Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas Megye


BEMUTATKOZÓ

Tevékenységek és szolgáltatások

  • Általános információk az Európai Unióról.
  • Határmentiségből adódó speciális információs igények kielégítése.
  • Munkavállalással kapcsolatos kérdések.
  • Vállalkozásalapítás más tagországban.
  • Külföldi továbbtanulási lehetőségek a közép- és felsőfokú képzésben.
  • Diákcsere programok.
  • Az EU teljesebb megismerését elősegítő rendezvények, programok szervezése.
  • A magyar integrációt elősegítő kistérségi EU napok.
  • Konferenciák, üzletember találkozók, szakmai tapasztalatcserék.
  • EU tanórák és tanulóversenyek.

MKIK EU Hírlevél 2018/1. szám

2018. január 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének idei első száma, melyben többek között  a Fókuszban az Unió rovatban „A bolgár EU soros elnökség prioritásai” címmel olvashatnak összefoglalót.

Bizottsági kezdeményezés európai szuperszámítógépek kifejlesztésére

2018. január 16.

Az Európai Bizottság múlt héten ismertette világszínvonalú európai szuperszámítógép-infrastruktúra kiépítésére vonatkozó tervét. A beruházás uniós és tagállami forrásokból valósul majd meg. Az EU mintegy 486 millió euró finanszírozást biztosít ehhez, és hasonló összegű hozzájárulás várható a tagállamoktól és a társult országoktól is. 2020-ig összesen kb. 1 milliárd eurós közbefektetés valósul meg a tervek szerint, ezt kiegészítik majd a magánszektor természetbeni hozzájárulásai.

2018-ban növekszik az európai mezőgazdasági termékek népszerűsítésére fordított támogatás

2018. január 15.

Az Európai Bizottság napon pályázati felhívást tett közzé olyan programok támogatására, melyek az európai mezőgazdasági termékek Unión belüli és világszintű népszerűsítésére irányulnak. A programok társfinanszírozására fordítható összeg összesen 169 millió eurót tesz ki, ami 27 millió euróval több, mint 2017-ben. A programok az egészséges táplálkozást népszerűsítő általános kampányoktól kezdve a konkrét piaci ágazatokra vonatkozó promóciós kezdeményezésekig számos területet átívelnek.

Tempus Közalapítvány: Téli Erasmus+ pályázatíró szemináriumok

2018. január 9.

A rendezvény gyakorlati ismeretekkel segíti a pályázókat a pályázati anyag kidolgozásában.

A Bizottság jóváhagyta a debreceni repülőtérnek szánt 3,8 millió eurós állami támogatást

2017. december 18.

A Bizottság úgy találta, hogy a debreceni repülőtér infrastrukturális fejlesztésére szánt 3,8 millió eurós állami támogatás megfelel az uniós állami támogatásokat célzó szabályozásnak. A reptér modernizálása több elemből áll: a repülésbiztonság növelése érdekében olyan műszert telepítenek, amely a repülőgépek rossz látási viszonyok közötti landolását segíti elő, újjáépítik a biztonsági korlátokat, valamint egy új hidat építenek, amely a terminálokat köti majd össze. A projekt hozzájárul a régió fejlődéséhez és javítja a régió összeköttetését anélkül, hogy jogtalanul torzítaná az egységes piacot.

Tovább bővül a Galileo műholdas navigációs rendszer

2017. december 14.

Csaknem napra pontosan egy éve, hogy Európa műholdas navigációs rendszere, a Galileo elkezdett szolgáltatásokat nyújtani közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára. Akkor a rendszert 18 műhold alkotta. A konstelláció várhatóan 2020-ra válik teljessé, amikor is összesen 30 műhold tartozik majd hozzá. Tegnap az EU újabb 4 műholdat bocsátott fel az űrbe, és ezzel a Galileo műholdjainak száma 22-re emelkedett. A műholdakat a francia guyanai Kourouban található európai űrrepülőtérről kilőtt Ariane–5 európai hordozórakéta állította pályára.

Európai Ifjúsági Nagy Károly Díj 2018

2017. december 14.

2008 óta az Európai Parlament az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvánnyal közösen pályázatot hirdet az összes uniós tagállamban élő fiatal számára, melynek keretében olyan, fiatalok által működtetett és fiataloknak szóló projekteket nyújthatnak be, amelyek révén tevékenyen hozzájárulnak Európa fejlődéséhez.

Több pénzzel gazdálkodhat az Európai Stratégiai Beruházási Alap

2017. december 12.

Az új szabályokat 502 igen szavazattal 125 ellenében 19 tartózkodás mellett fogadták el.

Időtálló migrációkezelés

2017. december 8.

