbízhatóbb kibocsátási vizsgálatok

2017. 09. 06. 11:03

2017. szeptember 1-jétől az új gépjárműmodelleket új és megbízhatóbb, valós vezetési feltételek mellett elvégzett kibocsátási vizsgálatoknak, valamint továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálatoknak kell alávetni. Az autóknak megfelelően alacsony kibocsátást kell produkálniuk ahhoz, hogy az európai utakon közlekedhessenek. Az új vizsgálatok 2017 szeptemberétől lesznek kötelezőek az új modellek esetében, majd 2018 és 2019 folyamán fokozatosan az összes új személygépkocsira vonatkozóan. Az új vizsgálatok bevezetése csak egy a Bizottság azon fontos intézkedései közül, amelyek a tiszta, fenntartható és versenyképes gépjárműipar megteremtésére irányulnak.

Szeptember 1-jén teljes körűen hatályba lépett az EU–Ukrajna társulási megállapodás

2017. 09. 06. 11:02

A társulási megállapodás – és az ennek részét képező mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás – a legfőbb eszköze az EU és Ukrajna közötti politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének. További rendeltetése, hogy előmozdítsa a közös európai értékek iránti tiszteletet. A szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a felek kölcsönösen megnyitják piacaikat, és Ukrajna az uniós és a nemzetközi jogszabályokhoz, szabványokhoz és előírásokhoz igazodva jogharmonizációt hajt végre. A felek ideiglenes jelleggel számos rendelkezést már előbb kezdtek el alkalmazni.

Európa Pont

2017. 09. 06. 10:51

Az Európa Pont őszi kulturális eseményei október közepén indulnak majd. Addig is érdemes követni az Európa Pont Facebook oldalát , ahol friss hírek és érdekességek mellett várható eseményeinkről is olvashat.

Észtország – egyensúly mindenek felett

2017. 09. 06. 10:50

Július 1-jén Észtország vette át az EU Tanácsának elnökségi teendőit Máltától. A balti ország először tölti be ezt a szerepkört az EU-ban.

Gyakornokokat vár az Európai Parlament

2017. 08. 29. 10:25

Az Európai Parlament (EP) a gyakornoki lehetőségek széles skáláját kínálja, hogy az uniós politikák iránt érdeklődő fiatalok bekapcsolódhassanak az intézmény napi munkájába.

Meet in Italy for Life Sciences 2017 Nemzetközi üzletember-találkozó és konferencia

2017. 08. 29. 07:54

2017. október 11-13. között kerül megrendezésre Torinoban a Meet In Italy for Life Sciences 2017 nemzetközi konferencia és üzletember találkozó. A biotechnológia és egészségipar köré épülő szakmai eseményen ingyenes a részvétel.

Polagra Food 2017 - Nemzetközi üzletember találkozó

2017. 08. 29. 07:50

Az Enterprise Europe Network szervezésében idén ismét megrendezésre kerül a POLAGRA FOOD élelmiszeripari szakkiállítással párhuzamos nemzetközi üzletember találkozó.

A közösségi gazdaság az Európai Unióban

2017. 08. 29. 07:46

Bár a közösségi gazdaságon alapuló új üzleti modellek még viszonylag újak, kedvező társadalmi-gazdasági hatásuk és versenyképességet növelő képességük vitathatatlan. A közösségi gazdaság sokféle tevékenységet érint, de egyvalami közös bennük: üzleti modelljük az együttműködésre épül. A közösségi gazdaság új lehetőségeket teremt a fogyasztók és a vállalkozások számára. Felelős módon történő ösztönzése és kiépítése az Európai Bizottság megítélése szerint jelentős mértékben hozzájárulhat az Európai Unión belül a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. Az új üzleti modellben létrejövő új munkahelyekkel kapcsolatosan szabályozási kérdések is felmerülnek.

 

18. Nyelvparádé a Millenárison

2017. 08. 29. 07:42

Szeptember 8-10-ig naponta 10:00-18:00 óráig a Millenáris D épületében színes szakmai programokkal, megújult kínálattal és rengeteg újdonsággal várja az érdeklődőket Magyarország legnagyobb, nyelvtanulási lehetőségeket felvonultató kiállítása.

10 évvel a válság kezdete után - Fellendülés a hatékony uniós intézkedéseknek köszönhetően

2017. 08. 29. 07:41

10 évvel ezelőtt kezdődött a globális pénzügyi válság, amely az Európai Unió hat évtizedes történelmében az eddigi legsúlyosabb recessziójához vezetett.

Az EU adatvédelmi rendeletének alkalmazása a gyakorlatban

2017. 08. 28. 14:15

2018. május 25-től Magyarországon is közvetlenük alkalmazni kell az EU egységes adatvédelmi rendelet, a General Data Protection Regulation – röviden GDPR előírásait. A GDPR az Európai Unió tagállamaira vonatkozóan egységesen szigorú szabályokat állapít meg a szabad adatáramlás és a személyes adatok védelmének biztosítása érdekében.

MKIK EU Hírlevél 2017/11. szám

2017. 08. 10. 14:21

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. A 11. számban többek között   „az észt EU soros elnökség prioritásai” címmel találnak összefoglalót.

 

Jól fogynak a vállalkozásoknak szánt uniós források

2017. 08. 08. 08:24

A vissza nem térítendő uniós támogatással kombinált kedvezményes hiteltermékekből 270 milliárd forintot igényeltek eddig a magyarországi cégek, ami a meghirdetett keretösszeg több mint fele - közölte a Budapest Bank.

 

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának 2017-os évre vonatkozó pályázati felhívása

2017. 08. 08. 08:21

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága új pályázati felhívást hirdetett meg online és offline kommunikációs tevékenységek támogatására, melyek az Európai Parlament identitásának, szerepének és politikai jellegének jobb megértését célozzák.

Az Unió is támogatja az innovatív magyar kkv-kat

2017. 07. 27. 09:24

Magyar kkv-k is jelentkezhetnek az Eurostars2 felhívására, amely támogatja azokat a nemzetközi innovatív projekteket, amelyek gyorsan forgalomképessé tehető termékeket fejlesztenek ki, illetve amelyek segítik az emberek mindennapi életét a világ minden táján.

Jelentések a 2016-os uniós költségvetésről

2017. 07. 12. 08:21

Az Európai Bizottság három jelentést tett közzé a 2016. évi uniós költségvetés végrehajtásáról. A dokumentumok megállapítják, hogy a költségvetés hozzájárult az EU politikai prioritásainak megvalósításához, hozzáadott értéket hozott létre az uniós polgárok számára, valamint az összegeket az uniós szabályokkal összhangban használták fel. A következtetések között szerepel az is, hogy az uniós szabályok egyszerűsítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a helyi hatóságok, gazdálkodók vagy vállalkozások hatékonyan és helyesen használják fel az uniós forrásokat. Ezt megerősítik azok az ajánlások is, melyeket az egyszerűsítéssel foglalkozó magas szintű csoport ma terjesztett elő.

Az EU pénzügyeinek jövője: javaslatok az uniós forrásokhoz való hozzáférés egyszerűsítésére

2017. 07. 12. 08:20

A kohéziós politikával foglalkozó független szakértők csoportja ma ismertette végleges jelentését az uniós alapok 2020 utáni egyszerűsített jogi keretére vonatkozóan. Bár az uniós kohéziós politika eredményei pozitívak, a szabályok jelenlegi mennyisége nem mindig könnyíti meg az uniós forrásokat kezelő helyi hatóságok és az uniós finanszírozásra pályázni kívánó vállalkozások dolgát. Az egyszerűsítés ezért döntően fontos, és az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni az uniós forrásokhoz való hozzáférést a 2020 utáni költségvetési keret tekintetében.

A multiknak nyilvánossá kell tenniük hol, mennyi adót fizetnek

2017. 07. 10. 08:56

A nagyvállalatoknak nyilvánossá kell tennie, hol, mennyi adót fizetnek - olvasható egy elfogadott jelentésben.

