Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Az Európai Bizottság támogatja a fiatalok kontinensen belüli mobilitását

2017. 03. 28. 10:04

Az Európai Bizottság kezdeményezést indít, mely az Erasmus+ program keretében további támogatást nyújt az európai fiataloknak a tanulás és a mobilitás terén. A „Move2Learn, Learn2Move” elnevezésű kezdeményezés segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival. Az Erasmus program létrehozásának 30. évfordulójához kapcsolódó egyedi kezdeményezés összhangban áll két olyan prioritással, amelyeknek a Bizottság központi jelentőséget tulajdonít. Ezek egyike az, hogy hangsúlyt kell helyezni az európai fiatalok helyzetére, a másik pedig az uniós polgárok mobilitásának elősegítése, különösen az alacsony kibocsátással járó mobilitás.

Római Szerződések 60. évfordulója

2017. 03. 27. 10:16

A Római Szerződések 60. évfordulója: a Bizottság felidézi Európa eddigi eredményeit és eszmecserét folytat a 27 tagú Unió jövőjéről. Az uniós vezetők március 25-én Rómában találkoztak egymással, hogy együtt ünnepeljék meg a Római Szerződések 60. évfordulóját, amelyeket 1957-ben ezen a napon írtak alá. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke is részt vett a római csúcstalálkozón, ahol a jeles évforduló alkalmából számos eseményre kerül sor, továbbá áttekintették  Európa közös jövőjét is.

MKIK EU Hírlevél 2017/4. szám

2017. 03. 24. 08:54

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének hírlevele.

Hulladékok: több újrahasznosítást, kisebb szeméthegyeket akar az EP

2017. 03. 23. 08:26

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ról 70%-ra kell emelni - olvasható egy szerdán elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről a Parlament és a Tanács most kezdenek tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5%-ra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.

A német útdíj rendszer uniós jogot sértene a képviselők szerint

2017. 03. 23. 08:23

A német útdíjszedési rendszer, bár a Bizottság elfogadta a változtatásokat, még mindig tartalmaz olyan elemeket, amelyek az uniós jog megsértésének minősülnek, különösen az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés tekintetében . Ezt a díjat ugyanis csak a német sofőrök vonhatják le a gépjárműadóból.

Új uniós kábítószer elleni cselekvési terv

2017. 03. 20. 10:29

Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett az Európai Parlament és a Tanács elé, mely a 2017–2020-as időszakra fokozott uniós fellépést irányoz elő a kábítószer-használat és a kábítószer-kereskedelem ellen. Az EU 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes stratégiájára, valamint a 2013–2016-os kábítószer elleni cselekvési tervre építve az új terv választ kíván adni az illegális droghasználat és -kereskedelem jelentette új egészségügyi és biztonsági kihívásokra.

Keményebb élelmiszer-ellenőrzésekről szavazott az EP

2017. 03. 20. 10:27

Megszavazta az Európai Parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását. Az új szabályok az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák.

Az Európai Bizottság a versenyjogi visszaélések bejelentésére szolgáló új, névtelenséget biztosító eszközt vezet be

2017. 03. 20. 10:23

Az Európai Bizottság  útjára indította azt az eszközt, amely megkönnyíti az egyének számára, hogy – névtelenségük megőrzése mellett – felhívják a Bizottság figyelmét a titkos kartellekre és az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos egyéb jogsértésekre.

Jelentés a veszélyes termékek riasztási rendszeréről

2017. 03. 20. 10:21

Az online piacterek is fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket a piacról.

EU Hírlevél 2017/3. szám

2017. 03. 10. 08:08

Megjelent  az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a „CETA: új üzleti lehetőségek az uniós vállalkozások számára Kanadában” címmel olvashatnak összefoglalót annak kapcsán, hogy az Európai Parlament megszavazta a Kanadával kötött kereskedelmi megállapodást .

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. 03. 06. 14:16

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Megfizethetőbb gyógyszereket akar az EP

2017. 03. 06. 14:14

Egy nem régen elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek gyógyszerár emelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni ezeket és a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is veszélybe került. A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat.

Ready2GO: Innovatív uniós program a KKV-k nemzetközi piacra lépésének támogatására

2017. 03. 02. 10:17

 Kanada, Chile, India, Amerikai Egyesült Államok, Kamerun… Gondolt már arra, hogy az Ön vállalkozása is megjelenhetne ezeken a piacokon? A Ready2GO program célja, hogy a cégprofilnak megfelelő, a vállalkozás igényeihez igazodó képzésekkel és tanácsadással segítse az európai kis- és középvállalkozásokat nemzetközivé válásukban. A programot az Európai Unió finanszírozza és egy nemzetközi konzorcium együttműködésével jött létre (Promos, Enterprise Europe Network, Eurochambres, 8 kereskedelmi és iparkamara, Formaper és Innovhub).

Magyarországról is megjelent a bizottsági országjelentés a gazdasági és szociális prioritások terén elért haladásról

2017. 02. 28. 09:18

Az Európai Bizottság  közzé tette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését az európai szemeszter keretében.

A kereskedelmi megállapodások az EU agrár-élelmiszeripari ágazatának ösztönzői

2017. 02. 28. 09:16

Az Európai Bizottság megbízásából készült új, független tanulmány szerint a kereskedelmi megállapodások már eddig is elősegítették az EU mezőgazdasági exportjának növekedését és a munkahelyteremtést az EU agrár-élelmiszeripari ágazatában és a gazdaság más ágazataiban.

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók?

2017. 02. 28. 09:14

Az Európai Bizottság közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához.

Energiaunió: 444 millió euró európai projektekre

2017. 02. 27. 08:30

Az EU tagállamai  jóváhagyták azt a bizottsági javaslatot, melynek értelmében 444 millió eurót ruháznak olyan kiemelt projektekbe, melyek célja az európai energiainfrastruktúra fejlesztése. A 18 kiválasztott villamosenergia-, gáz- és intelligens energiahálózat-projekt hozzájárul az energiaunió céljai megvalósításához. Fokozzák az energiahálózatok összekapcsolódását, az energiaellátás biztonságát amellett, hogy a megújuló energiaforrások EU-szerte történő kiaknázása révén hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.

Budapest is esélyes az EU fenntartható városi mobilitási díjára

2017. 02. 27. 08:21

Az Európai Bizottság bejelentette  a fenntartható városi mobilitási tervért járó díjra és az Európai Mobilitási Hét díjra jelölt, döntőbe jutott városokat, amelyek közül március 20-án kihirdetik a két rangos díj idei nyerteseit. A különböző közlekedési és szállítási igényeket szem előtt tartó, az életminőség javítását célzó városi mobilitási tervért járó, idén ötödik alkalommal odaítélt elismerésre a független szakértőkből álló zsűri olyan városokat jelölt, melyek fenntartható városi mobilitási terve kiemelt figyelmet fordít a városi teherforgalom jelentette problémák megoldására. A díjesélyes városok között találjuk Brüsszel és Stockholm mellett Budapestet is.

MKIK EU Hírlevél 2017/2.szám

2017. 02. 27. 08:15

AZ MKIK Brüsszeli Képviseletének hírlevelében többek között a Galileo navigációs rendszerről is olvashatnak.

ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM AZ UNIÓS FORRÁSOKRÓL

2017. 02. 21. 12:40

Az idén két nagy feladat áll az ország előtt az uniós források felhasználása területén, el kell végezni az előző fejlesztési időszak pénzügyi zárását, és lépéseket kell tenni az új lehetőségek felhasználása érdekében - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az érdekképviseletekkel az uniós forrásokról folytatott egyeztetésen február 20-án Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Az európai beruházási terv – portál és tanácsadás

2017. 02. 14. 11:09

Létrejött egy online platform, a beruházási projektek európai portálja. A vállalatok nagyobb nyilvánosságot adhatnak a tízmillió eurót meghaladó értékű beruházási projektjeiknek, ha regisztrálják a beruházási projektek európai portálján (ec.europa.eu/eipp). Ez az új portál lehetővé teszi az uniós székhelyű, állami vagy magánszektorbeli projektgazdák számára, hogy világszerte eljussanak a potenciális beruházókig.

2017. téli gazdasági előrejelzés

2017. 02. 13. 14:58

A Bizottság minden tagállamban növekedésre számít.