A Bizottság  politikai ütemtervet terjesztett elő annak érdekében, hogy 2018 júniusára sikerüljön átfogó megállapodásra jutni a fenntartható migrációs politika megvalósításának módjáról. A Bizottság az ütemtervvel járul hozzá az uniós vezetőknek a migráció kérdésköréről december 14-én megrendezésre kerülő tematikus vitájához. A válságüzemmód fokozatos megszűnésével párhuzamosan Európának hosszú távú, stabil és időtálló uniós migrációs és menekültügyi politikát kell kialakítania annak érdekében, hogy a lendület minden területen – az EU-n belül és kívül – egyaránt megmaradjon.

Pozitív diszkriminációt sürgetnek a képviselők a fogyatékkal élők érdekében

2017. december 8.

Az EP-képviselők szerint az EU-nak jóval többet kell tennie, hogy javuljon a fogyatékkal élők szociális és gazdasági helyzete.

MKIK EU Hírlevél 2017/17

2017. december 4.

Megjelent az  MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2017/17. szám). 

A Fókuszban az Unió rovatban „Új uniós jogszabály az online vásárlás területén” címmel olvashatnak összefoglalót.

Az Európai Kutatási Tanács 630 millió euróval támogat 329 ígéretes kutatót: közülük négyen Magyarországon kutatnak

2017. november 30.

Hogyan lehet a gyógyszerrezisztens baktériumok ellenállását megszüntetni, és ismét hatékonyan kezelni antibiotikumokkal az általuk okozott betegségeket? Tényleg biztos befektetést jelent az otthonteremtés? Lehetne-e hatékonyabban tanulmányozni a Földön leggyakrabban előforduló elemet – az oxigént? Íme néhány azok közül a kérdések közül, amelyekre az Európai Kutatási Tanács friss támogatottjai úttörő kutatásaik során választ keresnek.

Az egészségügy helyzete az EU-ban

2017. november 28.

Csak az egészségügyi rendszerek újragondolásával biztosítható azok működőképessége és az ellátás betegközpontúsága – ez a következtetés szűrhető le a Bizottság által közzétett 28 országspecifikus egészségügyi elemzésből és az azokat kísérő jelentésből. Az országspecifikus jelentések mélyreható elemzést adnak közre a tagállamok egészségügyi rendszereiről, áttekintik a lakosság egészségi állapotát és a fontosabb kockázati tényezőket, továbbá megvizsgálják a tagállami egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát.

Az európai szemeszter őszi csomagja: fenntartható és inkluzív növekedésre törekedve

2017. november 22.

A Bizottság meghatározza az Unió következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait, szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg az euróövezet számára, valamint lezárja az euróövezeti tagállamok költségvetésiterv-javaslatainak értékelési folyamatát.

Szociális csúcstalálkozó a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről: az EU szociális dimenziójának megerősítése

2017. november 20.

November 17-én – 20 év óta első alkalommal – szociális csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői. A csúcstalálkozónak Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke és Stefan Löfven, Svédország miniszterelnöke lesznek a házigazdái. A Svédországban, Göteborgban megrendezésre kerülő eseményen az uniós intézmények vezetői, az uniós állam- és kormányfők, továbbá szociális partnerek és más kulcsszereplők nyílt vitát folytatnak majd arról, miként lehet előmozdítani az Európai Unióban a tisztességes munkafeltételek térnyerését és a gazdasági növekedést.

Pénzforgalmi szolgáltatások- az elektronikus olcsóbb, biztonságosabb

2018. január 16.

Az európai fogyasztók teljeskörűen kihasználhatják az online fizetés előnyeit az áruk és a szolgáltatások vásárlásakor: új szabályok révén olcsóbb, biztonságosabb és innovatívabb lesz az elektronikus fizetési műveletek végrehajtása. A második pénzforgalmi szolgáltatási irányelv szombaton hatályba lépett új szabályai megtiltják a betéti vagy hitelkártyákkal végrehajtott fizetési műveletekre alkalmazott különdíjakat, szigorú biztonsági követelményeket vezetnek be az elektronikus fizetés és a fogyasztók pénzügyi adatainak védelme tekintetében, és számos területen erősítik a fogyasztók jogait.

Nők az ICT szektorban, nők a médiában - Brüsszeli sajtószeminárium, 2018. március 7-8.

2018. január 15.

Az Európai Parlament központi sajtószolgálata, a Nőjogi és esélyegyenlőségi Bizottság és az EP Magyarországi Irodája sajtószemináriumot szervez nők az ICT szektorban és a médiában, valamint az EP és #Metoo témakörökben. A szeminárium időpontja 2018. március 7-8.

Első irányadó vita és nyilvános konzultációk az uniós pénzügyek jövőjéről

2018. január 11.

