Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas Megye


BEMUTATKOZÓ

Tevékenységek és szolgáltatások

  • Általános információk az Európai Unióról.
  • Határmentiségből adódó speciális információs igények kielégítése.
  • Munkavállalással kapcsolatos kérdések.
  • Vállalkozásalapítás más tagországban.
  • Külföldi továbbtanulási lehetőségek a közép- és felsőfokú képzésben.
  • Diákcsere programok.
  • Az EU teljesebb megismerését elősegítő rendezvények, programok szervezése.
  • A magyar integrációt elősegítő kistérségi EU napok.
  • Konferenciák, üzletember találkozók, szakmai tapasztalatcserék.
  • EU tanórák és tanulóversenyek.

MKIK EU Hírlevél 2018/11. szám

2018. augusztus 7.

Megjelent az  MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

A Fókuszban az Unió rovatban „Az osztrák EU soros elnökség prioritásai”címmel olvashatnak  összefoglalót.

193 millió euró uniós támogatás a dél-balatoni vasútvonal újjáépítését célzó beruházáshoz

2018. július 24.

Az EU 193 millió eurót (több mint 60 milliárd forintot) biztosít a Kohéziós Alap forrásaiból a Székesfehérvár és Keszthely közötti, összesen 123 km hosszúságú balatoni vasútvonal újjáépítésére és korszerűsítésére. Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos kijelentette: „A projekt a közlekedési infrastruktúra fejlesztése révén több ezer, a vonalat nap mint nap használó utas számára javítja majd a szolgáltatások minőségét. Mindez számos előnnyel jár a balatoni régió gazdasága és turizmusa számára, kézzelfoghatóan példázva, hogyan tud a kohéziós politika javítani az emberek mindennapjain.” A Budapestet Keszthellyel összekötő teljes vonal korszerűsítése két szakaszban valósul meg. A jelenlegi beruházás a Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti 53 km-es vonalszakaszt érinti. A projekt keretében 38 közúti és 124 gyalogos vasúti átjárót korszerűsítenek, valamint 13 új gyalogos vasúti átjárót építenek ki. A projekt a tervek szerint 2019 áprilisában fejeződik be.

Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

2018. július 24.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport teljesítette azon vállalását, hogy az európai beruházási terv (Juncker-terv) keretében 315 milliárd euró értékű beruházást mobilizáljon. Az Európai Unió költségvetési garanciája és az EBB csoport által biztosított fedezet mellett 2015 júliusa óta 898 műveletet hagytak jóvá, amelyek várhatóan 335 milliárd euró összértékű beruházást mozgósítanak a 28 uniós tagállamban. Ez több, mint a 315 milliárd eurós eredeti cél, amelyet 2015-ben, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) indításakor határoztak meg annak érdekében, hogy segítsen felszámolni a pénzügyi és gazdasági válság következtében fennmaradó beruházási hiányt.

2018. nyári időközi gazdasági előrejelzés: tartós növekedés fokozódó bizonytalanság mellett

2018. július 24.

Az Európai Bizottság közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan az EU-ban és az euróövezetben egyaránt erős marad: idén 2,1%-os, jövőre 2%-os növekedés prognosztizálható. Azután, hogy öt egymást követő negyedévben erőteljes növekedés ment végbe, 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, az év második felében azonban várhatóan némileg erősödni fog a növekedés dinamikája, mivel a munkaerőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató.

"Csobbanj Európával!"

2018. július 4.

 

Az EU magyarországi tájékoztató irodái az idén nyáron, a strandokon is nyitva állnak az érdeklődők előtt.

 

Mit is kínál számunkra az EU? Számos lehetőség nyitott valamennyi generáció előtt. Országos roadshow keretében nemcsak uniós kérdéseikre kaphatnak választ, de sokféle szórakoztató játék és persze kis ajándék is várja a fürdő vendégeit.

 

A program célja, hogy az európai uniós állampolgárság adta lehetőségekről - utazás, továbbtanulás, munkavállalás, pályázatok, támogatások, nyugdíjak stb. - ingyenes tájékoztatást nyújtson a strandolóknak, valamint tudatosítsa, hogy országszerte 19 helyen az év maradék részében is ingyenes tájékoztatást kaphatnak ezekről a kérdésekről a Europe Direct ügyfélszolgálati irodákban.

 

 

Csobbanj Európával Vas megyében:

 

2018.07.12. Sárvár

 

2018.07.13. Bükfürdő

 

12 millió euró támogatás 242 innovatív kkv-nak, köztük 5 magyar cégnek

2018. július 4.

A jelenleg kísérleti szakaszban járó Európai Innovációs Tanács égisze alatt 30 ország 242 innovatív kis- és középvállalkozása részesül összesen 12 millió euró összegű uniós támogatásban Az ún. kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatás összege projektenként 50 000 eurót tesz ki. A legutóbbi pályázati fordulón 2149 pályázat érkezett be, közülük választotta ki a független szakértőkből álló zsűri a kedvezményezett kkv-kat, köztük 5 magyar céget: BioBlocks (Budapest), NEWITY Kft (Budapest), Nutripharma Hungaria (Budapest), Organochem (Budapest), Medika (Sopron).