Felülvizsgálták az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtását

2017. 02. 06. 14:45

Az Európai Bizottság elfogadta  a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló közleményét. Az európai környezetvédelmi politika és a közösen megállapított szabályok hatékonyabb végrehajtását szolgáló új eszköz egy új folyamat első lépését jelenti. A Bizottság a tagállamokkal együtt keres megoldást a végrehajtási hiányosságok okaira, még mielőtt a problémák sürgetővé válnának. Az uniós szabályok alkalmazásához a tagországoknak nyújtott segítség a lakosság, a hivatalok és a gazdaság szempontjából is hasznosnak ígérkezik; a Bizottság elkötelezett a lehető legjobb minőségű levegő, víz és hulladékkezelés biztosítása mellett. A bemutatott csomag ajánlásokat is tartalmaz valamennyi tagállam számára.

Az EU nyilvánossá teszi a cégek tényleges tulajdonosainak személyét

2017. 01. 30. 11:42

Az uniós tagállamok 2017-től kötelesek követni az Európai Unió új, a pénzmosás megakadályozását célzó irányelvét. Az irányelv olyan központi adatbázis létrehozására kötelezi a tagállamokat, amelyből gyakorlatilag bárki számára megismerhetőek lesznek a gazdasági társaságok és különböző jogi személyek úgynevezett tényleges tulajdonosai.

30 éve - ERASMUS

2017. 01. 26. 14:36

 Összesítették az Erasmus eredményeit: kiderült, hány éves, mennyit kap havonta az átlagos ösztöndíjas, és mennyi időt tölt a programmal külföldön.

EU Hírlevél 2017/1. szám

2017. 01. 24. 13:32

Megjelent az MKIK  Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele.

A magyarok sokkal kevesebb halat fogyasztanak, mint az átlag európai

2017. 01. 16. 14:39

Az európaiak többsége saját bevallása szerint azért fogyaszt halat, mert az egészséges. Az európaiak 42%-ának otthon heti rendszerességgel kerül hal vagy tengeri gyümölcs a tányérjára, és arányuk növekedést mutat. Ugyanez a magyarok mindössze 4%-áról mondható el. Ezzel szemben a hazai fogyasztók 42%-a soha nem fogyaszt ilyen terméket otthon, 66%-a pedig étteremben sem. A magyar válaszadók 38%-a inkább az édesvízi halakat részesíti előnyben (EU: 7%), a tengeri termékeket pedig a magyarok 14%-a szereti jobban (EU: 39%).

2017 fő témái az EP-ben

2017. 01. 12. 14:58

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2017-ben. Az EP-képviselők emellett foglalkoznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerével (ETS) és a tiszta energia kérdésével is, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, hogy melyek lesznek a főbb napirendi témák a következő hónapokban.

Málta vette át az Unió soros elnökségét

2017. 01. 12. 14:57

2017. január 1-jétől 6 hónapra  Málta vette át az Unió soros elnöki tisztét Szlovákiától, majd júliusban Észtországnak adja tovább a tisztséget. Az unióhoz 2004-ben csatlakozó Málta először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

A Bizottság felvázolja az európai adatgazdaság kiépítését célzó következő lépéseket

2017. 01. 11. 09:27

Az EU jelenleg nem kamatoztatja teljes mértékben az adattechnológiákban rejlő lehetőségeket. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, fel kell számolnunk a tagállamok közötti szabad adatáramlást indokolatlanul hátráltató akadályokat, és több tekintetben is javítanunk kell a jogbiztonságot. A ma közzétett bizottsági közlemény szakpolitikai és jogi megoldásokat vázol fel az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatása céljából. Ezen felül a Bizottság két ízben nyilvános konzultációt indított, továbbá szakmai vitát kezdeményezett a tagállamokkal és az érdekelt felekkel, hogy meghatározza a soron következő lépéseket.

Új bizottsági kezdeményezés a munkavállalók jobb egészségéért és fokozottabb biztonságáért

2017. 01. 11. 09:26

Az Európai Bizottság  kezdeményezést indított a munkahelyi egészség és biztonság Unió-szerte történő előmozdítása érdekében. A munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági beruházások kedvező hatást gyakorolnak az emberek életére, mivel elősegítik a balesetek és az új kockázati tényezőkre – pl. a rákkeltő vegyi anyagokra – visszavezethető foglalkozási megbetegedések megelőzését. A Bizottság most bejelentett korszerűsítési törekvései arra irányulnak, hogy az eredményesség nagyobb, a papírmunka pedig kisebb hangsúlyt kapjon, továbbá hogy az érintett szereplők, különösen a kis- és középvállalkozások és a mikrovállalkozások könnyebben meg tudjanak felelni a jogi keretszabályoknak.

Elektronikus kommunikáció: bizottsági javaslat magas fokú adatvédelemre

2017. 01. 11. 09:25

Az Európai Bizottság új jogszabályt javasol, mely növeli az adatvédelem szintjét az elektronikus hírközlés terén, egyúttal új üzleti lehetőségeket biztosít.

Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) kvóta

2017. 01. 05. 14:43

Az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) hatálya alá tartozó hazai létesítményeknek minden év január 20-ig szükséges adatszolgáltatást benyújtania Nemzetgazdasági Minisztérium részére a működésükben a tárgyévet megelőzően bekövetkezett azon jelentős változásokról, amelyekből kifolyólag módosítani szükséges a korábbiakban a részükre térítésmentes kiosztásra megállapított kibocsátási egységmennyiséget.

Enterprise plus projekt

2016. 12. 19. 09:12

Az Enterprise plus projekt célja, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a vállalkozói attitűd elsajátításában. A magyar csapat a tananyag kialakításában vesz részt. Az Európai Unióban a 15 és 25 év közötti fiatalok veszélyezetteknek számítanak a munkanélküliség tekintetében.

EU Hírlevél 2016/20.

2016. 12. 15. 14:44

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Tiszta levegőt Európának!

2016. 12. 15. 08:22

A tagállamoknak drasztikusan csökkenteniük kell a légszennyezettséget az új uniós szabályok értelmében.

Életre kel a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2016. 12. 15. 08:20

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája működésre készek, így holnap indítja kezdeti ingyenes szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások.

Éves Alapjogi Kollokvium

2016. 12. 12. 08:01

Médiapluralizmus és demokrácia : bizottsági tervek az Éves Alapjogi kollokvium után

Az Európai Bizottság ma tette közzé az Éves Alapjogi Kollokviumhoz fűződő  intézkedéseket, melyek a médiapluralizmus és a demokrácia előmozdítását szolgálják.

Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet

2016. 12. 07. 13:33

Az Európai Bizottság ma létrehozza az új Európai Szolidaritási Testületet. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit

2016. 12. 07. 09:05

Évről-évre egyre rosszabbak az eredmények.

Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek

2016. 12. 01. 14:18

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés.

MKIK EU Hírlevél 2016/19.

2016. 11. 30. 12:09

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

Bizottsági kampány a nők elleni erőszak megszüntetéséért

2016. 11. 30. 10:25

Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

Európai beruházási terv: az elvégzett értékelések alapján hasznos a terv és indokolt a megerősítése

2016. 11. 30. 10:24

Az európai beruházási terv az eddigiekben is hasznos eszköznek bizonyult az európai beruházási szint fenntartható növekedésének ösztönzésére.

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek 2016. december 9.

2016. 11. 30. 10:07

Tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata szervezésében megrendezésre kerülő „Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek” című rendezvényünkre. A fórum keretében tartjuk meg a Tagozat tisztújító közgyűlését is.

Európa védelmére nagyobb uniós együttműködést sürgetnek a képviselők

2016. 11. 29. 08:36

A terrorizmus, a hibrid fenyegetések, a kibernetikai és energetikai biztonság hiánya szükségessé teszik az uniós országok számára, hogy növeljék a biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat egy Európai Védelmi Uniónak.

Bizottsági javaslat a pénzügyi rendszer megerősítésére és az adófizetők fokozott védelmére

2016. 11. 29. 08:32

Az Európai Bizottság új szabályokat terjesztett elő annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen kezelni a pénzügyi piacok rendszerszintű piaci infrastruktúráival, az ún. központi szerződő felekkel kapcsolatban jelentkező esetleges problémákat.

MKIK EU Hírlevél 2016/18.