A Bizottság első alkalommal méri az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét

2017. 07. 07. 08:15

Az Európai Bizottság első alkalommal tette közzé új összehasonlító kutatása eredményét, a „Kulturális és Kreatív Városok Figyelője” elnevezésű online eszközt.

A tagállamok és az uniós jog betartása: még van hová fejlődni

2017. 07. 07. 08:14

Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló,  megjelent éves jelentés bemutatja, hogy az Európai Bizottság mit tett 2016-ban az uniós jog ellenőrzése és érvényesítése érdekében. A 2016. évi jelentés az előző évhez képest a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások számának jelentős (21%-os) növekedését mutatja, amely így már olyan értéket ért el, amelyre az utóbbi öt évben nem volt példa.

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

2017. 07. 07. 08:12

Az Európai Unió és Japán elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően. Ez lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást is magába foglalja. A megállapodás értelmében eltörlik az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét, melyek évente összesen 1 milliárd euróra rúgnak. A gazdasági partnerség így várhatóan jelentősen – akár évi 20 milliárd euróval  – növeli az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai vállalkozások, munkavállalók és fogyasztók számára.

 

ERASMUS+ APPLIKÁCIÓT INDÍTOTT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

2017. 07. 07. 08:11

A hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít eligazodni az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben.

Pályázatot hirdet a Bizottság az EU-ról szóló ismeretterjesztésért

2017. 07. 04. 08:58

Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé az „Altiero Spinelli-díj” elnyerésére.

Nyilvános konzultáció a fogyasztóvédelemről

2017. 07. 04. 08:53

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, hogy felmérje, miként lehetne javítani az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

Jöhet az egységes EU-s magánnyugdíj-csomag

2017. 06. 30. 09:02

Egységes, európai uniós magánnyugdíj-szabályokra vonatkozó javaslatot mutatott be az Európai Bizottság.

MKIK EU Hírlevél 2017/10.szám

2017. 06. 30. 07:32

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a  „A közösségi gazdaság az Európai Unióban” címmel készített összefoglalót is megtalálják.

 

Hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokat megkönnyítő új szabályok

2017. 06. 29. 08:19

Az Európai Unió egész területén hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások új szabályai. A Bizottság 2012-ben tett javaslata alapján az uniós jogalkotók 2015-ben fogadták el ezeket a szabályokat.

10 magyar projekt támogatását javasolja a Bizottság

2017. 06. 26. 10:28

Az Európai Bizottság javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának. A Bizottság ezzel jelentős lépést tesz az európai beruházási terv és Európa összekapcsoltságának megvalósítása felé. A kiválasztott projektek hozzá fognak járulni a vasúti vonalak korszerűsítéséhez, a szűk keresztmetszetek megszüntetéséhez és a határkeresztező összeköttetések javításához, az alternatív üzemanyagokat biztosító töltőállomások létrehozásához, valamint az innovatív forgalomirányítási megoldások megvalósításához. A legnagyobb uniós hozzáadott érték és hatás biztosítása érdekében a kiválasztott projektek többnyire az európai közlekedési hálózat stratégiai szakaszaira összpontosulnak. A projekteket a 2016 októberében meghirdetett versenypályázati felhívások útján választották ki finanszírozásra.

Csobbanj!

2017. 06. 21. 08:25

A 2017-es nyári EU-roadshow június 27-én Bükfürdőre, június 28-án pedig a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe érkezik!

Aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást

2017. 06. 21. 08:01

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást.

Maroš Šefčovič bizottsági alelnök Magyarországra látogat

2017. 06. 20. 12:49

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke az energiauniót népszerűsítő második körútja következő állomásaként június 20-án Budapesten tartózkodik.

30 éves az Erasmus csereprogram: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

2017. 06. 20. 12:45

Az EU idén nyáron ünnepli az Erasmus külföldi csereprogram 30 éves fennállását, melyben eddig 9 millióan vettek részt. Az évforduló alkalmából a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indít. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni, a helyi közösségekbe beilleszkedni, valamint nyelvi képességeiket fejleszteni. 

Magyarországi középiskolák csatlakoztak az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programhoz

2017. 06. 15. 09:45

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programot Magyarországon is elindította az Európai Parlament 2017-ben, így már minden tagállamban elérhető a középfokú oktatási intézmények számára.

EU hírlevél 2017/9. szám

2017. 06. 15. 09:42

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2017/9. szám) a csatolt fájlban megtalálja. A Fókuszban az Unió rovatban az „EU–Kína kereskedelmi kapcsolatok a legutóbbi csúcstalálkozó fényében” címmel találnak összefoglalót.

2018. évi uniós költségvetés

2017. 06. 07. 07:46

A Bizottság a munkahelyekre, a beruházásokra, a migrációra és a biztonságra összpontosító költségvetést terjeszt elő. A 161 milliárd eurót kitevő kötelezettségvállalásokkal az a célja, hogy több munkahelyet teremtsen, különösen a fiatalok számára, valamint hogy fellendítse a növekedést és a stratégiai beruházásokat.

Brüsszelben tartották az EU–Kína csúcstalálkozót

2017. 06. 07. 07:45

Véget ért a 19. EU–Kína csúcstalálkozó, amelyen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képviselte az Európai Uniót, Kínát pedig Li Ko-csiang miniszterelnök. A kereskedelem és az éghajlatváltozás szerepelt kiemelten a csúcstalálkozó napirendjén, amelynek célja az EU és Kína közötti stratégiai partnerség továbbfejlesztése volt.

Adatvédelem az Európai Unióban

2017. 06. 02. 08:39

A 2016 áprilisában elfogadott és 2016 májusa óta hatályban lévő rendelet célja, hogy egységes adatvédelmi keretet biztosítson az egész Európai Unióban.

MKIK EU Hírlevél 2017/8. szám

2017. 06. 01. 07:59

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU képviseletének legújabb hírlevele.

Az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lehetőségei

2017. 05. 31. 14:45

Az Európa jövőjéről szóló fehér könyv március 1-jei közzétételét követően a Bizottság most felvázolja az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lehetőségeit.

A különadók és a korrupció a gyenge pontjaink a Bizottság szerint

2017. 05. 23. 10:54

Közzétette az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő egy-másfél évre fogalmaz meg javaslatokat az egyes tagállamoknak.

Könnyebb online film- és tévénézés külföldön

2017. 05. 23. 08:41

Megszavazta az Európa Parlament az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat.

EU Hírlevél 2017/7.

2017. 05. 23. 08:31

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevelének 7. száma.

Új bizottsági jelentés az Alapjogi Charta 2016-os alkalmazásáról

2017. 05. 23. 08:30

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió Alapjogi Chartájának alkalmazásáról szóló éves jelentését, mely felvázolja, hogy az EU 2016-ban milyen kezdeményezéseket tett az alapvető jogok megerősítésére. Megvizsgálja továbbá, hogy e jogokat 2016-ban hogyan alkalmazták a különféle uniós szakpolitikákban és a tagállamokban. A jelentés megjegyzi, hogy 2016-ban az EU fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy a határon átnyúló szülői felelősséggel kapcsolatos vitákban biztosítsa a gyermekek védelmét; elősegítse a nemzetközi párok számára a vagyonjogi szabályok tisztázását; online vitarendezési platformot indított a fogyasztóvédelem megerősítésének elősegítésére; jogellenes online gyűlöletbeszéddel szembeni fellépést szolgáló magatartási kódexről állapodott meg a Facebookkal, a Twitterrel, a YouTube-bal és a Microsofttal; valamint fontos párbeszédet folytatott a jogállamiságról a tagállamokkal.

