Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas Megye


BEMUTATKOZÓ

Tevékenységek és szolgáltatások

  • Általános információk az Európai Unióról.
  • Határmentiségből adódó speciális információs igények kielégítése.
  • Munkavállalással kapcsolatos kérdések.
  • Vállalkozásalapítás más tagországban.
  • Külföldi továbbtanulási lehetőségek a közép- és felsőfokú képzésben.
  • Diákcsere programok.
  • Az EU teljesebb megismerését elősegítő rendezvények, programok szervezése.
  • A magyar integrációt elősegítő kistérségi EU napok.
  • Konferenciák, üzletember találkozók, szakmai tapasztalatcserék.
  • EU tanórák és tanulóversenyek.

MKIK EU Hírlevél 2017/11. szám

2017. augusztus 10.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. A 11. számban többek között   „az észt EU soros elnökség prioritásai” címmel találnak összefoglalót.

 

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának 2017-os évre vonatkozó pályázati felhívása

2017. augusztus 8.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága új pályázati felhívást hirdetett meg online és offline kommunikációs tevékenységek támogatására, melyek az Európai Parlament identitásának, szerepének és politikai jellegének jobb megértését célozzák.

Jelentések a 2016-os uniós költségvetésről

2017. július 12.

Az Európai Bizottság három jelentést tett közzé a 2016. évi uniós költségvetés végrehajtásáról. A dokumentumok megállapítják, hogy a költségvetés hozzájárult az EU politikai prioritásainak megvalósításához, hozzáadott értéket hozott létre az uniós polgárok számára, valamint az összegeket az uniós szabályokkal összhangban használták fel. A következtetések között szerepel az is, hogy az uniós szabályok egyszerűsítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a helyi hatóságok, gazdálkodók vagy vállalkozások hatékonyan és helyesen használják fel az uniós forrásokat. Ezt megerősítik azok az ajánlások is, melyeket az egyszerűsítéssel foglalkozó magas szintű csoport ma terjesztett elő.

A multiknak nyilvánossá kell tenniük hol, mennyi adót fizetnek

2017. július 10.

A nagyvállalatoknak nyilvánossá kell tennie, hol, mennyi adót fizetnek - olvasható egy elfogadott jelentésben.

A tagállamok és az uniós jog betartása: még van hová fejlődni

2017. július 7.

Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló,  megjelent éves jelentés bemutatja, hogy az Európai Bizottság mit tett 2016-ban az uniós jog ellenőrzése és érvényesítése érdekében. A 2016. évi jelentés az előző évhez képest a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások számának jelentős (21%-os) növekedését mutatja, amely így már olyan értéket ért el, amelyre az utóbbi öt évben nem volt példa.

ERASMUS+ APPLIKÁCIÓT INDÍTOTT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

2017. július 7.

A hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít eligazodni az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben.

Nyilvános konzultáció a fogyasztóvédelemről

2017. július 4.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, hogy felmérje, miként lehetne javítani az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

MKIK EU Hírlevél 2017/10.szám

2017. június 30.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a  „A közösségi gazdaság az Európai Unióban” címmel készített összefoglalót is megtalálják.

 

10 magyar projekt támogatását javasolja a Bizottság

2017. június 26.

Az Európai Bizottság javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának. A Bizottság ezzel jelentős lépést tesz az európai beruházási terv és Európa összekapcsoltságának megvalósítása felé. A kiválasztott projektek hozzá fognak járulni a vasúti vonalak korszerűsítéséhez, a szűk keresztmetszetek megszüntetéséhez és a határkeresztező összeköttetések javításához, az alternatív üzemanyagokat biztosító töltőállomások létrehozásához, valamint az innovatív forgalomirányítási megoldások megvalósításához. A legnagyobb uniós hozzáadott érték és hatás biztosítása érdekében a kiválasztott projektek többnyire az európai közlekedési hálózat stratégiai szakaszaira összpontosulnak. A projekteket a 2016 októberében meghirdetett versenypályázati felhívások útján választották ki finanszírozásra.

Aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást

2017. június 21.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást.

30 éves az Erasmus csereprogram: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

2017. június 20.

Az EU idén nyáron ünnepli az Erasmus külföldi csereprogram 30 éves fennállását, melyben eddig 9 millióan vettek részt. Az évforduló alkalmából a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indít. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni, a helyi közösségekbe beilleszkedni, valamint nyelvi képességeiket fejleszteni. 

EU hírlevél 2017/9. szám

2017. június 15.

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2017/9. szám) a csatolt fájlban megtalálja. A Fókuszban az Unió rovatban az „EU–Kína kereskedelmi kapcsolatok a legutóbbi csúcstalálkozó fényében” címmel találnak összefoglalót.

Brüsszelben tartották az EU–Kína csúcstalálkozót

2017. június 7.