2016. 11. 28. 09:39

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyet mellékletünkben talál.

Az európai szemeszter őszi csomagja: erőfeszítések az erőteljesebb gazdasági fellendülésért

2016. 11. 17. 08:02

Az Európai Bizottság meghatározta az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásaira vonatkozó, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Unió helyzetéről szóló, 2016-os értékelő beszédére, valamint a Bizottság 2016. őszi előrejelzésének legfrissebb gazdasági adataira támaszkodó iránymutatását. A dokumentumcsomaggal indul a gazdasági kormányzás 2017-es ciklusa, az úgynevezett európai szemeszter.

Európa Ifjú Költője

2016. 11. 07. 14:15

A Katona József Könyvtár, a Europe Direct Információs Hálózat, a Szegedi Egyetem Germán Filológiai Intézete „Európa Ifjú Költője” címmel német-magyar és angol-magyar versfordító pályázatot hirdet.

Euroscola-játék strasbourgi utazásért!

2016. 11. 07. 14:02

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti november 7. és 18. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő hat csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

A körülbelül 15 percet igénylő kvízt 2016. november 7. és 18. között lehet kitölteni egy alkalommal a www.euroscola.hu weboldalon.

Megjelent az Európai Bizottság (EB) új, számítógépekre és monitorokra vonatkozó környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés (GPP) követelményrendszere.

2016. 11. 03. 11:05

Megjelent az EB új, számítógépekre és monitorokra vonatkozó, az ajánlatkérők és ajánlattevők által önkéntesen alkalmazható zöld közbeszerzési követelményrendszere. Tekintettel arra, hogy a kritériumok elfogadását széles körű egyeztetés előzte meg, azok a napi közbeszerzési gyakorlatban is segítséget nyújtanak. A három fő csoportra osztható követelményrendszer átfogja a kiválasztás, a technikai paraméterek, az értékelés, valamint a szerződések teljesítésére vonatkozó szempontrendszert, különös figyelmet fordítva a termékek élettartam-meghosszabbítására.

EU Hírlevél 17.sz.

2016. 10. 28. 11:15

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

EU-n belüli kiküldetések - súlyos bírságok a szabályszegőknek

2016. 10. 26. 09:23

Idén tizenhat uniós tagállamban - köztük Magyarországon is - új szabályozás lépett életbe az EU-n belüli kiküldetésekre, amely számos adminisztratív és egyéb jellegű kötelezettséget ír elő a munkavállalókat kiküldő és fogadó munkáltatóknak; a szabályokat megszegő cégek akár 500 ezer eurós bírsággal is számolhatnak.

Az Europass keretrendszer felülvizsgálata

2016. 10. 24. 12:20

Az Europass olyan eszközök és szolgáltatások összessége, amelyek a készségek és képesítések átláthatóságát hivatottak növelni Unió-szerte. Az Európai Bizottság nemrégiben javaslatot fogadott el az Europass keretrendszerről szóló határozat felülvizsgálatáról.

300 millió Eurot kapunk vasútfejlesztésre

2016. 10. 24. 08:27

Magyarország beruházási célú finanszírozásban részesül a Kohéziós Alapból a fenntartható közlekedés fejlesztésére.

MKIK EU Hírlevél 2016/16. szám

2016. 10. 18. 11:28

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2016”-ról is olvashatnak.

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

2016. 10. 14. 08:20

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A hibaarány továbbra is az igazgatási költségek területén bizonyult a legalacsonyabbnak.

Új nemzetközi megállapodás a légi közlekedésből származó kibocsátások mérséklésére

2016. 10. 11. 13:34

Az Európai Bizottság üdvözli a mérföldkőnek számító, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) közgyűlésén tegnap elfogadott megállapodást a nemzetközi légi közlekedésből származó kibocsátások csökkentését célzó globális piaci alapú intézkedésről. Az Európai Unió és tagállamai igen jelentős mértékben járultak hozzá a megállapodás létrejöttéhez, mely az első olyan megállapodás, mely egy globális szektorra egységesen ír elő kibocsátáskorlátozást. Mindössze néhány nappal azt követően, hogy az EU ratifikálta a párizsi megállapodást, az új többoldalú megállapodás rámutat az EU elkötelezettségére, hogy a globális felmelegedés mértéke jóval 2°C alatt maradjon. A megállapodás emellett a Bizottság alacsony kibocsátással járó mobilitásra vonatkozó európai stratégiájának egyik fő célkitűzése volt.

Kohéziós politika a gyakorlatban: a 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. 10. 11. 13:31

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz. Az értékelés kiemeli a kohéziós politika hozzáadott értékét, ugyanakkor adatokkal szolgál a 2020 utáni leendő uniós költségvetés kidolgozásához is. Egymillió új munkahely, ami az ebben az időszakban az EU-ban újonnan létesült munkahelyek egyharmadának felel meg, és a kohéziós politika keretében befektetett minden euró után további 2,74 euró GDP, ami a becslések szerint 2023-ig további 1 billió euró GDP-megtérülést jelent – ezek a 2007 és 2013 közötti időszak értékelésének fő eredményei.

A Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar regionális állami támogatási térkép 2017–2020 időszakra szóló módosításait

2016. 10. 11. 13:30

Az Európai Bizottság megállapításai szerint Magyarország 2014–2020-as regionális támogatási térképének módosításai összhangban állnak az uniós állami támogatási szabályokkal. A térkép bemutatja, hogy melyek azok a régiók, ahol az uniós állami támogatási szabályok alapján a magyar hatóságok regionális beruházási támogatást nyújthatnak, és megállapítja a támogatásra jogosult régiókban működő vállalkozásoknak nyújtható támogatás maximális szintjét (a „támogatási intenzitásokat”). A térkép 2014. július 1. és 2020. december 31. között hatályos.

„ENERGIAUNIÓ – A JÖVŐ”

2016. 10. 05. 12:54

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Információs Központ Zala megye tisztelettel meghívja Önt "ENERGIUNIÓ – A JÖVŐ" című rendezvényére.

 Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az újonnan épülő zalaegerszegi járműipari tesztpályáról, az országos naperőmű beruházásokról, az energiaunió fontosságáról, a legújabb technológiai trendekről és energetikai pályázati lehetőségekről.

MKIK EU Hírlevél 2016/15. szám

2016. 10. 03. 12:21

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Benne többek között  „a szakképzés európai hete Európa-szerte” címmel készítettek a szerkesztők egy összefoglalót.

Európa jövője - brüsszeli sajtószeminárium

2016. 09. 26. 14:01

Az Európai Parlament brüsszeli sajtószemináriumot szervez  „Európa jövője” címmel Brüsszelben 2016. október 17-19. között, azzal a céllal, hogy vitát generáljon a média szereplői és vezető európai parlamenti képviselők között az EU jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdésekről.

MKIK EU Hírlevél 2016/14. szám

2016. 09. 20. 11:11

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 14. száma. szám).

A hírlevél Fókuszban az Unió rovatában „a szlovák EU soros elnökség prioritásai” címmel készítettek a szerkesztők összefoglalót.

Pályázati lehetőség vállalkozásoknak - ázsiai piacra lépést támogató EU-s programokban való részvétel

2016. 09. 20. 09:31

Az EU szingapúri képviselete tájékoztatta a tagállamokat az EU szervezésében és finanszírozásával 2016-ban elindított ’EU Gateway Business Avenues in South East Asia’ elnevezésű programsorozat legújabb pályázati lehetőségeiről.

FEDEZD FEL EURÓPÁT!

2016. 09. 08. 14:07

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája

2016. 09. 06. 12:17

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája: javuló piaci teljesítmény – ám további erőfeszítésekre van szükség a távközlés és az energetika területén.

Ki lesz Európa legjobb fiatal fordítója?

2016. 09. 05. 14:23

Szeptember 1-jén ismét elstartol az uniós fordítóverseny, melyen a győzteseket brüsszeli úttal díjazzuk. A középiskolák október 20-ig jelentkezhetnek a Juvenes Translatores elnevezésű verseny honlapján. A sorsolással kiválasztott iskolák 2–5 fős, 1999-ben született diákokból álló csapattal vehetnek részt a megmérettetésben.