Május 21. - a Natura 2000 Hálózat Európai Napja

2017. 05. 15. 14:16

Egy uniós finanszírozású spanyolországi LIFE-projekt keretében kibontakozó kezdeményezés eredményeképpen május 21-ét hivatalos európai nappá, a Natura 2000 Hálózat Európai Napjává nyilvánították. 2017-től minden év május 21-én Európa-szerte megünnepeljük a Natura 2000 Hálózat Európai Napját. Már most, az első alkalommal is több száz helyi esemény és hálózatépítési tevékenység megrendezésére kerül sor szerte Európában ezen a természetvédelmi témájú európai napon. A kezdeményezéssel elismeréssel adózunk az egyedülálló hálózat előtt, mely az emberek és a gazdaság számára egyaránt többletértéket hoz létre. A hálózat létrejötte az egyik legnagyobb uniós eredmény: több mint 27 000 védett szárazföldi és tengeri területet ölel fel, 1 millió négyzetkilométernél is nagyobb a kiterjedése, és mindez elképzelhetetlen lett volna az uniós tagállamok együttműködése nélkül.

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés Európában

2017. 05. 11. 14:03

Az Európai Bizottság közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését. Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált. A tendencia a várakozások szerint idén és jövőre is nagyjából változatlan ütemben fog folytatódni. Az előrejelzés szerint az EU egészét tekintve a GDP-növekedés előreláthatólag mindkét évben stabilan 1,9% körül marad. Az euróövezet GDP-je 2017-ben 1,7%-kal, 2018-ban pedig 1,8%-kal fog emelkedni az előrejelzés szerint.

Az EU és Afrika: megerősített partnerség a béke, a biztonság és a fiatalok munkahelyteremtésének érdekében

2017. 05. 05. 10:04

Az Európai Bizottság és Federica Mogherini alelnök és kül- és biztonságpolitikai főképviselő megerősített keretrendszert mutatott ma be az Európa és Afrika közötti stratégiai partnerség megerősítése, valamint a két kontinens további fejlődése és stabilitása érdekében történő közös fellépéshez. A közlemény számos kulcsfontosságú területre - például a békére és biztonságra, a migrációra, a munkahelyteremtésre vagy az energiára - vonatkozóan nyújt innovatív javaslatokat. Mindez az idén novemberben megrendezésre kerülő Afrika-EU csúcstalálkozót előzi meg, amely különös figyelmet szentel majd az ifjúságnak.

Az Európai Parlament 2017. május 6-án megnyitja az Európai Történelem Házát

2017. 05. 05. 10:02

Az Európai Történelem Házának célja, hogy támogassa az európai polgárokat abban, hogy elgondolkozzanak és vitázzanak Európa történelméről, illetve az európai integrációról. Célja, hogy növelje a tudást, felébressze és táplálja a kíváncsiságot, idővel pedig olyan hellyé váljon, ahol szabadon cserélnek gazdát az ötletek, és viták kerekednek Európa történelméről. A hely célja, hogy összekösse az embereket, intézményeket és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson az Európai történelemmel foglalkozók számára. A látogatóknak alkalmuk lesz arra, hogy kritikus szemmel vizsgálják meg az európai történelmet, annak lehetőségeit és jövőjét.

Új lépések az uniós egységes piac gyakorlati működésének és a szabálykövetés javítása érdekében

2017. 05. 03. 08:14

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagja egyszerűbbé teszi a vállalatok és magánemberek online ügyintézését belföldi és más tagállamokban tartózkodó felhasználók számára egyaránt, és elősegíti a közösen elfogadott uniós szabályok betartását.

A Bizottság javasolja a schengeni övezeten belüli ideiglenes határellenőrzések 6 hónapon belüli kivezetését

2017. 05. 03. 08:12

A Bizottság azt javasolta, hogy Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia 6 hónapon belül szüntessék meg a belső schengeni határaik mentén az ideiglenes határellenőrzést. A Bizottság ezzel együtt más biztonsági intézkedések alkalmazását javasolja az érintett tagállamoknak, pl. arányos mértékű rendőri ellenőrzéseket a határvidékeken és a jelentősebb forgalmú útvonalak mentén.

Európa Nap – Szombathelyen is

2017. 04. 28. 11:16

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából.

Exportőrök kötelező regisztrációja a CETA kedvezményes vámtarifák eléréséhez

2017. 04. 28. 11:14

A CETA kedvezményes vámtételeinek alkalmazásához - az életbelépést követően - minden exportőrnek néhány egyszerű regisztrációs procedúrán kell átesni.

Az EU-hoz jó dolog tartozni, mondja egyre több uniós polgár

2017. 04. 28. 10:52

Egyre nő azoknak a polgároknak a száma, akik szerint az EU-hoz tartozni jó dolog. A legutolsó Eurobarometer felmérés szerint az adatok visszatértek a krízist megelőző, 2007-es számokhoz.

MKIK EU Hírlevél 2017/6. szám

2017. 04. 27. 13:17

Megjelent  az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 6. száma.

A Fókuszban az Unió rovatban „A szellemi tulajdonjog védelme Kínában” címmel készítettek összefoglalót a szerkesztők.

MKIK EU Hírlevél 2017/5. szám

2017. 04. 12. 12:49

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyeben a  Fókuszban az Unió rovatban „Miért fontos a szellemi tulajdonjog védelme a vállalkozások számára?” címmel készítettek a szerkesztők összefoglalót.

Két kiválósági központ indul Magyarországon uniós támogatással

2017. 04. 12. 07:57

Az Európai Unió összesen 13,4 milliárd forinttal támogatja két új kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén. Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság főigazgatója is részt vett az EU „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramjából támogatott két projekt mai budapesti indítórendezvényén, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban tartottak.

2017. évi uniós igazságügyi eredménytábla

2017. 04. 11. 10:19

Hatékonyabb igazságszolgáltatási rendszerek, kihívásokkal.

Az Európai Bizottság közzétette a 2017. évi uniós igazságügyi eredménytáblát, mely összehasonlító áttekintést ad az uniós tagállamok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről. A korábbi kiadásokhoz képest a 2017. évi eredménytábla az igazságügyi rendszerek működésének új aspektusait is vizsgálja, például, hogy a fogyasztók milyen könnyen férhetnek hozzá az igazságszolgáltatáshoz és milyen csatornákat használnak a vállalkozások elleni panaszok benyújtására. Először fordul elő, hogy a pénzmosási bűncselekményekkel kapcsolatos bírósági eljárások hosszát is mutatja.

ERASMUS+ 30 SZABADEGYETEM

2017. 04. 06. 09:07

Egy világutazó blogger, egy díjnyertes cukrász, egy ifjúsági olimpiai bajnok és egy televíziós műsorvezető – mi a közös bennük? Kiderül május 5-én az Erasmus+ 30 Szabadegyetemen, ahol többek között velük is találkozhatsz.

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. 04. 05. 08:26

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. Az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja.

Az Európai Bizottság támogatja a fiatalok kontinensen belüli mobilitását

2017. 03. 28. 10:04

Az Európai Bizottság kezdeményezést indít, mely az Erasmus+ program keretében további támogatást nyújt az európai fiataloknak a tanulás és a mobilitás terén. A „Move2Learn, Learn2Move” elnevezésű kezdeményezés segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival. Az Erasmus program létrehozásának 30. évfordulójához kapcsolódó egyedi kezdeményezés összhangban áll két olyan prioritással, amelyeknek a Bizottság központi jelentőséget tulajdonít. Ezek egyike az, hogy hangsúlyt kell helyezni az európai fiatalok helyzetére, a másik pedig az uniós polgárok mobilitásának elősegítése, különösen az alacsony kibocsátással járó mobilitás.

Római Szerződések 60. évfordulója

2017. 03. 27. 10:16

A Római Szerződések 60. évfordulója: a Bizottság felidézi Európa eddigi eredményeit és eszmecserét folytat a 27 tagú Unió jövőjéről. Az uniós vezetők március 25-én Rómában találkoztak egymással, hogy együtt ünnepeljék meg a Római Szerződések 60. évfordulóját, amelyeket 1957-ben ezen a napon írtak alá. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke is részt vett a római csúcstalálkozón, ahol a jeles évforduló alkalmából számos eseményre kerül sor, továbbá áttekintették  Európa közös jövőjét is.

MKIK EU Hírlevél 2017/4. szám

2017. 03. 24. 08:54

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének hírlevele.

Hulladékok: több újrahasznosítást, kisebb szeméthegyeket akar az EP

2017. 03. 23. 08:26

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ról 70%-ra kell emelni - olvasható egy szerdán elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről a Parlament és a Tanács most kezdenek tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5%-ra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.