EU-csúcs: a képviselők sajnálatukat fejezték ki a konkrét megállapodások hiánya miatt

2018. július 4.

A legtöbb képviselő nem találta elégségesnek a legutóbbi európai csúcstalálkozón született eredményeket. Leginkább a menedékkérelmi rendszer reformja és a gazdasági és monetáris unió terén hiányolták az előrelépést.

Uniós menekültügyi jelentés: jelentősen csökkent a menedékkérelmek száma 2016-hoz képest

2018. június 29.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is kiadta az Európai Unió menekültügyi helyzetéről szóló éves jelentését, amely átfogó képet ad az európai szinten és a nemzeti menekültügyi rendszerek szintjén zajló fejleményekről. A jelentés megvizsgálja a főbb statisztikai irányzatokat, és elemzi az uniós országok, valamint Norvégia és Svájc jogalkotásában, szakpolitikáiban, módszereiben, illetve nemzeti ítélkezési gyakorlatában végbemenő változásokat.

Kiváló Közútbiztonságért díj: magyarországi kezdeményezés is a díjazottak között

2018. június 29.

Brüsszel adott otthont annak a rendezvénynek, ahol Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos átadta a 2018. évi Kiváló Közútbiztonságért díjakat. Az elismerést hatan vehették át olyan – az Európai Közúti Biztonsági Charta égisze alatt indított – innovatív és mások számára például szolgáló kezdeményezésekért, melyek elősegítik, hogy javuljon a közúti közlekedésbiztonság, és kevesebben veszítsék életüket az európai közutakon.

Termékbiztonsági vállalás a veszélyes termékek eltávolításáért

2018. június 29.

Négy nagy online cég – az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az eBay és a Rakuten-France – kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben gyorsabban távolítják el online piacterükről az általuk értékesített veszélyes termékeket. Az elektronikus kereskedelemről szóló irányelv (14. cikk) kimondja, hogy a kínálatban szereplő veszélyes termékeket gyorsan és hatékonyan el kell távolítani, ám nem határoz meg határidőt erre nézve.

MKIK EU Hírlevél 2018/9. szám

2018. június 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.A Fókuszban az Unió rovatban „Az Európai Unió hosszú távú költségvetéséről dióhéjban”címmel olvashatnak összefoglalót.

 

Európa Nap - díjátadás

2018. június 12.

 

Az Európa napi játék fődíját Dr. Katona Attila, szombathelyi egyetemi tanár nyerte. Nyereménye egy két főre szóló bulgáriai nyaralás. Gratulálunk nyertesünknek, aki ma vette át nyereményét a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.

 

InvestEU – a munkahelyteremtést, növekedést és innovációt támogató program

2018. június 12.

A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés lényeges elemeként az Európai Bizottság az InvestEU program létrehozását javasolja, amely egy fedél alá hozza majd az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozást. Az InvestEU egybefogja a jelenleg elérhető finanszírozási programok sokaságát, és kibővíti az európai beruházási terv – a Juncker-terv – sikeres modelljét. Az InvestEU további lendületet fog adni a munkahelyteremtésnek, a beruházásoknak és az innovációnak.

Évente 60 milliárd euró veszteséget okoz az Európai Unióban a hamisítás

2018. június 11.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) új kutatásának eredményei azt mutatják, hogy évente 60 milliárd euró vész el a hamisítás miatt 13 gazdasági ágazatban.

Költségvetés 2020 után: a Parlament vitatja a Bizottság vágásait

2018. május 30.

A képviselők megfelelő mértékű uniós forrásokat akarnak az új kihívások - a biztonság kérdése vagy a migráció - kezelésére és a már meglévő politikai célok, köztük a regionális fejlesztés és az Erasmus+ program megvalósítására.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának 2018-as évre vonatkozó pályázati felhívása

2018. július 24.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága új pályázati felhívást hirdetett meg online és offline kommunikációs tevékenységek támogatására, melyek az Európai Parlament identitásának, szerepének és politikai jellegének jobb megértését célozzák, különös tekintettel a 2019-es európai parlamenti választásokra.

Versenypolitikai bírság a Google-ra

2018. július 24.

 Az Európai Bizottság 4,34 milliárd euró összegű bírságot szabott ki a Google-ra, mert az uniós antitrösztszabályokat megsértve jogellenesen korlátozta a versenyt. A Google 2011 óta korlátozásokat vezetett be az Android operációs rendszert használó eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén.

Szabálykövetésre szólítják fel az Airbnb-t

2018. július 24.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felszólítják az Airbnb-t, hogy feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat. Az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával 2018. júniusban közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatáról. Az értékelés elvégzésére a Bizottság segítségével került sor.