Párbeszéd a polgárokkal Lendván

2016. 09. 05. 14:01

Az Európai Bizottság Szlovéniai Képviselete, Lendva községgel és a Europe Direct Murska Sobota információs ponttal együttműködésben tisztelettel meghívja a PÁRBESZÉD A POLGÁROKKAL elnevezésű rendezvényre, 2016. szeptember 23-án, pénteken, 13.15 órakor a lendvai Színház- és Hangversenyterembe (Lendva, Zala György tér 1.) 

Folytatódik az EP újságíró-meghívási programja

2016. 09. 01. 11:49

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén továbbra is folyamatosan lehetőséget biztosít az audiovizuális, online és írott sajtó képviselői számára az Európai Parlament plenáris ülésein való részvételre. A motivált újságírók a meghívás keretében élőben követhetik a strasbourgi üléseket, betekintést nyernek a képviselők munkájába és hozzáférnek az EP audiovizuális szolgáltatásaihoz (letöltőközpont, stáb, stúdió, vágószoba). A kiválasztott újságírók utazását és szállását az Európai Parlament támogatja.

Európai Parlament: a következő hat hónap fő témái

2016. 08. 31. 10:28

Migráció, terrorizmus, adóügyek, környezetvédelem, egységes piac – ezek az Európai Parlament fő napirendi pontjai az elkövetkező félévben.

Új menetrend a készségek fejlesztésére

2016. 08. 25. 09:02

Az Európai Bizottság új, átfogó készségfejlesztési programot (New Skills Agenda) fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. A program célja az, hogy az előmozdítsa a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést az európai kontinensen. A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a szakoktatás és szakképzés a „második opció” helyett egy „elsődleges választássá” lépjen elő, ahonnan egyenes út vezet a munkaerőpiac, illetve a továbbképzés felé. Az új európai készségfejlesztési programban a Bizottság felkéri a tagállamokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy javítsák a képzés minőségét, és segítsék a munkaerő piaci keresletnek megfelelő készségek elsajátítását.

A kulturális örökség integrált megközelítése (H2020)

2016. 08. 16. 13:57

Pályázatot hirdet az Európai Bizottság a Horizon2020 program keretében A kulturális örökség integrált megközelítése címmel a kulturális örökség és az informális kultúra együttes bemutatására és megőrzésére. A CULT-COOP-06-2017 kódszámmal meghirdetett pályázat célja, hogy összehozza az örökségvédelemben szerepet vállaló érdekelteket.

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. 08. 16. 13:53

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik. A jegyzék elérhető a hír mellékletében!

Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

2016. 08. 10. 13:59

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést.

Európai Innovációs Rangsor

2016. 08. 04. 11:31

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az innovációs ország rangsort, mely szerint hazánk a 21. helyezett a tagországok eredménytábláján, mellyel a mérsékelt innovátorok csoportjában foglalunk helyet olyan országokkal egyetemben, mint Olaszország, Csehország, Spanyolország, Görögország vagy Észtország.

2024-ben lesz a következő magyar EU-elnökség

2016. 08. 03. 10:43

A Tanács felülvizsgálta a soros elnökségekre korábban megszabott menetrendet, 2030-ig rögzítve az egymást követő EU-elnökségek rendjét. Az eddigi menetrend módosítása a 2017 második felében esedékes brit elnökség lemondása miatt vált szükségessé.

MKIK EU Hírlevél 2016/13. szám

2016. 08. 03. 09:49

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevele.

A Fókuszban az Unió rovatban a szerkesztők  „Új menetrend a készségek fejlesztésére” címmel készítettek összefoglalót.

 

Az Európai Bizottság elfogadta az EU–USA adatvédelmi pajzsot

2016. 07. 13. 09:26

Az Európai Bizottság elindítja az EU–USA adatvédelmi pajzsot, amely erőteljesebb védelmet biztosít a transzatlanti adatáramlásoknak.

Új pályázatot indított Brüsszel az induló cégeknek is

2016. 07. 12. 08:24

Két új pénzügyi eszközt fogadott el  az Európai Bizottság, amelyekkel az induló innovatív vállalkozásokba és a fenntartható városfejlesztésbe való beruházást kívánja ösztönözni. A bevezetett két új pénzügyi eszköz a társbefektetési és a városfejlesztési alap, melyek a fiatal vállalkozások és a városfejlesztési projektgazdák számára érhetőek el.

A női üzleti angyalok európai közössége

2016. 07. 06. 09:35

A pályázati felhívás célja, hogy egyre több női üzleti angyal szülessen Európában, akik segíthetik a női vállalkozók finanszírozását.

Az Európai Parlament nagyobb védelmet kér a termelőknek

2016. 07. 06. 09:29

Egyre nehezebb termelőként megélni Európában. Mivel a nagy áruházláncok és szupermarketek diktálják a feltételeket, a gazdák sokszor csak alacsonyabb áron tudják eladni a termékeiket, mint amennyibe az előállításuk került.

MKIK EU Hírlevél 2016/12. szám

2016. 07. 05. 11:37

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

A Fókuszban az Unió rovatban a „kölcsönös elismerés elve az Európai Unióban – miért fontos a vállalkozások számára?” címmel készítettek a szerkesztők  összefoglalót.

Beruházási Projektek Európai Portálja

2016. 07. 05. 09:40

Az Európai Bizottság egy uniós szintű - Európai Stratégiai Beruházási Alap (a továbbiakban: EFSI) projektjeitől teljesen független – projektportál elindítására vállalkozott, mely egy könnyen kezelhető és áttekinthető web felületen gyűjti össze és tárja a potenciális befektetők elé a 10 millió euró értékhatár feletti, állami és magán kezdeményezésű, következő 3 év folyamán indítani tervezett (rész)finanszírozásra váró nagyprojekteket.

Társasági jogi digitalizációs kérdőív

2016. 06. 29. 10:01

A lenti linkre kattintva elérheti az Európai Bizottság kérdőívét, amely egy tanulmány alapját fogja képezni a társasági jog digitalizációjának témájában. Válaszai segíthetik a társasági jog EU-s modernizálását, egyszerűsítését.

Közreműködését köszönjük!

 https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/digitalisation_company_law

Az Európai Unió magasra teszi a mércét a Kínával való együttműködés terén

2016. 06. 28. 08:34

Az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság a mai napon közös közleményt fogadott el „A Kínára vonatkozó új uniós stratégia elemeiről” címmel, amely felvázolja az Európai Unió és Kína kapcsolatát a következő öt évre vonatkozóan.

Közös nyilatkozat az Egyesült Királyság népszavazásáról

2016. 06. 28. 08:22

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozata az egyesült királyságbeli népszavazásról.

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

2016. 06. 27. 14:58

A Bizottság 6,7 milliárd euróval támogatja a közlekedési infrastruktúrák fejlesztését a foglalkoztatottság és a növekedés ösztönzése érdekében. Az európai beruházási terv mellett az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) is fontos szerepet játszik a hiányzó európai beruházások előmozdításában, ami a Bizottság legfőbb prioritásainak egyike.

 

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. 06. 20. 09:05

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik.

 

Nyilvános konzultáció a kölcsönös elismerésről szóló rendeletről

2016. 06. 17. 10:13

Az Európai Bizottság 2016. június 1-jén nyilvános konzultációt kezdeményezett a kölcsönös elismerésről szóló 764/2008/EK-rendelet felülvizsgálatáról, amelynek keretében az üzleti szféra véleményét is várja.

EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. 06. 16. 14:47

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Tíz intézkedés az európai polgárok készségeinek javításáért

2016. 06. 14. 08:18

 

Az Európai Bizottság a mai napon új, átfogó készségfejlesztési programot fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. Ez végső soron elő fogja mozdítani a kontinensen a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést.

 

Juncker-terv: a képviselők megosztottak az eredmények kapcsán

2016. 06. 13. 09:38

Egy évvel az indulás után a képviselők között éles véleménykülönbségek mutatkoznak a 315 milliárd eurós uniós befektetési alap, más néven a Juncker-terv megítélésében - derült ki a szerda reggel Jyrki Katainen bizottsági alelnökkel folytatott vitában. Míg az EPP és az S&D üdvözölte az Európai Stratégiai Beruházási Alap teljesítményét és tervezett meghosszabbítását, a kisebb képviselőcsoportok szkeptikusak az eddigi eredményekkel kapcsolatban.