A német útdíj rendszer uniós jogot sértene a képviselők szerint

2017. 03. 23. 08:23

A német útdíjszedési rendszer, bár a Bizottság elfogadta a változtatásokat, még mindig tartalmaz olyan elemeket, amelyek az uniós jog megsértésének minősülnek, különösen az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés tekintetében . Ezt a díjat ugyanis csak a német sofőrök vonhatják le a gépjárműadóból.

Új uniós kábítószer elleni cselekvési terv

2017. 03. 20. 10:29

Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett az Európai Parlament és a Tanács elé, mely a 2017–2020-as időszakra fokozott uniós fellépést irányoz elő a kábítószer-használat és a kábítószer-kereskedelem ellen. Az EU 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes stratégiájára, valamint a 2013–2016-os kábítószer elleni cselekvési tervre építve az új terv választ kíván adni az illegális droghasználat és -kereskedelem jelentette új egészségügyi és biztonsági kihívásokra.

Keményebb élelmiszer-ellenőrzésekről szavazott az EP

2017. 03. 20. 10:27

Megszavazta az Európai Parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását. Az új szabályok az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák.

Az Európai Bizottság a versenyjogi visszaélések bejelentésére szolgáló új, névtelenséget biztosító eszközt vezet be

2017. 03. 20. 10:23

Az Európai Bizottság  útjára indította azt az eszközt, amely megkönnyíti az egyének számára, hogy – névtelenségük megőrzése mellett – felhívják a Bizottság figyelmét a titkos kartellekre és az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos egyéb jogsértésekre.

Jelentés a veszélyes termékek riasztási rendszeréről

2017. 03. 20. 10:21

Az online piacterek is fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket a piacról.

EU Hírlevél 2017/3. szám

2017. 03. 10. 08:08

Megjelent  az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a „CETA: új üzleti lehetőségek az uniós vállalkozások számára Kanadában” címmel olvashatnak összefoglalót annak kapcsán, hogy az Európai Parlament megszavazta a Kanadával kötött kereskedelmi megállapodást .

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. 03. 06. 14:16

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Megfizethetőbb gyógyszereket akar az EP

2017. 03. 06. 14:14

Egy nem régen elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek gyógyszerár emelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni ezeket és a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is veszélybe került. A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat.

Ready2GO: Innovatív uniós program a KKV-k nemzetközi piacra lépésének támogatására

2017. 03. 02. 10:17

 Kanada, Chile, India, Amerikai Egyesült Államok, Kamerun… Gondolt már arra, hogy az Ön vállalkozása is megjelenhetne ezeken a piacokon? A Ready2GO program célja, hogy a cégprofilnak megfelelő, a vállalkozás igényeihez igazodó képzésekkel és tanácsadással segítse az európai kis- és középvállalkozásokat nemzetközivé válásukban. A programot az Európai Unió finanszírozza és egy nemzetközi konzorcium együttműködésével jött létre (Promos, Enterprise Europe Network, Eurochambres, 8 kereskedelmi és iparkamara, Formaper és Innovhub).

Magyarországról is megjelent a bizottsági országjelentés a gazdasági és szociális prioritások terén elért haladásról

2017. 02. 28. 09:18

Az Európai Bizottság  közzé tette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését az európai szemeszter keretében.

A kereskedelmi megállapodások az EU agrár-élelmiszeripari ágazatának ösztönzői

2017. 02. 28. 09:16

Az Európai Bizottság megbízásából készült új, független tanulmány szerint a kereskedelmi megállapodások már eddig is elősegítették az EU mezőgazdasági exportjának növekedését és a munkahelyteremtést az EU agrár-élelmiszeripari ágazatában és a gazdaság más ágazataiban.

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók?

2017. 02. 28. 09:14

Az Európai Bizottság közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához.

Energiaunió: 444 millió euró európai projektekre

2017. 02. 27. 08:30

Az EU tagállamai  jóváhagyták azt a bizottsági javaslatot, melynek értelmében 444 millió eurót ruháznak olyan kiemelt projektekbe, melyek célja az európai energiainfrastruktúra fejlesztése. A 18 kiválasztott villamosenergia-, gáz- és intelligens energiahálózat-projekt hozzájárul az energiaunió céljai megvalósításához. Fokozzák az energiahálózatok összekapcsolódását, az energiaellátás biztonságát amellett, hogy a megújuló energiaforrások EU-szerte történő kiaknázása révén hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.

Budapest is esélyes az EU fenntartható városi mobilitási díjára

2017. 02. 27. 08:21

Az Európai Bizottság bejelentette  a fenntartható városi mobilitási tervért járó díjra és az Európai Mobilitási Hét díjra jelölt, döntőbe jutott városokat, amelyek közül március 20-án kihirdetik a két rangos díj idei nyerteseit. A különböző közlekedési és szállítási igényeket szem előtt tartó, az életminőség javítását célzó városi mobilitási tervért járó, idén ötödik alkalommal odaítélt elismerésre a független szakértőkből álló zsűri olyan városokat jelölt, melyek fenntartható városi mobilitási terve kiemelt figyelmet fordít a városi teherforgalom jelentette problémák megoldására. A díjesélyes városok között találjuk Brüsszel és Stockholm mellett Budapestet is.

MKIK EU Hírlevél 2017/2.szám

2017. 02. 27. 08:15

AZ MKIK Brüsszeli Képviseletének hírlevelében többek között a Galileo navigációs rendszerről is olvashatnak.

ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM AZ UNIÓS FORRÁSOKRÓL

2017. 02. 21. 12:40

Az idén két nagy feladat áll az ország előtt az uniós források felhasználása területén, el kell végezni az előző fejlesztési időszak pénzügyi zárását, és lépéseket kell tenni az új lehetőségek felhasználása érdekében - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az érdekképviseletekkel az uniós forrásokról folytatott egyeztetésen február 20-án Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Az európai beruházási terv – portál és tanácsadás

2017. 02. 14. 11:09

Létrejött egy online platform, a beruházási projektek európai portálja. A vállalatok nagyobb nyilvánosságot adhatnak a tízmillió eurót meghaladó értékű beruházási projektjeiknek, ha regisztrálják a beruházási projektek európai portálján (ec.europa.eu/eipp). Ez az új portál lehetővé teszi az uniós székhelyű, állami vagy magánszektorbeli projektgazdák számára, hogy világszerte eljussanak a potenciális beruházókig.

2017. téli gazdasági előrejelzés

2017. 02. 13. 14:58

A Bizottság minden tagállamban növekedésre számít.

Felülvizsgálták az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtását

2017. 02. 06. 14:45

Az Európai Bizottság elfogadta  a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló közleményét. Az európai környezetvédelmi politika és a közösen megállapított szabályok hatékonyabb végrehajtását szolgáló új eszköz egy új folyamat első lépését jelenti. A Bizottság a tagállamokkal együtt keres megoldást a végrehajtási hiányosságok okaira, még mielőtt a problémák sürgetővé válnának. Az uniós szabályok alkalmazásához a tagországoknak nyújtott segítség a lakosság, a hivatalok és a gazdaság szempontjából is hasznosnak ígérkezik; a Bizottság elkötelezett a lehető legjobb minőségű levegő, víz és hulladékkezelés biztosítása mellett. A bemutatott csomag ajánlásokat is tartalmaz valamennyi tagállam számára.

Az EU nyilvánossá teszi a cégek tényleges tulajdonosainak személyét

2017. 01. 30. 11:42

Az uniós tagállamok 2017-től kötelesek követni az Európai Unió új, a pénzmosás megakadályozását célzó irányelvét. Az irányelv olyan központi adatbázis létrehozására kötelezi a tagállamokat, amelyből gyakorlatilag bárki számára megismerhetőek lesznek a gazdasági társaságok és különböző jogi személyek úgynevezett tényleges tulajdonosai.

