Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas Megye


BEMUTATKOZÓ

Tevékenységek és szolgáltatások

  • Általános információk az Európai Unióról.
  • Határmentiségből adódó speciális információs igények kielégítése.
  • Munkavállalással kapcsolatos kérdések.
  • Vállalkozásalapítás más tagországban.
  • Külföldi továbbtanulási lehetőségek a közép- és felsőfokú képzésben.
  • Diákcsere programok.
  • Az EU teljesebb megismerését elősegítő rendezvények, programok szervezése.
  • A magyar integrációt elősegítő kistérségi EU napok.
  • Konferenciák, üzletember találkozók, szakmai tapasztalatcserék.
  • EU tanórák és tanulóversenyek.

Európa Nap

2018. május 17.

Európa Napot rendezett az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Vas megyei tájékoztatási központja május 11-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Fedezd fel az EU-t! – Június 12-től lehet jelentkezni az ingyen vonatbérletre

2018. május 9.

Az Európai Parlament kezdeményezésére ingyen vonatbérletet kapnak a 18 éves fiatalok, hogy bejárhassák az EU-t.

#InvestEU: félmilliárd euró összegű támogatás közép-európai innovatív kkv-knak a Juncker-terv keretében

2018. május 8.

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit megállapodást írt alá az InnovFin kkv-garanciaeszköz bővítéséről. A garanciaeszköz arra irányul, hogy nyolc országban – köztük Magyarországon – könnyebben jussanak forráshoz az innovatív kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok. A garanciaeszköz forrásainak bővítését a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs keretprogramja, illetve az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatja.

Közegészségügyi veszélyt jelent az oltások számának csökkenése

2018. április 20.

Az oltások kapcsán a lakossági bizalom visszaesése a legnagyobb kihívás és már most érezteti a hatását, olvasható a ma elfogadott állásfoglalásban. 

Május 13-án ünnepeljük Budapesten az Európa-napot

2018. április 19.

Ha május, akkor Európa-napi fesztivál!  Május 13-án, vasárnap, az Európa-nap alkalmából rendezett fesztiválon idén is számos program közül választhatnak majd az érdeklődők. A már hagyománnyá vált EU-s futóverseny mellett a szervezők rengeteg családi és gyermekprogrammal, valamint koncertekkel is készülnek vasárnap a Szabadság téren.

EU-bővítés

2018. április 19.

 Megjelentek a nyugat-balkáni partnerekről és Törökországról szóló országjelentések.

MKIK EU Hírlevél 2018/6. szám

2018. április 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron elektronikus hírlevele, melyben a  Fókuszban az Unió rovatunkban „Körkörös gazdaság – üzleti delegáció Indiába” címmel olvashatnak összefoglalót.

Közúti közlekedésbiztonság: 2017 javulást hozott, de további erőfeszítésekre van szükség

2018. április 12.

A Bizottság közzé tette a 2017. évi közúti közlekedésbiztonsági statisztikákat. Ezekből kiderül, hogy tavaly 25 300-an vesztették életüket Európa útjain. Ez egymillió lakosra vetítve átlagosan 49 halálos kimenetelű közúti balesetet jelent, ami azt jelzi, hogy Európa útjai 2017-ben is messze a legbiztonságosabbak voltak a világon. Az EU-n belül Svédországban a legjobb (25 haláleset / millió lakos) és Romániában a legrosszabb (98 haláleset / millió lakos) a helyzet. Magyarországon a közúti közlekedésbiztonság elmarad az uniós átlagtól: 2017-ben egymillió lakosra vetítve 64-en vesztették életüket a magyar közutakon, de pozitív fejlemény, hogy ez csökkenést jelent 2010-hez képest (74 haláleset / millió lakos).