Vállalati adóelkerülés: az EP szigorúbb fellépést akar

2016. 06. 13. 09:35

Az EP mai állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság adóelkerülés elleni irányelvre vonatkozó javaslatát. A képviselők jobban korlátoznák a kamatlevonásokat és szigorúbban adóztatnák a külföldi jövedelmeket. Nagyobb átláthatóságot akarnak a vagyonkezelői alapok, alapítványok kapcsán, közös szabályokat a szellemi tulajdonból származó jövedelmek utáni adócsökkentésekre, feketelistát az adóparadicsomokra és szankciókat a nem együttműködőkkel szemben.

Major Balázs és Kozma Imre kapják idén az Európai Polgár díjat

2016. 06. 03. 07:55

Major Balázs és Kozma Imre egyikei az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj 50 díjazottjának 2016-ban.

A közösségi gazdaságra vonatkozó bizottsági iránymutatás

2016. 06. 03. 07:51

A közösségi gazdaság kiépítését szolgáló új üzleti modellek – ha kidolgozásuk és népszerűsítésük során felelősségteljesen járunk el – nagymértékben elő tudják mozdítani a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést az Európai Unióban.

MKIK EU Hírlevél 2016/10.szám

2016. 06. 01. 14:14

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  legújabb hírlevele.

A Pannon Magbank is a „Legjobb LIFE természetvédelmi projektek” 2015-ös nyertesei között

2016. 06. 01. 08:50

Az Európai Bizottság a Zöld Hét – az európai környezetvédelmi politikát megvitató legnagyobb éves esemény – keretében jelentette be a „Legjobb LIFE természetvédelmi projektek” 2015-ös nyerteseit. A LIFE az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze. A díjak átadásával a leghatékonyabb és legösztönzőbb LIFE projektek kerülnek elismerésre a természet- és környezetvédelem területén, amelyek széles körű alkalmazásuk esetén rendkívül pozitív hatással lennének a környezetre, a gazdasági növekedés fellendítésére, és jelentős előnyöket biztosítanának az európai polgárok számára.

Európa Nap

2016. 05. 30. 09:11

Az ország több városához hasonlóan idén is megrendezte a Europe Directe Szombathelyi Irodája az Európa Napot.

A Fő téri rendezvényen minden korosztály talált a maga számára érdekes programot, erről képeink is tanúskodnak.

Uniós szerepvállalás az ambiciózus G7-nyilatkozatban

2016. 05. 30. 09:08

Az Európai Unió teljes jogú tagja a fejlett országok egy csoportját tömörítő G7-eknek. A Japánban május 26–27-én tartott G7-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közösen képviselték az Uniót.

Új uniós platform a be nem jelentett munkavégzés kezelésére

2016. 05. 30. 09:04

Elkezdte munkáját a be nem jelentett munkavégzés kezelését célzó európai platform, melynek keretében az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az érintett felek együttesen lépnek fel a szociális dömping és a tisztességtelen piaci verseny hatékony leküzdése érdekében.

MKIK EU Hírlevél 2016/9. szám

2016. 05. 17. 08:28

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

Júliustól már hiába keresi a boltokban a "diabetikus " jelzéssel ellátott élelmiszereket

2016. 05. 11. 13:06

Új, az Európai Unióban egységesen alkalmazott jelölések váltják fel a Magyarországon jól bevált "diabetikus" feliratokat az élelmiszerek csomagolásán. A fogyasztók júliustól ezek, illetve a már jól ismert tápértékjelölésekből tájékozódhatnak például a termék cukortartalmáról.

Elektronikus aláírás: július 1-jén lép életbe az új szabályozás

2016. 05. 11. 13:01

Az elektronikus aláírás is érvényes, bizonyító erejű és az unió egész területén elfogadott lesz a július elsején hatályba lépő új szabályozás szerint, így várhatóan szélesedik mind az elektronikus aláírást létrehozó technikai megoldások, mind az ezeket felhasználó szolgáltatók köre.

A PÁTOSZ felhívása

2016. 05. 03. 08:02

Nemzetközi kapcsolatot keres cégének? Most regisztrálhat egy kapcsolatépítő brüsszeli pályázatba!

MKIK EU Hírlevél 2016/8. szám

2016. 04. 29. 11:09

Megjelent az MKIK brüsszeli képviseletének hírlevele.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának 2016-os évre vonatkozó pályázati felhívása

2016. 04. 28. 15:15

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága új pályázati felhívásokat hirdetett meg partnerségi megállapodásokra és támogatásokra, olyan kommunikációs tevékenységek társfinanszírozására, melyek az Európai Parlament identitásának, szerepének és politikai jellegének jobb megértését célozzák.

Veszélyes termékek az EU-ban: Magyarország a második számú riasztó

2016. 04. 25. 14:22

Az Európai Bizottság adatai szerint 2015-ben több mint 2000 veszélyes termék kapcsán került sor az egész unióra kiterjedő riasztásra. A feketelistát toronymagasan a kínai termékek vezetik; Magyarországról a második legtöbb, 238 bejelentés érkezett.

Európa-napi események Magyarországon

2016. 04. 19. 14:03

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és 11. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. Szombathelyen május 6-án várják a Fő térre az érdeklődőket.

Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

2016. 04. 15. 10:26

Idén ötödik alkalommal rendezik meg május 27-én a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A programot az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közösen szervezi.  

MKIK EU Hírlevél 2016/7. szám

2016. 04. 15. 10:22

Megjelennt az az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevele. (2016/7. szám).

Euroscola-játék strasbourgi utazásért!

2016. 04. 12. 14:16

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti április 18. és május 1. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A já-tékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő 4 csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulá-ciós játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

Sajtóközlemény - Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2016. 04. 12. 13:35

2016. évi uniós igazságügyi eredménytábla: egymástól való tanulás a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságának javításáért.

Küzdelem a növekvő rezsiköltségek és a szegénység ellen

2016. 04. 11. 09:52

Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: Nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról címmel rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Győrben. Az április 8-i eseménynek a győri Mobilis Centrum adott otthont; meghívott európai parlamenti képviselőként jelen volt Meszerics Tamás zöldpárti, és Anna Zaborska néppárti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója is.

12 év -12 km uniós futás Budapesten, az Európa-napon

2016. 04. 08. 09:56

Harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Uniós futóversenyt. Az évek számával természetesen a táv is nő, idén a verseny 12 km-es lesz.

Sajtóközlemények - Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2016. 04. 07. 11:51

A közös európai menekültügyi rendszer reformja,a megerősített és intelligens uniós határellenőrzés és a hibrid fenyegetések kapcsán fogalmazta meg álláspontját a Bizottság.

MKIK EU Hírlevele 2016/6.sz.

2016. 04. 04. 07:48

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Bővült az Enterprise Europe Network

2016. 03. 21. 10:23

Az Enterprise Europe Networkhöz 2016 március 1-jén új tagország csatlakozott: első szub-szaharai országként, Kamerunnal bővült a hálózat.

 

MKIK EU Hírlevél 2016/5. szám

2016. 03. 18. 12:34

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU képviseletének hírleve.

Bizottsági javaslat áprilisban: vízummentességet kaphat Ukrajna

2016. 03. 18. 08:21

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker; az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk; valamint Ukrajna elnöke, Petro Porosenko ma tárgyalást folytattak. Az egyeztetést követően a Bizottság elnöke elmondta: „Az Európai Bizottság kiáll Ukrajna mellett. Tegnap született döntésünk értelmében újabb 20 millió eurós humanitárius segélycsomagot biztosítunk, mellyel kifejezésre juttatjuk, hogy  folyamatosan támogatjuk Ukrajnát és az országban zajló, figyelemre méltó reformfolyamatokat. ” A vízumliberalizációt illetően az elnök hozzátette: „Közös érdekünk, hogy polgáraink könnyebben utazhassanak Ukrajnába, illetve az EU-ba. Ukrajna nemrégiben számottevő reformokat hajtott végre, elsősorban az elektronikus bevallásokról szóló törvény elfogadásával, csakúgy mint a korrupcióellenes ügynökség tagjainak kinevezésével. Ezek a lépések lehetővé teszik a Bizottság számára, hogy áprilisban javaslatot tegyen a vízumliberalizációra.”

Brüsszeli sajtószeminárium: Vasúti csomag, Brüsszel, 2016. április 5-6.