Idei első ülésén a biztosok testülete megvitatta, mely célok jelentenek az év során prioritást az Európai Bizottság számára. 2018-ban a Bizottság eredményeket kíván felmutatni a gazdasági és monetáris unió megreformálása, az uniós határok védelme, az uniós menekültügyi rendszer átfogó reformja, a schengeni rendszer működésének helyreállítása, a digitális egységes piac kiépítése és a nyugat-balkáni országok és az EU közötti konvergencia előmozdítása terén.

Január elsejétől Bulgária vette át az Európai Unió soros elnökségét

2018. január 3.

Január elsejétől hat hónapon át Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a kelet-balkáni állam Észtországtól veszi át, majd júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget.Az EU-hoz tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Bulgária most fogja először ellátni a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.

Elfogadták a PANA-bizottság adócsalás elleni ajánlásait

2017. december 14.

A Pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére koncentráló PANA-bizottság 211 ajánlását szerdán 492 szavazattal 50 ellenében 36 tartózkodás mellett fogadták el.

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába

2017. december 14.

Az Európai Bizottság jelentést tett közzé az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) forrásainak felhasználásáról. Az esb-alapok az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapot foglalják magukban. A ma közzétett jelentés azt összegzi, milyen eredményeket sikerült eddig elérni a 2014–2020-as finanszírozási időszak során az öt pénzügyi alap forrásainak segítségével.

MKIK EU Hírlevél 2017/18. szám

2017. december 12.

Megjelemnt az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele,melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Consumer Law Ready program: a KKV-k felkészítése a fogyasztóvédelmi jogszabálynak való megfelelésére” címmel olvashatnak összefoglalót.

 

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve

2017. december 8.

Milánóadott otthont az Európai Kulturális Fórum nevű rendezvénynek, ahol ünnepélyes keretek között kezdetét veszi a kulturális örökség európai évének rendezvénysorozata. Az esemény keretében Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos ma hivatalosan megnyitotta a kulturális örökség évét.

Egyéves lett az Európai Szolidaritási Testület

2017. december 8.

Első születésnapját ünnepli az Európai Szolidaritási Testület, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére 2016. december 7-én kezdte meg a működését. Az azóta eltelt egy évben összesen 42 745 fiatal jelentkezett a testületbe a tagállamokból. Közülük 2166-an már meg is kezdték a munkát 1434 szervezetnél.

Elfogadták az 2018-as költségvetést - több pénz a fiatalokra, biztonságra, növekedésre

2017. december 8.

Az EP nyomására a jövő évi büdzséből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus programra is.

Európa szociális dimenziója: eredmények és további tennivalók a göteborgi csúcstalálkozó után

2017. november 30.

Kevesebb, mint két hete, november 17-én adott otthont Göteborg a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló szociális csúcstalálkozónak. Az esemény két házigazdája – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Stefan Löfven svéd miniszterelnök – számba vette az elért eredményeket. A ma közétett zárójelentés keretbe foglalja a csúcstalálkozót követően elvégzendő feladatokat és a feladatok megvalósítását célzó eseményeket.

rescEU: új európai rendszer a természeti katasztrófák kezelésére

2017. november 28.

Az Európai Bizottság nagy ívű terveket terjesztett elő annak érdekében, hogy Európa jobban tudja kezelni a természeti katasztrófákat – például az árvizeket, erdőtüzeket, földrengéseket és járványokat –, amelyek az elmúlt években összetettebbé és gyakoribbá váltak az éghajlatváltozás miatt. Egyedül 2017-ben 200 ember vesztette életét Európában természeti katasztrófák következtében, és több mint egymillió hektárnyi erdő vált a tűz martalékává. 1980 óta a tagállamok a szélsőséges időjárási és éghajlati események miatt – az emberéleteken kívül – több mint 360 milliárd euró veszteséget szenvedtek.

Elektronikus fizetések: biztonságosabb és innovatív megoldások a fogyasztók szolgálatában

2017. november 28.

A Bizottság szabályokat fogadott el abból a célból, hogy a vásárlók biztonságosabban tudjanak elektronikusan fizetni az üzletekben és az interneten megvásárolt termékekért. A fogyasztók ennek köszönhetően kényelmesebb, költséghatékonyabb és innovatívabb megoldásokat vehetnek majd igénybe a pénzforgalmi szolgáltatóktól.

Nyilvános konzultáció az elektronikus árufuvarozási dokumentumokról

2017. november 22.

Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a lehetőségeket egy olyan szakpolitikai kezdeményezéssel kapcsolatban, amely támogatni kívánja az árufuvarozásra vonatkozó elektronikus dokumentumokban rejlő lehetőségek kiaknázását. A konzultációban várjuk fuvarozók, közlekedési és logisztikai cégek, intelligens közlekedési rendszerek üzemeltetőinek, valamint távközlési szolgáltatók, és kapcsolódó szervezetek véleményét.