30 éve - ERASMUS

2017. 01. 26. 14:36

 Összesítették az Erasmus eredményeit: kiderült, hány éves, mennyit kap havonta az átlagos ösztöndíjas, és mennyi időt tölt a programmal külföldön.

EU Hírlevél 2017/1. szám

2017. 01. 24. 13:32

Megjelent az MKIK  Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele.

A magyarok sokkal kevesebb halat fogyasztanak, mint az átlag európai

2017. 01. 16. 14:39

Az európaiak többsége saját bevallása szerint azért fogyaszt halat, mert az egészséges. Az európaiak 42%-ának otthon heti rendszerességgel kerül hal vagy tengeri gyümölcs a tányérjára, és arányuk növekedést mutat. Ugyanez a magyarok mindössze 4%-áról mondható el. Ezzel szemben a hazai fogyasztók 42%-a soha nem fogyaszt ilyen terméket otthon, 66%-a pedig étteremben sem. A magyar válaszadók 38%-a inkább az édesvízi halakat részesíti előnyben (EU: 7%), a tengeri termékeket pedig a magyarok 14%-a szereti jobban (EU: 39%).

2017 fő témái az EP-ben

2017. 01. 12. 14:58

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2017-ben. Az EP-képviselők emellett foglalkoznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerével (ETS) és a tiszta energia kérdésével is, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, hogy melyek lesznek a főbb napirendi témák a következő hónapokban.

Málta vette át az Unió soros elnökségét

2017. 01. 12. 14:57

2017. január 1-jétől 6 hónapra  Málta vette át az Unió soros elnöki tisztét Szlovákiától, majd júliusban Észtországnak adja tovább a tisztséget. Az unióhoz 2004-ben csatlakozó Málta először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

A Bizottság felvázolja az európai adatgazdaság kiépítését célzó következő lépéseket

2017. 01. 11. 09:27

Az EU jelenleg nem kamatoztatja teljes mértékben az adattechnológiákban rejlő lehetőségeket. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, fel kell számolnunk a tagállamok közötti szabad adatáramlást indokolatlanul hátráltató akadályokat, és több tekintetben is javítanunk kell a jogbiztonságot. A ma közzétett bizottsági közlemény szakpolitikai és jogi megoldásokat vázol fel az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatása céljából. Ezen felül a Bizottság két ízben nyilvános konzultációt indított, továbbá szakmai vitát kezdeményezett a tagállamokkal és az érdekelt felekkel, hogy meghatározza a soron következő lépéseket.

Új bizottsági kezdeményezés a munkavállalók jobb egészségéért és fokozottabb biztonságáért

2017. 01. 11. 09:26

Az Európai Bizottság  kezdeményezést indított a munkahelyi egészség és biztonság Unió-szerte történő előmozdítása érdekében. A munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági beruházások kedvező hatást gyakorolnak az emberek életére, mivel elősegítik a balesetek és az új kockázati tényezőkre – pl. a rákkeltő vegyi anyagokra – visszavezethető foglalkozási megbetegedések megelőzését. A Bizottság most bejelentett korszerűsítési törekvései arra irányulnak, hogy az eredményesség nagyobb, a papírmunka pedig kisebb hangsúlyt kapjon, továbbá hogy az érintett szereplők, különösen a kis- és középvállalkozások és a mikrovállalkozások könnyebben meg tudjanak felelni a jogi keretszabályoknak.

Elektronikus kommunikáció: bizottsági javaslat magas fokú adatvédelemre

2017. 01. 11. 09:25

Az Európai Bizottság új jogszabályt javasol, mely növeli az adatvédelem szintjét az elektronikus hírközlés terén, egyúttal új üzleti lehetőségeket biztosít.

Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) kvóta

2017. 01. 05. 14:43

Az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) hatálya alá tartozó hazai létesítményeknek minden év január 20-ig szükséges adatszolgáltatást benyújtania Nemzetgazdasági Minisztérium részére a működésükben a tárgyévet megelőzően bekövetkezett azon jelentős változásokról, amelyekből kifolyólag módosítani szükséges a korábbiakban a részükre térítésmentes kiosztásra megállapított kibocsátási egységmennyiséget.

Enterprise plus projekt

2016. 12. 19. 09:12

Az Enterprise plus projekt célja, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a vállalkozói attitűd elsajátításában. A magyar csapat a tananyag kialakításában vesz részt. Az Európai Unióban a 15 és 25 év közötti fiatalok veszélyezetteknek számítanak a munkanélküliség tekintetében.

EU Hírlevél 2016/20.

2016. 12. 15. 14:44

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Tiszta levegőt Európának!

2016. 12. 15. 08:22

A tagállamoknak drasztikusan csökkenteniük kell a légszennyezettséget az új uniós szabályok értelmében.

Életre kel a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2016. 12. 15. 08:20

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája működésre készek, így holnap indítja kezdeti ingyenes szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások.

Éves Alapjogi Kollokvium

2016. 12. 12. 08:01

Médiapluralizmus és demokrácia : bizottsági tervek az Éves Alapjogi kollokvium után

Az Európai Bizottság ma tette közzé az Éves Alapjogi Kollokviumhoz fűződő  intézkedéseket, melyek a médiapluralizmus és a demokrácia előmozdítását szolgálják.

Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet

2016. 12. 07. 13:33

Az Európai Bizottság ma létrehozza az új Európai Szolidaritási Testületet. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit

2016. 12. 07. 09:05

Évről-évre egyre rosszabbak az eredmények.

Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek

2016. 12. 01. 14:18

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés.

MKIK EU Hírlevél 2016/19.

2016. 11. 30. 12:09

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

Bizottsági kampány a nők elleni erőszak megszüntetéséért

2016. 11. 30. 10:25

Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

Európai beruházási terv: az elvégzett értékelések alapján hasznos a terv és indokolt a megerősítése

2016. 11. 30. 10:24

Az európai beruházási terv az eddigiekben is hasznos eszköznek bizonyult az európai beruházási szint fenntartható növekedésének ösztönzésére.

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek 2016. december 9.

2016. 11. 30. 10:07

Tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata szervezésében megrendezésre kerülő „Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek” című rendezvényünkre. A fórum keretében tartjuk meg a Tagozat tisztújító közgyűlését is.

Európa védelmére nagyobb uniós együttműködést sürgetnek a képviselők

2016. 11. 29. 08:36

A terrorizmus, a hibrid fenyegetések, a kibernetikai és energetikai biztonság hiánya szükségessé teszik az uniós országok számára, hogy növeljék a biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat egy Európai Védelmi Uniónak.

Bizottsági javaslat a pénzügyi rendszer megerősítésére és az adófizetők fokozott védelmére

2016. 11. 29. 08:32

Az Európai Bizottság új szabályokat terjesztett elő annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen kezelni a pénzügyi piacok rendszerszintű piaci infrastruktúráival, az ún. központi szerződő felekkel kapcsolatban jelentkező esetleges problémákat.

MKIK EU Hírlevél 2016/18.

2016. 11. 28. 09:39

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyet mellékletünkben talál.

Az európai szemeszter őszi csomagja: erőfeszítések az erőteljesebb gazdasági fellendülésért

2016. 11. 17. 08:02

Az Európai Bizottság meghatározta az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásaira vonatkozó, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Unió helyzetéről szóló, 2016-os értékelő beszédére, valamint a Bizottság 2016. őszi előrejelzésének legfrissebb gazdasági adataira támaszkodó iránymutatását. A dokumentumcsomaggal indul a gazdasági kormányzás 2017-es ciklusa, az úgynevezett európai szemeszter.

Európa Ifjú Költője

2016. 11. 07. 14:15

A Katona József Könyvtár, a Europe Direct Információs Hálózat, a Szegedi Egyetem Germán Filológiai Intézete „Európa Ifjú Költője” címmel német-magyar és angol-magyar versfordító pályázatot hirdet.

Euroscola-játék strasbourgi utazásért!

2016. 11. 07. 14:02

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti november 7. és 18. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő hat csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

A körülbelül 15 percet igénylő kvízt 2016. november 7. és 18. között lehet kitölteni egy alkalommal a www.euroscola.hu weboldalon.