2016. 03. 16. 08:24

Az Európai Parlament sajtószemináriumot szervez „Vasúti csomag: az európai vasúti térség beteljesítése”témában Brüsszelben 2016. április 5-6. között a negyedik vasúti csomag parlamenti szavazását megelőzően. A szeminárium lehetőséget biztosít a téma iránt érdeklődő, a témához értő újságíróknak, hogy találkozzanak a téma szakértőivel, és a témát az Európai Parlamenten keresztülvivő előadókkal.

Migráció: az Európai Bizottság 275,5 millió euróval több sürgősségi segélyt nyújt az érintett tagállamoknak

2016. 03. 11. 08:32

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy idén a tervezettnél 275,5 millió euróval több, sürgősségi segélyre fordítandó hozzájárulást nyújtson  a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) és a Belső Biztonsági Alap (ISF). 

95 millió euró a törökországi befogadó közösségekben élő szíriaiak oktatására és élelmezésére

2016. 03. 09. 15:10

Az Európai Bizottság ma jelentette be a nemrégiben kialakított, 3 milliárd euró összköltségvetésű, törökországi menekülteket támogató eszközből megvalósuló első projekteket. Az EU 55 millió eurót fordít arra, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai iskolások iskolarendszerű oktatásban részesüljenek.

Bizottsági javaslat a teljes körűen működő schengeni rendszerért

2016. 03. 08. 14:48

Az Európai Bizottság ma terjesztette elő azt a részletes ütemtervet, mely konkrét lépéseket határoz meg ahhoz, hogy helyreálljon az EU külső és belső határainak igazgatása. A belső határok nélküli schengeni térség létrehozása jelentős előnyökkel jár az unió polgárai és vállalkozásai számára, ugyanakkor a menekültválság komoly próbatétel elé állította a korábban jól működő rendszert.

Az EU csatlakozna a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményhez

2016. 03. 08. 14:46

Az Európai Bizottság ma javasolta, hogy az Európai Unió ratifikálja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Európa tanácsi egyezményt (isztambuli egyezmény).

2016-os európai szemeszter: Magyarországról is megjelent az országjelentés

2016. 03. 04. 08:15

A 2016-os európai szemeszter keretében az Európai Bizottság pénteken hozta nyilvánosságra az uniós tagállamok előtt álló gazdasági és szociális kihívások éves elemzését, az úgynevezett országjelentéseket.

Négy magyar régió az unió legszegényebbjei között

2016. 03. 01. 15:16

Négy magyar régió is az Európai Unió 20 legelmaradottabb térsége közé került az Eurostat legfrissebb felmérése szerint.

2016-os európai szemeszter: a Bizottság közzétette az ország jelentéseket

2016. 02. 29. 09:29

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az uniós tagállamok előtt álló gazdasági és szociális kihívások éves elemzését, az úgynevezett ország jelentéseket.

Új kötelezettség minden webáruház számára!

2016. 02. 26. 08:27

Az európai, így a magyar online webáruházaknak és piacoknak is kötelezően meg kell jeleníteniük a honlapjukon az EU új, online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket, valamint e-mail címüket.

Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtóközleménye - Mennyire digitális országban él Ön?

2016. 02. 26. 07:54

Az Európai Bizottság közzé tette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2016-os értékeit, melyek számos területen javultak, ugyanakkor a fejlődés lassulását jelzik. Uniós szinten tavaly óta – amikor az Európai Bizottság útjára indította a digitális egységes piaci stratégiát – fejlődés tapasztalható az összekapcsoltság, a digitális készségek, de a közszolgáltatások terén is. Ezért mind az EU, mind az egyes országok szintjén el kell hárítani azokat az akadályokat, amelyek gátolják az uniós országokat a digitális lehetőségek kiaknázásában.

MKIK EU Hírlevél 2016/4. szám

2016. 02. 26. 07:51

Megjelent az  MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

EU-deal: új időszámítás az uniós munkapiacon

2016. 02. 23. 12:10

Nem feltétlenül járnak majd bizonyos ellátások az újonnan érkező vendégmunkásoknak - fontos, hogy az új lehetőséggel nem csak a britek élhetnek majd.

EU Hírlevél (2016/3.sz.)

2016. 02. 15. 10:33

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevele.

Bíztató trendek a munkaerőpiacon: 2008 óta a legmagasabb szinten az EU-s foglalkoztatási ráta

2016. 02. 12. 07:57

A foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló legfrissebb, 2015 téli negyedéves jelentés szerint az EU munkaerőpiacán javulás figyelhető meg. A foglalkoztatási ráta minden korcsoportban, de legszembetűnőbben az idősebb munkavállalók (55-59 év) körében folyamatosan nőtt az EU-ban.

Sárvári diák nyerte az uniós fordítóversenyt

2016. 02. 10. 08:14

Az Európai Bizottság közzétette az évente megrendezett Juvenes Translatores fordítási verseny győzteseinek névsorát. A 2015. évi versenyen több mint 3000 középiskolás diák indult Európa-szerte, közülük minden tagállamból egy, azaz összesen 28 tanuló kapja meg a legjobb fordításért járó díjat. A megmérettetésben részt vevő 92 magyar diák közül Franciska van Waarden, a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola tanulója készítette a legjobb fordítást. A nyertesek április 14-én Brüsszelben vehetik át a díjakat Kristalina Georgievától, az Európai Bizottság alelnökétől.

EU –légiközlekedés-ipar

2016. 02. 09. 12:49

Az Európai Bizottság üdvözölte a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által egyeztetett első átfogó szabványt, amely a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátási határértékét szabályozza - tájékoztatott nyilatkozatában az uniós bizottság.

EU Hírlevél (2016/2.sz.)

2016. 02. 09. 09:43

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelében (2016/2. szám), a Fókuszban az Unió rovatban „Körkörös gazdaság – a zöld vállalkozásoké a jövő” címmel készítettek összefoglalót. A hírlevél, melyben emellett még számos hír, információ, pályázati lehetőség olvasható, on-line formában itt található http://issuu.com/hcci_brussels_office/docs/mkik_eu_h__rlev__l_2016._2.sz__m ,de mellékletként is letölthető.

Uniós békéltető honlap

2016. 01. 29. 11:11

Uniós békéltető honlap indul, amely nem csak a magyar fogyasztók számára, hanem bárhonnan az Európai Unióból elérhető lesz.

Közeleg az európai ifjúsági rendezvény (European Youth Event - EYE) jelentkezési határideje is!

2016. 01. 26. 14:05

A 2016. május 20-21-én Strasbourgban megrendezésre kerülő rendezvényre több mint 50 fajta programmal készülnek a szervezők, amelyet az EYE partnerei és az ifjúsági csoportok ötletei is színesítenek.

Meghosszabbított határidővel lehet pályázni az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra

2016. 01. 26. 14:03

Meghosszabbított határidővel február 15-ig lehet beküldeni az ifjúsági projekteket az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra. Fiatalok olyan projektjeit várják, amelyek előmozdítják az európai egyetértést és integrációt vagy egyszerűen példát mutatnak a közösségként való együttélésre.

2016-os Uniós fejlesztési keretek

2016. 01. 22. 11:20

A Magyar Közlöny 7. számában, 2016 január 18-án megjelentek a 2016-os évi fejlesztési kereteket megállapító kormányrendeletek. 

Tagállami intézkedések a szakképzés területén

2016. 01. 19. 10:27

Az európai KKV-követ hálózat (SME Envoy Network) átfogó, uniós szintű jelentést készít arról, hogy a tagállamokban az elmúlt 2-3 évben milyen intézkedések kerültek bevezetésre a szakképzett munkaerő-állomány mennyiségének és minőségének javítása tekintetében.

MKIK EU Hírlevél(2016./1. sz.)

2016. 01. 18. 11:43

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének idei első  hírlevele.

Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtóközleménye

2016. 01. 18. 08:21

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök  újévi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy noha az EU-nak több válsággal is meg kell birkóznia, elkötelezett a Bizottság első számú prioritása, azaz a növekedés és a munkahelyteremtés mellett. Felkérte a tagállamokat, hogy folytassák a Bizottság egy éve kialakított, strukturális reformok, felelősségteljes költségvetési gazdálkodás és stratégiai beruházások jellemezte stratégiáját. A 315 millió eurós beruházási terv kapcsán az elnök kijelentette: „Sokan hangoztatták, hogy a terv nem fog működni, hogy a kormányoknak nem fog tetszeni, és hogy a magánszektor sem hisz benne. Csak az első három hónapban sikerült 50 milliárd eurót mozgósítanunk 22 tagállamban; 81 000 kkv már élhet a terv nyújtotta előnyökkel.”