Véget ért a 19. EU–Kína csúcstalálkozó, amelyen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képviselte az Európai Uniót, Kínát pedig Li Ko-csiang miniszterelnök. A kereskedelem és az éghajlatváltozás szerepelt kiemelten a csúcstalálkozó napirendjén, amelynek célja az EU és Kína közötti stratégiai partnerség továbbfejlesztése volt.

MKIK EU Hírlevél 2017/8. szám

2017. június 1.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU képviseletének legújabb hírlevele.

A különadók és a korrupció a gyenge pontjaink a Bizottság szerint

2017. május 23.

Közzétette az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő egy-másfél évre fogalmaz meg javaslatokat az egyes tagállamoknak.

Jól fogynak a vállalkozásoknak szánt uniós források

2017. augusztus 8.

A vissza nem térítendő uniós támogatással kombinált kedvezményes hiteltermékekből 270 milliárd forintot igényeltek eddig a magyarországi cégek, ami a meghirdetett keretösszeg több mint fele - közölte a Budapest Bank.

 

Az Unió is támogatja az innovatív magyar kkv-kat

2017. július 27.

Magyar kkv-k is jelentkezhetnek az Eurostars2 felhívására, amely támogatja azokat a nemzetközi innovatív projekteket, amelyek gyorsan forgalomképessé tehető termékeket fejlesztenek ki, illetve amelyek segítik az emberek mindennapi életét a világ minden táján.

Az EU pénzügyeinek jövője: javaslatok az uniós forrásokhoz való hozzáférés egyszerűsítésére

2017. július 12.

A kohéziós politikával foglalkozó független szakértők csoportja ma ismertette végleges jelentését az uniós alapok 2020 utáni egyszerűsített jogi keretére vonatkozóan. Bár az uniós kohéziós politika eredményei pozitívak, a szabályok jelenlegi mennyisége nem mindig könnyíti meg az uniós forrásokat kezelő helyi hatóságok és az uniós finanszírozásra pályázni kívánó vállalkozások dolgát. Az egyszerűsítés ezért döntően fontos, és az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni az uniós forrásokhoz való hozzáférést a 2020 utáni költségvetési keret tekintetében.

A Bizottság első alkalommal méri az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét

2017. július 7.

Az Európai Bizottság első alkalommal tette közzé új összehasonlító kutatása eredményét, a „Kulturális és Kreatív Városok Figyelője” elnevezésű online eszközt.

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

2017. július 7.

Az Európai Unió és Japán elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően. Ez lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást is magába foglalja. A megállapodás értelmében eltörlik az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét, melyek évente összesen 1 milliárd euróra rúgnak. A gazdasági partnerség így várhatóan jelentősen – akár évi 20 milliárd euróval  – növeli az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai vállalkozások, munkavállalók és fogyasztók számára.

 

Pályázatot hirdet a Bizottság az EU-ról szóló ismeretterjesztésért

2017. július 4.

Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé az „Altiero Spinelli-díj” elnyerésére.

Jöhet az egységes EU-s magánnyugdíj-csomag

2017. június 30.

Egységes, európai uniós magánnyugdíj-szabályokra vonatkozó javaslatot mutatott be az Európai Bizottság.

Hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokat megkönnyítő új szabályok

2017. június 29.

Az Európai Unió egész területén hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások új szabályai. A Bizottság 2012-ben tett javaslata alapján az uniós jogalkotók 2015-ben fogadták el ezeket a szabályokat.

Csobbanj!

2017. június 21.

A 2017-es nyári EU-roadshow június 27-én Bükfürdőre, június 28-án pedig a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe érkezik!

Maroš Šefčovič bizottsági alelnök Magyarországra látogat

2017. június 20.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke az energiauniót népszerűsítő második körútja következő állomásaként június 20-án Budapesten tartózkodik.

Magyarországi középiskolák csatlakoztak az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programhoz

2017. június 15.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programot Magyarországon is elindította az Európai Parlament 2017-ben, így már minden tagállamban elérhető a középfokú oktatási intézmények számára.

2018. évi uniós költségvetés

2017. június 7.

A Bizottság a munkahelyekre, a beruházásokra, a migrációra és a biztonságra összpontosító költségvetést terjeszt elő. A 161 milliárd eurót kitevő kötelezettségvállalásokkal az a célja, hogy több munkahelyet teremtsen, különösen a fiatalok számára, valamint hogy fellendítse a növekedést és a stratégiai beruházásokat.

Adatvédelem az Európai Unióban

A 2016 áprilisában elfogadott és 2016 májusa óta hatályban lévő rendelet célja, hogy egységes adatvédelmi keretet biztosítson az egész Európai Unióban.

Az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lehetőségei

2017. május 31.

Az Európa jövőjéről szóló fehér könyv március 1-jei közzétételét követően a Bizottság most felvázolja az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lehetőségeit.