Élelmiszer-biztonság: bizottsági intézkedések a kockázatértékelésbe vetett bizalom növeléséért

2018. április 12.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelést szolgáló tudományos tanulmányok átláthatóságának javítására. A javaslatot részben a Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől! címet viselő európai polgári kezdeményezésre válaszul dolgozta ki a Bizottság, a kezdeményezésben megfogalmazott egyik kérés ugyanis az volt, hogy javuljon az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA-hoz) benyújtott tudományos tanulmányok átláthatósága, a közigazgatási szervek pedig több független tanulmány elkészítésére adjanak megbízást. A javaslat kidolgozását indokolta az is, hogy megérett az idő a 2002-es általános élelmiszerjogi rendelet aktualizálására.

MKIK EU Hírlevél 2018/5. szám

2018. április 5.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele (2018/5. szám).  A Fókuszban az Unió rovatban „Az online lehetőségek forradalma uniós cégek számára” címmel olvashatnak összefoglalót.

Utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések április 1-től

2018. március 28.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-jétől hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő.

MKIK EU Hírlevél 2018/4. szám

2018. március 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 4. száma. A Fókuszban az Unió rovatban „10 éves a REACH rendelet – hogyan tovább?” címmel olvashatnak összefoglalót.

Legszegényebb uniós régiók: folyamatos támogatás és egyedi stratégia kell

2018. március 14.

A régiók közötti együttműködést segítő projektek és finanszírozásuk maradjon prioritás, az uniós büdzsé megszorításainak ellenére is - kérik a képviselők.

Az európai fogyasztók védelme: játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

2018. március 13.

Az Európai Bizottság közzétette 2017. évi jelentését a veszélyes termékek riasztási rendszeréről. A rendszer 2003 óta biztosítja, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok a lehető leghamarabb értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről.

Küzdelem az online félretájékoztatás ellen

2018. március 13.

Megjelent a magas szintű munkacsoport jelentése és a témában elvégzett Eurobarométer felmérés.

MKIK EU Hírlevél 2018/7. szám

2018. május 10.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a  Fókuszban az Unió rovatban „Az európai kamarák nyilatkozata a vállalkozói jogokról” címmel olvashatbak összefoglalót.

Május–június: fókuszban a környezetvédelem és az európai kulturális örökség

2018. május 8.

Európa Pont

Az évad második felében a környezetvédelemhez és az európai kulturális örökséghez kapcsolódó programokkal készül az Európa Pont. Májusban vendégünk lesz a világhírű etológus, Jane Goodall, és a hónap során megtekinthető lesz a Valletta 2018 Európa Kulturális Fővárosa fotókiállítás. Havi talkshow-nkban az építészet, a zene és a szellemi örökség kérdéseit járjuk körbe vendégeinkkel. Idén az Európa-napi fesztivált május 13-án tartjuk, a helyszín ismét a Szabadság tér. A hónapban fellép nálunk a Halott Pénz énekese, Járai Márk is, júniusban pedig fergeteges Fran Palermo koncerttel zárjuk az évadot.

Európa-nap 2018

2018. május 3.

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezi.  Szombathelyen az Európa Nap május 11-én, a Fő téren kerül megrendezésre. Totóval, ügyességi és logikai játékokkal, tájékoztatókkal várjuk az érdeklődőket! Újdonság!

Bizottsági iránymutatás a kiskereskedelmi ágazat versenyképességének erősítéséért

2018. április 20.

Az Európai Bizottság felvázol egy sor bevált gyakorlatot a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseinek támogatására, hogy egy nyitottabb, integráltabb és versenyképesebb kiskereskedelmi ágazatot hozzanak létre. A Bizottság 2015. évi egységes piaci stratégiája nyomán dolgozta ki a közzétett dokumentumot.

Klímacélok

2018. április 19.

Az EP támogatja a nemzeti kibocsátás-csökkentést és erdősítést.

Körkörös gazdaság: több újrahasznosítás, kevesebb szemétlerakó

2018. április 19.