Európa Kulturális Fővárosai 2016-ban

2016. 01. 15. 08:53

Az Európai Bizottság döntése alapján idén a lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastian bírhat az Európa Kulturális Fővárosai címmel.

Megkönnyítik a kkv-k részvételét a közbeszerzéseken

2016. 01. 13. 14:17

Az Európai Bizottság elfogadta az új egységes európai közbeszerzési iratot, ami a közbeszerzéseken induló kis- és középvállalkozások adminisztratív terheit hivatott csökkenteni. Az egységes okmány a közbeszerzési reform része.

Évértékelő: ilyen volt a fejlesztés európai éve

2015. 12. 22. 09:20

Lassan véget ér 2015, és ezzel a fejlesztés európai évének programsorozata is.  Az év fő szervezői és szereplői foglalták össze az évad legfontosabb eredményeit.

Fellélegezhetünk? – a párizsi klímacsúcs eredményei

2015. 12. 22. 09:17

2015. december 12. a nemzetközi és hazai sajtó visszhangja alapján az éghajlatváltozás elleni összefogás sikernapjaként könyvelhető el.

„Új élelmiszerek" - egyszerűbb engedélyeztetés

2015. 12. 17. 11:56

Az „új élelmiszerek” engedélyeztetését egyszerűsítené az az eljárás, amelyet a közelmúltban elfogadott az Európai Parlament.

EU Hírlevél (19.sz.)

2015. 12. 16. 13:17

Megjelet az MKIK Brüsszeli EU Képviselete elektronikus hírlevele.

Lezárult a 118 vidékfejlesztési program elfogadása

2015. 12. 15. 13:30

Görögország vidékfejlesztési programjának mai elfogadásával lezárult a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó, összesen 118 program elfogadási folyamata. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) 99,6 milliárd euró finanszírozásban, valamint nemzeti és regionális állami forrásokból, illetve magánbefektetésből további 60,6 milliárd euróban részesülő vidékfejlesztési programok segíteni fognak az uniós vidéki területeknek és közösségeknek megbirkózni a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi kihívásokkal és élni a kínálkozó lehetőségekkel.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleménye

2015. 12. 07. 11:56

A Bizottság elérhetőbbé szeretné tenni a termékeket és szolgáltatásokat a fogyatékossággal élők számára.

Körforgásos gazdaság

2015. 12. 04. 09:11

Körforgásos gazdaság: ambiciózus, új csomag a versenyképesség fokozása, a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében.

Új vezető az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete élén

2015. 12. 01. 14:34

December elsején iktatták be Dr. Zupkó Gábort az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetői posztjára. Az új képviseletvezető Dr. Szűcs Tamástól veszi át a tisztséget, akinek megbízatása lejárt.

MKIK EU Hírlevél (2015/18.)

2015. 11. 26. 13:04

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének aktuális hírlevele.

EU Hírlevél ( XVII. szám)

2015. 11. 17. 13:06

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviselete soron következő elektronikus hírlevele. Benne aktuális hírek, események, pályázatok.

MKIK EU Hírlevél 16. szám

2015. 11. 06. 10:53

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviselete elektronikus hírlevelének 16. száma.

Új útmutató a tagállamok számára az EU-s pénzek jobb felhasználása érdekében

2015. 11. 05. 10:57

A Bizottság iránymutatást tett közzé, amely a közbeszerzési szakembereknek segít az európai strukturális és befektetési alapok által támogatott projektekhez kapcsolódó közbeszerzések során leggyakrabban előforduló hibák azonosításában és elkerülésében.

„Fogyassza egészséggel, európai!”

2015. 10. 20. 14:00

Az európai termelőket 2016-ban számos – összesen 111 millió euró értékű – program segíti az EU-n kívüli és belüli új piacokon való megjelenésben és a fogyasztás népszerűsítésében.

EU Hírlevél 2015/15.

2015. 10. 15. 13:32

Megjelent az  MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele.

A Fókuszban az Unió rovatban a „Brüsszeli Magyar Gazdasági Klub: a növekedés finanszírozásának lehetőségei Európában – a bankszektor jövője” címmel készítettek.

 

Európai fellépés a tartósan munkanélküliek támogatására

2015. 10. 12. 09:57

Az Európai Bizottság iránymutatásokat tett közzé a tagállamok számára ahhoz, hogy hatékonyabban tudják segíteni a tartósan munkanélküli személyeket a munka világába való visszatérésben.

Új prioritások az európai oktatás és képzés terén

2015. 10. 07. 13:24

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2015. évi közös jelentéstervezete az oktatás és a képzés terén folytatott európai együttműködés stratégiai keretrendszerének végrehajtásáról.

Túl az első X-en – új középiskolai vetélkedő indul

2015. 10. 07. 09:15

Nagyszabású középiskolai vetélkedőt indított útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi, brüsszeli utazást nyerhetnek, továbbá értékes tárgynyereményekkel lehetnek gazdagabbak.

FEDEZD FEL EURÓPÁT!

2015. 10. 06. 13:43

Kutass! Filmezz! Utazz!

Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

 

EU Hírlevél 2015/14. szám

2015. 10. 01. 08:19

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2015/14. szám).

Szlovén-magyar fejlesztési programot hagyott jóvá az Európai Bizottság

2015. 09. 23. 08:36

Jóváhagyta a szlovén-magyar kistérségek fejlődését előmozdító, határon átívelő fejlesztésekre irányuló programot az Európai Bizottság - közölte a bizottság a honlapján.

A luxemburgi EU soros elnökség prioritásai

2015. 09. 22. 11:49

2015 júliusától, immár 12. alkalommal, az Európai Unió egyik legrégebbi és legkisebb, egyben legrutinosabb tagállama vette át a Tanács elnökségét Lettországtól. Luxemburg az előző két elnökségi ciklust ellátó Olaszországgal és Lettországgal alkotja az Európai Unió elnökségi trióját.

 

Új prioritások az oktatás és szakképzés 2020-as keretrendszerében

2015. 09. 17. 10:26

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az oktatás és képzés 2020-ig érvényes keretrendszerében szorosabb európai együttműködés jöjjön létre.

4 FOR EUROPE- országos középiskolás vetélkedő

2015. 09. 17. 08:40

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, a Katona József Könyvtár,az Informatikai és Könyvtári Szövetség,az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája„4 FOR EUROPE”címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

MKIK EU Hírlevél ( 2015/13. szám)

2015. 09. 15. 14:52

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevelének 13. száma.

 

Európa Pont a Jánosházai Városi Fesztiválon

2015. 08. 24. 13:06

Miért éppen Európa felé tart a bevándorlási hullám?

 

E kérdést tette fel dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő a Jánosházai Városi Fesztiválon, ahol képviselőtársával Winkler Gyula romániai magyar politikussal együtt tartott fórumon az érdeklődők kontinens jövőjét firtató felvetéseire is válaszolt. A „Közelebb egymáshoz, közelebb Európához”- jelmondatú háromnapos program kavalkádjában a felhőtlen szórakozás mellett a helybeliek élénken érdeklődtek az Európát sújtó válságok várható kimeneteléről.

 

EU - Legkésőbb 2030-ra a Duna egész évben legyen jól hajózható!

2015. 08. 06. 13:52

2015. július végén, Budapesten, együttműködési megállapodást írt alá a Duna Bizottság és az Európai Bizottság. A két testület közti együttműködés szorosabbá tételéről és a Duna Bizottság uniós forráshoz jutásáról is szó van. Franciaország és maga az EU Bizottsága is jelezte: szeretne részes félként a Duna Bizottság tagja lenni.

A fogyasztói jogokról inditott tájékoztató kampányt az Európai Bizottság

2015. 08. 03. 10:15

Egy kutatás szerint mi magyarok kevésbé ismerjük fogyasztói jogainkat, mint más európai országok lakosai. Ez azért is jelent nagy problémát, mert hozzájuk képest sokkal több problémával találkozunk áruk vásárlása, vagy szolgáltatások igénybevételekor. Sőt gyakrabban vásárolunk megtévesztő reklámok hatására is. A tendencia megfordítására hazánkban most kampányt indít az Európai Bizottság.

Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul

2015. 07. 30. 08:58

A több 1000 milliárdos európai pályázati források hatékonyabb felhasználásáért, 66 nyitott pályázattal indít magyar nyelvű honlapot a Magyar Fejlesztési Központ – jelentette be Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, a központ vezetője 2015. július 28-án, Budapesten.

A helyi vállalkozók kerüljenek előnybe a beruházások megvalósításánál!

2015. 07. 16. 13:08

Hende Csaba erre kérte Vas megye és Szombathely önkormányzatainak vezetőit

 

A SUPER roadshow, azaz a Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat szombathelyi állomásán sok tízmilliárd forint nagyságrendű projekt 2020-ig történő lebonyolításának tervezetéről esett szó. A temérdek uniós és hazai forrás felhasználásának napjainkig már kidolgozott konkrét fejlesztési programjai nemcsak a térségek jövőjére gyakorolnak jótékony hatást, hanem a helyben működő és adót fizető vállalkozások boldogulását is segíthetik,, - amennyiben e cégek nyugati mintára előnyben részesülhetnek a közbeszerzési pályázatok elbírálásánál.

Alapvető változást sürget az EP az erőforrások felhasználásában

2015. 07. 09. 15:29

Még az idén jogszabály-tervezet előterjesztését várja az Európai Bizottságtól az Európai Parlament (EP) a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében - derül ki abból az állásfoglalásból, melyet csütörtökön fogadott el az uniós parlament.

Részvételi felhívás: Európai Ifjúsági Médianapok, 2015. október 20-22, Brüsszel

2015. 07. 09. 11:01

Az Európai Parlament együttműködésben a European Youth Press szervezettel 2015-ben is megszervezi Brüsszelben az Európai Ifjúsági Médianapokat (European Youth Media Days), 2015. október 20-22. között. A rendezvényhez várják motivált fiatal európai újságírók jelentkezését a szervezői csapatba és a résztvevők közé is.

EU Hírlevél 2015/12. szám

2015. 07. 08. 12:34

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

Strandolói uniós csobbanások

2015. 07. 02. 10:33

Bükfürdőn és Sárváron is vendégeskedett, tájékoztatott és szórakoztatott a „Csobbanj Európával!” roadshow.

EU hírlevél ( XI.szám)

2015. 06. 19. 11:28

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

CSOBBANJ!

2015. 06. 19. 11:13

A 2015-ös nyári EU-roadshow június 29-én a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe , június 30-án pedig Bükfürdőbe érkezik!

Új csődeljárási szabályok Európában

2015. 06. 16. 08:30

Az Európai Parlament elfogadta a csődeljárási szabályokat modernizáló új jogszabályt, amely a fizetésképtelenség kezelésén túl a csődhelyzetek kialakulását is megelőzné.

 

Rádiózz, interjúzz, alkoss véleményt, és vond be diáktársaidat is a párbeszédbe! Pályázati felhívás diákok és középiskoláik számára

2015. 06. 15. 12:41

Az Európai Parlament támogatásával a Prime Time Communications várja minden olyan középiskolás diák, iskolarádió-, és iskolaújság szerkesztő jelentkezését, akit érdekel a média és szívesen formálná társai véleményét az Európai Unióról.

Európai uniós pályázati roadshow indul

2015. 06. 15. 10:32

A már működő vagy induló vállalkozások számára országos roadshow indul kedden, hogy bemutassa az európai uniós pályázatok fortélyait, amellyel sikeresek lehetnek a 2014-2020-as uniós ciklusban.

A szigorú szabályozás ellenére érdemes vállalkozni Ausztriában

2015. 06. 04. 14:14

Ausztriában rendkívül szigorú az iparűzés szabályozása és a tapasztalatok szerint a magyar vállalkozók egy része a szolgáltatásexport lebonyolításában sem rendelkezik hiteles információkkal. Különösen az építőipari ágazatban. Pedig az osztrák hatósági ellenőrzések sok csatornán keresztül folynak, a szankciók pedig súlyosak, s akár a szabadságvesztés büntetését is magukban hordozhatják. Ugyanakkor az osztrák piacon a fizetőképes kereslet nagysága garantálja, hogy a szabályszerűen tevékenykedő külföldi cégek sikeresen működhessenek –hangzott el a vasi kamara székházában az ausztriai munkavállalási formákat és vállalkozási lehetőségeket ismertető összejövetelen. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Europe Direct Tájékoztató Központ Vas megyei irodájának közös rendezvényén Mautner Márk Magyarország Bécsi Nagykövetségének vezető külgazdasági attaséja tartott tájékoztató előadást, aki Takács Tamással az ED irodavezetőjével, valamint Antal Andrással a kamara gazdaságfejlesztési munkatársával együtt válaszolt a fórumon megjelent vállalkozók kérdéseire.

EU Hírlevél ( X.szám)

2015. 06. 01. 12:57

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele.

 

Nemzeti közvetítő szervezetek kiválasztása 2015-ös pályázati kiírása (COS-EYE-2015-4-1)

2015. 05. 20. 07:52

Az „ERASMUS fiatal vállalkozók részére” (ERASMUS for Young Entrepreneurs) program kezdő  vállalkozók számára biztosít lehetőséget arra, hogy egy 1-6 hónapos mobilitás keretében egy másik uniós tagállam tapasztalt vállalkozóinál fejleszthessék képességeiket, jó gyakorlatokat ismerhessenek meg, valamint hogy hosszú távú nemzetközi kapcsolatokat építhessen ki. A program fő célja új és  sikeres vállalkozások beindításának bátorítása, illetve az európai vállalkozások nemzetköziesítésének és versenyképességének ösztönzése.

MKIK -EU Hírlevél IX. szám

2015. 05. 20. 07:45

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevelének IX. száma.

Európa-nap Szombathelyen, a Fő téren (VIDEÓ)

2015. 05. 08. 16:18

Európai Uniós információszolgáltatással, valamint kvíz- és nyereményjátékokkal várták az érdeklődőket a kamara munkatársai az Európa-nap szombathelyi eseményén.

EU Hírlevél (8.szám)

2015. 05. 04. 08:21

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevelének 8. száma.

 

Egymilliárd euró az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre 2015-ben

2015. 04. 30. 14:04

Már 2015-ben egymilliárd eurót költhetnek el a tagállamok azokra a programokra, amelyeknek segítségével akár 650 ezer fiatalt juttatnak munkához.

EURÓPA NAP Szombathely, Fő tér, 2015. május 8.

2015. 04. 27. 11:48

Ünnepelje velünk az Európa-napot május 8-án, Szombathelyen, a Fő téren! Ingyenes családi programokkal várjuk. Kvízjátékunkon pedig brüsszeli utazást is nyerhet! Az Európa-napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Vas megyei Europe Direct tájékoztató központ szervezi.

EU Hírlevél

2015. 04. 20. 12:51

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele (2015./7. szám).

Bíztató trendek a munkaerőpiacon

2015. 04. 17. 10:54

A foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló legfrissebb negyedéves áttekintés szerint az uniós gazdasági helyzet közel két éve folyamatosan javul.

Európai Unió Kulturális Öröksége díjat nyert Magyarország

2015. 04. 17. 10:48

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta a kulturális örökség legrangosabb európai díja: az Európai Unió Kulturális öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját. 

A vállalkozásindítás költségei az EU-ban

2015. 04. 02. 10:03

Az Európai Bizottság frissített adatokat tett közzé arról, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül egy új vállalkozás beindítása az Európai Unió tagállamaiban.

Nyílt nap az Iseumban április 12-én

2015. 04. 01. 12:50

Sok színes program és rendezvény mellett  a kamarai információs sátor, az Európa Pont is várja az érdeklődőket.

Tagállami adószabályok: a képviselők a tisztességes adóztatás mellett

2015. 03. 27. 10:14

Az uniós tagállamoknak nyíltabban kell kezelniük a multinacionális vállalatoknak biztosított nemzeti adókedvezményeiket, mert a tisztességtelen adóverseny torzítja a cégek közötti versenyt, a tagállamokat pedig a mind alacsonyabb társaságiadó-szint felé hajtja.