MKIK EU Hírlevél 2018/10. szám

2018. július 5.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 10. száma.

A Fókuszban az Unió rovatban „Az EU kereskedelmi kapcsolatai Ausztráliával és Új-Zélanddal - mit hozhatnak az új szabadkereskedelmi tárgyalások”címmel olvashatnak összefoglalót.

EU–Ukrajna csúcstalálkozó

2018. július 4.

Az idei EU–Ukrajna csúcstalálkozóra 2018. július 9-én, Brüsszelben kerül sor. Az Európai Uniót Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Ukrajnát pedig Petro Porosenko elnök fogja képviselni. A csúcstalálkozó napirendjén a következő négy fő téma szerepel majd: a társulási megállapodás – és annak keretében a szabadkereskedelmi térség – prioritásai és végrehajtása, a minszki megállapodás végrehajtása, a Krím és Szevasztopol jogellenes annektálása, valamint regionális kérdések.

Kereskedelem: Az EU észrevételeket nyújt be az USA gépjármű-behozatali vizsgálatával kapcsolatban

2018. július 4.

Az Európai Unió hivatalos észrevételeket nyújtott be az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának, annak a vizsgálatnak a keretében, melyet a minisztérium jelenleg folytat a gépjármű-behozatal nemzetbiztonságra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az EU álláspontja szerint a folyamatban lévő vizsgálat nem jogszerű, nincs tényszerű alapja, és ellentétes a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal, hasonlóan ahhoz a vizsgálathoz, mely idén korábban vámok kivetését eredményezte az acél- és alumíniumtermékek esetében.

EU–Ausztrália

2018. június 29.

Megkezdődtek a széles körű kereskedelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások.

A Bizottság és világnézeti szervezetek képviselőinek találkozója a mesterséges intelligencia etikai és társadalmi hatásairól

2018. június 29.

Az Európai Bizottság magas szintű találkozót hívott össze európai világnézeti szervezetek 12 képviselőjének részvételével. Immár kilencedik alkalommal került sor a találkozóra, mely részét képezi az egyházakkal, valamint vallási és világnézeti szervezetekkel folytatott rendszeres párbeszédnek. Az eseményen a „Mesterséges intelligencia: az etikai és társadalmi kihívások kezelése” témakört vitatták meg a résztvevők. Ezen belül is két kérdést jártak körül: először is azt tekintették át, milyen hatása lehet a mesterséges intelligenciának az alapvető jogokra, különösen a magánélet, az emberi méltóság, a fogyasztóvédelem és megkülönböztetés-mentesség vonatkozásában, másodsorban pedig a mesterséges intelligencia társadalmi dimenziójával, különösen a társadalmi befogadásra és a munkavégzés jövőbeli alakulására gyakorolt hatásával foglalkoztak.

Modern költségvetés

2018. június 29.

Modern költségvetés a polgárainak védelmet, biztonságot és lehetőségeket nyújtó Unió számára: bizottsági feljegyzés az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt.

A tagállamok új eszközöket vetnek be az EU-n belüli áfacsalások ellen

2018. június 25.

Egyetértés született az EU-tagállamok között az uniós áfarendszer (uniós terminussal: a hozzáadottértékadó-rendszer) kiskapuinak megszüntetését célzó új eszközöket illetően. A közös áfarendszer az európai egységes piac fontos eleme. Az áfa számottevő és növekvő bevételi forrást jelent az EU-ban: összege 2015-ben meghaladta az 1 billió eurót, mely az uniós GDP 7%-ának felel meg. A rendszer következetlenségei miatt azonban nagy összegű áfacsalások elkövetésére kerülhet sor, amelyek következtében a tagországok államháztartásai évente mintegy 50 milliárd euró veszteséget szenvednek el.

Csökkentik az EP-képviselők összlétszámát 2019-ben

2018. június 13.

Az Európai Parlament létszáma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Unióból. A fennmaradó helyek egy része a jövőben csatlakozóké lesz.

Uniós költségvetés: 9,2 milliárd eurós költségvetéssel indítaná útjára a Bizottság Európa első digitális programját

2018. június 12.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az első Digitális Európa program létrehozására, amelynek keretében 9,2 milliárd eurót fordítana a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésben a mind sürgetőbb digitális kihívások kezelésére.

DiscoverEU: 15 000 utazási igazolvány áll rendelkezésre Európa felfedezésére idén nyáron

2018. június 12.

A jelentkezés előfeltétele, hogy a pályázó 2018. július 1-jén 18 éves legyen, uniós állampolgársággal rendelkezzen, és utazását idén nyárra tervezze.

MKIK EU Hírlevél 2018/8. szám

2018. június 1.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviselete soron következő elektronikus hírlevelének 8. száma. A Fókuszban az Unió rovatban „A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2018.” címmel olvashatnak összefoglalót.