A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsuk. Erre alkalmas módszer lehet, ha vásárlás helyett kölcsönzünk, a már megvásárolt termékeknek pedig „második esélyt” adunk azzal, hogy megjavítjuk, átalakítjuk, esetleg továbbadjuk őket. Amikor az adott termék eléri az életciklusa végét, akkor az alapanyagokat újra lehet hasznosítani. Így csökken a hulladék mennyisége, ráadásul az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása gazdaságilag is értékteremtő.

Juncker elnök Orbán miniszterelnök meghívására Budapestre látogat

2018. április 12.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker  telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Amellett, hogy közös érdekű ügyekről, valamint a 2019. májusra tervezett, Európa jövőjéről szóló nagyszebeni csúcstalálkozót előkészítő folyamatról cseréltek véleményt, Orbán Viktor budapesti látogatásra hívta Jean-Claude Junckert. Juncker elnök elfogadta a meghívást, a látogatásra a tervek szerint az elkövetkező hetekben kerül majd sor.

VentureEU: 2,1 milliárd euró az innovatív vállalkozásokat segítő kockázatitőke-befektetések fellendítésére

2018. április 12.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) útjára indította a kockázatitőke-alapok páneurópai alapja (VentureEU) elnevezésű programot azzal a céllal, hogy Európa-szerte fellendítse az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozásokba irányuló befektetéseket.

Fogyasztóvédelem: a Bizottság megerősíti az uniós fogyasztói jogokat és azok érvényesítését

2018. április 12.

Az Európai Bizottság előterjeszti az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagot, amelynek célja, hogy minden európai fogyasztó teljeskörűen élhessen az őt megillető fogyasztói jogokkal. Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” a Juncker-Bizottság eddig elért fogyasztóvédelmi eredményeire épít.

Nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követése

2018. március 28.

Megállapodás született a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követéséről és bejelentéséről szóló első uniós jogszabályról.

Párbeszéd Európa jövőjéről

2018. március 26.

Vendég előadó: dr. Zupkó Gábor nagykövet, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője

 Időpont: 2018. április 10. 11.00 óra

Helyszín: ELTE SEK Könyvtár, konferencia terem

A Bizottság Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását és a szociális védelemhez való hozzáférés javítását szorgalmazza

2018. március 14.

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő abból a célból, hogy előmozdítsa a szociális jogok európai pillérének megvalósítását. Ennek a törekvésnek a jegyében a Bizottság új uniós ügynökség, az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását szorgalmazza, és azt kezdeményezi, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan szociális védelemben részesülhessen. Ezenfelül a Bizottság közleményt adott ki, melyben felvázolja, hogy a jövőben hogyan követhető nyomon a szociális jogok európai pillérének megvalósítása.

Új uniós tudásközpont az élelmiszercsalás ellen és a jobb élelmiszer-minőségért

2018. március 13.

Az Európai Bizottság megnyitja az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot, amelyet a Bizottság Közös Kutatóintézete (JRC) fog működtetni. A tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatt felmerülő fogyasztói aggályok indokolják.

Tőkepiaci unió: új bizottsági javaslatok a határokon átnyúló befektetések előmozdítására

2018. március 13.

Az Európai Bizottság további javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források térnyerésének elősegítése és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontása érdekében. A javaslatok célja, hogy lendületbe hozzák a befektetési alapok határokon átnyúló piacát, előmozdítsák a hosszú távú finanszírozási forrást jelentő fedezett kötvények piacának fejlődését, és nagyobb jogbiztonságot teremtsenek a határokon átnyúló értékpapír- és követelésügyletekben részt vevő befektetők számára. A javaslatok komoly előrelépést jelentenek a tőkepiaci unió kiépítése felé vezető úton. Minél gyorsabban elfogadja az Európai Parlament és a Tanács a javaslatokat, annál hamarabb megnyílik az út a vállalkozások és a befektetők előtt, hogy teljes mértékben kamatoztathassák az egységes piac nyújtotta előnyöket.