Megjelent az Európai Bizottság (EB) új, számítógépekre és monitorokra vonatkozó környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés (GPP) követelményrendszere.

2016. 11. 03. 11:05

Megjelent az EB új, számítógépekre és monitorokra vonatkozó, az ajánlatkérők és ajánlattevők által önkéntesen alkalmazható zöld közbeszerzési követelményrendszere. Tekintettel arra, hogy a kritériumok elfogadását széles körű egyeztetés előzte meg, azok a napi közbeszerzési gyakorlatban is segítséget nyújtanak. A három fő csoportra osztható követelményrendszer átfogja a kiválasztás, a technikai paraméterek, az értékelés, valamint a szerződések teljesítésére vonatkozó szempontrendszert, különös figyelmet fordítva a termékek élettartam-meghosszabbítására.

EU Hírlevél 17.sz.

2016. 10. 28. 11:15

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

EU-n belüli kiküldetések - súlyos bírságok a szabályszegőknek

2016. 10. 26. 09:23

Idén tizenhat uniós tagállamban - köztük Magyarországon is - új szabályozás lépett életbe az EU-n belüli kiküldetésekre, amely számos adminisztratív és egyéb jellegű kötelezettséget ír elő a munkavállalókat kiküldő és fogadó munkáltatóknak; a szabályokat megszegő cégek akár 500 ezer eurós bírsággal is számolhatnak.

Az Europass keretrendszer felülvizsgálata

2016. 10. 24. 12:20

Az Europass olyan eszközök és szolgáltatások összessége, amelyek a készségek és képesítések átláthatóságát hivatottak növelni Unió-szerte. Az Európai Bizottság nemrégiben javaslatot fogadott el az Europass keretrendszerről szóló határozat felülvizsgálatáról.

300 millió Eurot kapunk vasútfejlesztésre

2016. 10. 24. 08:27

Magyarország beruházási célú finanszírozásban részesül a Kohéziós Alapból a fenntartható közlekedés fejlesztésére.

MKIK EU Hírlevél 2016/16. szám

2016. 10. 18. 11:28

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2016”-ról is olvashatnak.

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

2016. 10. 14. 08:20

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A hibaarány továbbra is az igazgatási költségek területén bizonyult a legalacsonyabbnak.

Új nemzetközi megállapodás a légi közlekedésből származó kibocsátások mérséklésére

2016. 10. 11. 13:34

Az Európai Bizottság üdvözli a mérföldkőnek számító, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) közgyűlésén tegnap elfogadott megállapodást a nemzetközi légi közlekedésből származó kibocsátások csökkentését célzó globális piaci alapú intézkedésről. Az Európai Unió és tagállamai igen jelentős mértékben járultak hozzá a megállapodás létrejöttéhez, mely az első olyan megállapodás, mely egy globális szektorra egységesen ír elő kibocsátáskorlátozást. Mindössze néhány nappal azt követően, hogy az EU ratifikálta a párizsi megállapodást, az új többoldalú megállapodás rámutat az EU elkötelezettségére, hogy a globális felmelegedés mértéke jóval 2°C alatt maradjon. A megállapodás emellett a Bizottság alacsony kibocsátással járó mobilitásra vonatkozó európai stratégiájának egyik fő célkitűzése volt.

Kohéziós politika a gyakorlatban: a 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. 10. 11. 13:31

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz. Az értékelés kiemeli a kohéziós politika hozzáadott értékét, ugyanakkor adatokkal szolgál a 2020 utáni leendő uniós költségvetés kidolgozásához is. Egymillió új munkahely, ami az ebben az időszakban az EU-ban újonnan létesült munkahelyek egyharmadának felel meg, és a kohéziós politika keretében befektetett minden euró után további 2,74 euró GDP, ami a becslések szerint 2023-ig további 1 billió euró GDP-megtérülést jelent – ezek a 2007 és 2013 közötti időszak értékelésének fő eredményei.

A Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar regionális állami támogatási térkép 2017–2020 időszakra szóló módosításait

2016. 10. 11. 13:30

Az Európai Bizottság megállapításai szerint Magyarország 2014–2020-as regionális támogatási térképének módosításai összhangban állnak az uniós állami támogatási szabályokkal. A térkép bemutatja, hogy melyek azok a régiók, ahol az uniós állami támogatási szabályok alapján a magyar hatóságok regionális beruházási támogatást nyújthatnak, és megállapítja a támogatásra jogosult régiókban működő vállalkozásoknak nyújtható támogatás maximális szintjét (a „támogatási intenzitásokat”). A térkép 2014. július 1. és 2020. december 31. között hatályos.

„ENERGIAUNIÓ – A JÖVŐ”

2016. 10. 05. 12:54

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Információs Központ Zala megye tisztelettel meghívja Önt "ENERGIUNIÓ – A JÖVŐ" című rendezvényére.

 Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az újonnan épülő zalaegerszegi járműipari tesztpályáról, az országos naperőmű beruházásokról, az energiaunió fontosságáról, a legújabb technológiai trendekről és energetikai pályázati lehetőségekről.

MKIK EU Hírlevél 2016/15. szám

2016. 10. 03. 12:21

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Benne többek között  „a szakképzés európai hete Európa-szerte” címmel készítettek a szerkesztők egy összefoglalót.

Európa jövője - brüsszeli sajtószeminárium

2016. 09. 26. 14:01

Az Európai Parlament brüsszeli sajtószemináriumot szervez  „Európa jövője” címmel Brüsszelben 2016. október 17-19. között, azzal a céllal, hogy vitát generáljon a média szereplői és vezető európai parlamenti képviselők között az EU jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdésekről.

MKIK EU Hírlevél 2016/14. szám

2016. 09. 20. 11:11

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 14. száma. szám).

A hírlevél Fókuszban az Unió rovatában „a szlovák EU soros elnökség prioritásai” címmel készítettek a szerkesztők összefoglalót.

Pályázati lehetőség vállalkozásoknak - ázsiai piacra lépést támogató EU-s programokban való részvétel

2016. 09. 20. 09:31

Az EU szingapúri képviselete tájékoztatta a tagállamokat az EU szervezésében és finanszírozásával 2016-ban elindított ’EU Gateway Business Avenues in South East Asia’ elnevezésű programsorozat legújabb pályázati lehetőségeiről.

FEDEZD FEL EURÓPÁT!

2016. 09. 08. 14:07

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája

2016. 09. 06. 12:17

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája: javuló piaci teljesítmény – ám további erőfeszítésekre van szükség a távközlés és az energetika területén.

Ki lesz Európa legjobb fiatal fordítója?

2016. 09. 05. 14:23

Szeptember 1-jén ismét elstartol az uniós fordítóverseny, melyen a győzteseket brüsszeli úttal díjazzuk. A középiskolák október 20-ig jelentkezhetnek a Juvenes Translatores elnevezésű verseny honlapján. A sorsolással kiválasztott iskolák 2–5 fős, 1999-ben született diákokból álló csapattal vehetnek részt a megmérettetésben.

Párbeszéd a polgárokkal Lendván

2016. 09. 05. 14:01

Az Európai Bizottság Szlovéniai Képviselete, Lendva községgel és a Europe Direct Murska Sobota információs ponttal együttműködésben tisztelettel meghívja a PÁRBESZÉD A POLGÁROKKAL elnevezésű rendezvényre, 2016. szeptember 23-án, pénteken, 13.15 órakor a lendvai Színház- és Hangversenyterembe (Lendva, Zala György tér 1.) 

Folytatódik az EP újságíró-meghívási programja

2016. 09. 01. 11:49

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén továbbra is folyamatosan lehetőséget biztosít az audiovizuális, online és írott sajtó képviselői számára az Európai Parlament plenáris ülésein való részvételre. A motivált újságírók a meghívás keretében élőben követhetik a strasbourgi üléseket, betekintést nyernek a képviselők munkájába és hozzáférnek az EP audiovizuális szolgáltatásaihoz (letöltőközpont, stáb, stúdió, vágószoba). A kiválasztott újságírók utazását és szállását az Európai Parlament támogatja.

Európai Parlament: a következő hat hónap fő témái

2016. 08. 31. 10:28

Migráció, terrorizmus, adóügyek, környezetvédelem, egységes piac – ezek az Európai Parlament fő napirendi pontjai az elkövetkező félévben.

Új menetrend a készségek fejlesztésére

2016. 08. 25. 09:02

Az Európai Bizottság új, átfogó készségfejlesztési programot (New Skills Agenda) fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. A program célja az, hogy az előmozdítsa a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést az európai kontinensen. A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a szakoktatás és szakképzés a „második opció” helyett egy „elsődleges választássá” lépjen elő, ahonnan egyenes út vezet a munkaerőpiac, illetve a továbbképzés felé. Az új európai készségfejlesztési programban a Bizottság felkéri a tagállamokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy javítsák a képzés minőségét, és segítsék a munkaerő piaci keresletnek megfelelő készségek elsajátítását.

A kulturális örökség integrált megközelítése (H2020)

2016. 08. 16. 13:57

Pályázatot hirdet az Európai Bizottság a Horizon2020 program keretében A kulturális örökség integrált megközelítése címmel a kulturális örökség és az informális kultúra együttes bemutatására és megőrzésére. A CULT-COOP-06-2017 kódszámmal meghirdetett pályázat célja, hogy összehozza az örökségvédelemben szerepet vállaló érdekelteket.

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. 08. 16. 13:53

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik. A jegyzék elérhető a hír mellékletében!

Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

2016. 08. 10. 13:59

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést.

Európai Innovációs Rangsor

2016. 08. 04. 11:31

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az innovációs ország rangsort, mely szerint hazánk a 21. helyezett a tagországok eredménytábláján, mellyel a mérsékelt innovátorok csoportjában foglalunk helyet olyan országokkal egyetemben, mint Olaszország, Csehország, Spanyolország, Görögország vagy Észtország.

2024-ben lesz a következő magyar EU-elnökség

2016. 08. 03. 10:43

A Tanács felülvizsgálta a soros elnökségekre korábban megszabott menetrendet, 2030-ig rögzítve az egymást követő EU-elnökségek rendjét. Az eddigi menetrend módosítása a 2017 második felében esedékes brit elnökség lemondása miatt vált szükségessé.

MKIK EU Hírlevél 2016/13. szám

2016. 08. 03. 09:49

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevele.

A Fókuszban az Unió rovatban a szerkesztők  „Új menetrend a készségek fejlesztésére” címmel készítettek összefoglalót.

 

Az Európai Bizottság elfogadta az EU–USA adatvédelmi pajzsot

2016. 07. 13. 09:26

Az Európai Bizottság elindítja az EU–USA adatvédelmi pajzsot, amely erőteljesebb védelmet biztosít a transzatlanti adatáramlásoknak.

Új pályázatot indított Brüsszel az induló cégeknek is

2016. 07. 12. 08:24

Két új pénzügyi eszközt fogadott el  az Európai Bizottság, amelyekkel az induló innovatív vállalkozásokba és a fenntartható városfejlesztésbe való beruházást kívánja ösztönözni. A bevezetett két új pénzügyi eszköz a társbefektetési és a városfejlesztési alap, melyek a fiatal vállalkozások és a városfejlesztési projektgazdák számára érhetőek el.

A női üzleti angyalok európai közössége

2016. 07. 06. 09:35

A pályázati felhívás célja, hogy egyre több női üzleti angyal szülessen Európában, akik segíthetik a női vállalkozók finanszírozását.

Az Európai Parlament nagyobb védelmet kér a termelőknek

2016. 07. 06. 09:29

Egyre nehezebb termelőként megélni Európában. Mivel a nagy áruházláncok és szupermarketek diktálják a feltételeket, a gazdák sokszor csak alacsonyabb áron tudják eladni a termékeiket, mint amennyibe az előállításuk került.

MKIK EU Hírlevél 2016/12. szám

2016. 07. 05. 11:37

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

A Fókuszban az Unió rovatban a „kölcsönös elismerés elve az Európai Unióban – miért fontos a vállalkozások számára?” címmel készítettek a szerkesztők  összefoglalót.

Beruházási Projektek Európai Portálja

2016. 07. 05. 09:40

Az Európai Bizottság egy uniós szintű - Európai Stratégiai Beruházási Alap (a továbbiakban: EFSI) projektjeitől teljesen független – projektportál elindítására vállalkozott, mely egy könnyen kezelhető és áttekinthető web felületen gyűjti össze és tárja a potenciális befektetők elé a 10 millió euró értékhatár feletti, állami és magán kezdeményezésű, következő 3 év folyamán indítani tervezett (rész)finanszírozásra váró nagyprojekteket.

Társasági jogi digitalizációs kérdőív

2016. 06. 29. 10:01

A lenti linkre kattintva elérheti az Európai Bizottság kérdőívét, amely egy tanulmány alapját fogja képezni a társasági jog digitalizációjának témájában. Válaszai segíthetik a társasági jog EU-s modernizálását, egyszerűsítését.

Közreműködését köszönjük!

 https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/digitalisation_company_law

Az Európai Unió magasra teszi a mércét a Kínával való együttműködés terén

2016. 06. 28. 08:34

Az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság a mai napon közös közleményt fogadott el „A Kínára vonatkozó új uniós stratégia elemeiről” címmel, amely felvázolja az Európai Unió és Kína kapcsolatát a következő öt évre vonatkozóan.

Közös nyilatkozat az Egyesült Királyság népszavazásáról

2016. 06. 28. 08:22

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozata az egyesült királyságbeli népszavazásról.

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

2016. 06. 27. 14:58

A Bizottság 6,7 milliárd euróval támogatja a közlekedési infrastruktúrák fejlesztését a foglalkoztatottság és a növekedés ösztönzése érdekében. Az európai beruházási terv mellett az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) is fontos szerepet játszik a hiányzó európai beruházások előmozdításában, ami a Bizottság legfőbb prioritásainak egyike.

 

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. 06. 20. 09:05

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik.

 

Nyilvános konzultáció a kölcsönös elismerésről szóló rendeletről

2016. 06. 17. 10:13

Az Európai Bizottság 2016. június 1-jén nyilvános konzultációt kezdeményezett a kölcsönös elismerésről szóló 764/2008/EK-rendelet felülvizsgálatáról, amelynek keretében az üzleti szféra véleményét is várja.

EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. 06. 16. 14:47

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Tíz intézkedés az európai polgárok készségeinek javításáért

2016. 06. 14. 08:18

 

Az Európai Bizottság a mai napon új, átfogó készségfejlesztési programot fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. Ez végső soron elő fogja mozdítani a kontinensen a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést.

 

Juncker-terv: a képviselők megosztottak az eredmények kapcsán

2016. 06. 13. 09:38

Egy évvel az indulás után a képviselők között éles véleménykülönbségek mutatkoznak a 315 milliárd eurós uniós befektetési alap, más néven a Juncker-terv megítélésében - derült ki a szerda reggel Jyrki Katainen bizottsági alelnökkel folytatott vitában. Míg az EPP és az S&D üdvözölte az Európai Stratégiai Beruházási Alap teljesítményét és tervezett meghosszabbítását, a kisebb képviselőcsoportok szkeptikusak az eddigi eredményekkel kapcsolatban.

Vállalati adóelkerülés: az EP szigorúbb fellépést akar

2016. 06. 13. 09:35

Az EP mai állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság adóelkerülés elleni irányelvre vonatkozó javaslatát. A képviselők jobban korlátoznák a kamatlevonásokat és szigorúbban adóztatnák a külföldi jövedelmeket. Nagyobb átláthatóságot akarnak a vagyonkezelői alapok, alapítványok kapcsán, közös szabályokat a szellemi tulajdonból származó jövedelmek utáni adócsökkentésekre, feketelistát az adóparadicsomokra és szankciókat a nem együttműködőkkel szemben.

Major Balázs és Kozma Imre kapják idén az Európai Polgár díjat

2016. 06. 03. 07:55

Major Balázs és Kozma Imre egyikei az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj 50 díjazottjának 2016-ban.

A közösségi gazdaságra vonatkozó bizottsági iránymutatás

2016. 06. 03. 07:51

A közösségi gazdaság kiépítését szolgáló új üzleti modellek – ha kidolgozásuk és népszerűsítésük során felelősségteljesen járunk el – nagymértékben elő tudják mozdítani a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést az Európai Unióban.

MKIK EU Hírlevél 2016/10.szám

2016. 06. 01. 14:14

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  legújabb hírlevele.

A Pannon Magbank is a „Legjobb LIFE természetvédelmi projektek” 2015-ös nyertesei között

2016. 06. 01. 08:50

Az Európai Bizottság a Zöld Hét – az európai környezetvédelmi politikát megvitató legnagyobb éves esemény – keretében jelentette be a „Legjobb LIFE természetvédelmi projektek” 2015-ös nyerteseit. A LIFE az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze. A díjak átadásával a leghatékonyabb és legösztönzőbb LIFE projektek kerülnek elismerésre a természet- és környezetvédelem területén, amelyek széles körű alkalmazásuk esetén rendkívül pozitív hatással lennének a környezetre, a gazdasági növekedés fellendítésére, és jelentős előnyöket biztosítanának az európai polgárok számára.

Európa Nap

2016. 05. 30. 09:11

Az ország több városához hasonlóan idén is megrendezte a Europe Directe Szombathelyi Irodája az Európa Napot.

A Fő téri rendezvényen minden korosztály talált a maga számára érdekes programot, erről képeink is tanúskodnak.

Uniós szerepvállalás az ambiciózus G7-nyilatkozatban

2016. 05. 30. 09:08

Az Európai Unió teljes jogú tagja a fejlett országok egy csoportját tömörítő G7-eknek. A Japánban május 26–27-én tartott G7-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közösen képviselték az Uniót.

Új uniós platform a be nem jelentett munkavégzés kezelésére

2016. 05. 30. 09:04

Elkezdte munkáját a be nem jelentett munkavégzés kezelését célzó európai platform, melynek keretében az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az érintett felek együttesen lépnek fel a szociális dömping és a tisztességtelen piaci verseny hatékony leküzdése érdekében.

MKIK EU Hírlevél 2016/9. szám

2016. 05. 17. 08:28

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

Júliustól már hiába keresi a boltokban a "diabetikus " jelzéssel ellátott élelmiszereket

2016. 05. 11. 13:06

Új, az Európai Unióban egységesen alkalmazott jelölések váltják fel a Magyarországon jól bevált "diabetikus" feliratokat az élelmiszerek csomagolásán. A fogyasztók júliustól ezek, illetve a már jól ismert tápértékjelölésekből tájékozódhatnak például a termék cukortartalmáról.

Elektronikus aláírás: július 1-jén lép életbe az új szabályozás

2016. 05. 11. 13:01

Az elektronikus aláírás is érvényes, bizonyító erejű és az unió egész területén elfogadott lesz a július elsején hatályba lépő új szabályozás szerint, így várhatóan szélesedik mind az elektronikus aláírást létrehozó technikai megoldások, mind az ezeket felhasználó szolgáltatók köre.

A PÁTOSZ felhívása

2016. 05. 03. 08:02

Nemzetközi kapcsolatot keres cégének? Most regisztrálhat egy kapcsolatépítő brüsszeli pályázatba!

MKIK EU Hírlevél 2016/8. szám

2016. 04. 29. 11:09

Megjelent az MKIK brüsszeli képviseletének hírlevele.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának 2016-os évre vonatkozó pályázati felhívása

2016. 04. 28. 15:15

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága új pályázati felhívásokat hirdetett meg partnerségi megállapodásokra és támogatásokra, olyan kommunikációs tevékenységek társfinanszírozására, melyek az Európai Parlament identitásának, szerepének és politikai jellegének jobb megértését célozzák.

Veszélyes termékek az EU-ban: Magyarország a második számú riasztó

2016. 04. 25. 14:22

Az Európai Bizottság adatai szerint 2015-ben több mint 2000 veszélyes termék kapcsán került sor az egész unióra kiterjedő riasztásra. A feketelistát toronymagasan a kínai termékek vezetik; Magyarországról a második legtöbb, 238 bejelentés érkezett.

Európa-napi események Magyarországon

2016. 04. 19. 14:03

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és 11. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. Szombathelyen május 6-án várják a Fő térre az érdeklődőket.

Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

2016. 04. 15. 10:26

Idén ötödik alkalommal rendezik meg május 27-én a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A programot az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közösen szervezi.  

MKIK EU Hírlevél 2016/7. szám

2016. 04. 15. 10:22

Megjelennt az az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevele. (2016/7. szám).

Euroscola-játék strasbourgi utazásért!

2016. 04. 12. 14:16

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti április 18. és május 1. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A já-tékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő 4 csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulá-ciós játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

Sajtóközlemény - Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2016. 04. 12. 13:35

2016. évi uniós igazságügyi eredménytábla: egymástól való tanulás a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságának javításáért.

Küzdelem a növekvő rezsiköltségek és a szegénység ellen

2016. 04. 11. 09:52

Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: Nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról címmel rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Győrben. Az április 8-i eseménynek a győri Mobilis Centrum adott otthont; meghívott európai parlamenti képviselőként jelen volt Meszerics Tamás zöldpárti, és Anna Zaborska néppárti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója is.

12 év -12 km uniós futás Budapesten, az Európa-napon

2016. 04. 08. 09:56

Harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Uniós futóversenyt. Az évek számával természetesen a táv is nő, idén a verseny 12 km-es lesz.

Sajtóközlemények - Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2016. 04. 07. 11:51

A közös európai menekültügyi rendszer reformja,a megerősített és intelligens uniós határellenőrzés és a hibrid fenyegetések kapcsán fogalmazta meg álláspontját a Bizottság.

MKIK EU Hírlevele 2016/6.sz.

2016. 04. 04. 07:48

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Bővült az Enterprise Europe Network

2016. 03. 21. 10:23

Az Enterprise Europe Networkhöz 2016 március 1-jén új tagország csatlakozott: első szub-szaharai országként, Kamerunnal bővült a hálózat.

 

MKIK EU Hírlevél 2016/5. szám

2016. 03. 18. 12:34

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU képviseletének hírleve.

Bizottsági javaslat áprilisban: vízummentességet kaphat Ukrajna

2016. 03. 18. 08:21

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker; az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk; valamint Ukrajna elnöke, Petro Porosenko ma tárgyalást folytattak. Az egyeztetést követően a Bizottság elnöke elmondta: „Az Európai Bizottság kiáll Ukrajna mellett. Tegnap született döntésünk értelmében újabb 20 millió eurós humanitárius segélycsomagot biztosítunk, mellyel kifejezésre juttatjuk, hogy  folyamatosan támogatjuk Ukrajnát és az országban zajló, figyelemre méltó reformfolyamatokat. ” A vízumliberalizációt illetően az elnök hozzátette: „Közös érdekünk, hogy polgáraink könnyebben utazhassanak Ukrajnába, illetve az EU-ba. Ukrajna nemrégiben számottevő reformokat hajtott végre, elsősorban az elektronikus bevallásokról szóló törvény elfogadásával, csakúgy mint a korrupcióellenes ügynökség tagjainak kinevezésével. Ezek a lépések lehetővé teszik a Bizottság számára, hogy áprilisban javaslatot tegyen a vízumliberalizációra.”

Brüsszeli sajtószeminárium: Vasúti csomag, Brüsszel, 2016. április 5-6.

2016. 03. 16. 08:24

Az Európai Parlament sajtószemináriumot szervez „Vasúti csomag: az európai vasúti térség beteljesítése”témában Brüsszelben 2016. április 5-6. között a negyedik vasúti csomag parlamenti szavazását megelőzően. A szeminárium lehetőséget biztosít a téma iránt érdeklődő, a témához értő újságíróknak, hogy találkozzanak a téma szakértőivel, és a témát az Európai Parlamenten keresztülvivő előadókkal.