Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Figyelemfelhívás - vállalkozások megtévesztése miatt

2016. július 25.

Egy budapesti kft. ügyvezetője egy új fajta csalással kapcsolatban tájékoztatta az országos kereskedelmi és iparkamarát, melyre szeretnénk felhívni a vállalkozások vezetőinek figyelmét.

Korea-i kiállítási lehetőségek

2016. július 18.

A Koreai Köztársaság Nagykövetsége a mellékelt táblázatban szereplő kiállításokra hívja fel az érdeklődők figyelmét.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2016

2016. július 14.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közreműködésével adja közre tájékoztató kiadványát „Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában – 2016” címmel.

Új tanulószerződés nyomtatvány

2016. július 12.

A szakképzési törvény június 23-án kihirdetett változásai alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara átdolgozta a tanulószerződés nyomtatványt.

 A 2016. szeptember 1-én vagy azután hatályba lépett szerződéseknél már csak ezt a sablont lehet használni. Ha egy olyan szerződést kötöttek meg a régi sablonnal, ami 2016. szeptember 1-én vagy utána lép hatályba, azt az új, 2016-os formátumú sablonnal újra kell kötni. A 9. évfolyamon, az összefüggő szakmai gyakorlattól hatályba lépett szerződéseknél még használható a 2015-ös sablon, nem szükséges később módosítani. A kitöltött és aláírt tanulószerződéseket a területileg illetékes kamarákhoz kell benyújtani!

Megjelent a 2016/17-es tanév rendje

2016. július 11.

A következő tanévben több tematikus hét is lesz majd az iskolákban: pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete 2017. március 6. és március 10. között, digitális témahét április 3. és április 7. között, valamint tartanak fenntarthatóság-környezettudatosság témahetet is, április 24. és április 28. között. A  nevelési-oktatási intézmény a  munkatervében meghatározott módon részt vehet a  témahetekhez kapcsolódó programokon, továbbá a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat szervezhet a témahét keretében.

Idén is keresik a Savaria Karnevál tortáját, fagylaltját

2016. július 8.

A Savaria Történelmi Karnevált szervezők nemcsak a kulturális programokra helyezik a hangsúlyt, hanem kulináris élményeket is kínálnak az idelátogatóknak. Ehhez keresnek kreatív, vállalkozó szellemű cukrászokat, cukrászdákat!

Új lendületet, határozott érdekérvényesítést ígér a Kamara

2016. július 7.

A legnagyobb, egyben az egyetlen alulról szerveződő, önkéntes tagsággal bíró köztestület, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – négyévenként esedékes - mindhárom választási fordulója lezajlott. Több mint 16 ezer (!) vállalkozás szavazhatott az elmúlt másfél hónapban arról, kik legyenek a Kamara, a megye gazdasági önkormányzatának küldöttei, tisztségviselői.

Az Európai Parlament nagyobb védelmet kér a termelőknek

2016. július 6.

Egyre nehezebb termelőként megélni Európában. Mivel a nagy áruházláncok és szupermarketek diktálják a feltételeket, a gazdák sokszor csak alacsonyabb áron tudják eladni a termékeiket, mint amennyibe az előállításuk került.

MKIK EU Hírlevél 2016/12. szám

2016. július 5.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

 

A Fókuszban az Unió rovatban a „kölcsönös elismerés elve az Európai Unióban – miért fontos a vállalkozások számára?” címmel készítettek a szerkesztők  összefoglalót.

ELTE-diplomát lehet szerezni Szombathelyen

2016. július 5.

ELTE-diplomát ad ki a szombathelyi campus a jövő évtől. Érdemes elgondolkodni minden felvételiző diáknak, hogy az elektronikus jelentkezésben július 12-éig lehetséges sorrendmódosítással él-e, és a Savaria Egyetemi Központot, az ELTE szombathelyi képzési helyét jelöli meg elsőként.

Július 1-jétől változnak egyes adószabályok

2016. június 30.

Az Országgyűlés júniusban több adótörvényt módosított, amelyek közül egyes változások már július 1-jén hatályba lépnek.

Ismét megyei állásbörze és karriernap

2016. június 29.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya 2016. október 7-én és 8-án második alkalommal rendezi meg a II. Vas Megyei Állásbörze és Karriernapot.

Megjelent a 2016/17-es tanév rendje

2016. június 29.

Június 27-én a Magyar Közlönyben megjelent a 2016/17-es tanév rendje.

Jó pénzért bármelyik vállalkozás megvehette a "Megbízható Cég" címet

2016. június 28.

Hétmillió forintra bírságolta a versenyhivatal az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft.-t, mert a vállalkozás úgynevezett "Megbízható Cég" minősítést igazoló tanúsítványokat árult a nélkül, hogy akár csak az ehhez szükséges kritériumrendszert összeállította volna.

"Zöld Szálloda 2017-18" pályázat

2016. június 28.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve, 1993-ban írta ki először a "Zöld Szálloda" pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel.

A fogyasztóvédelmi törvény, békéltető testületi eljárást érintő módosulása

2016. július 18.

2016. július 4. napján lépett hatályba a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (továbbiakban: Fgytv.) azon pontjának módosítása, melyben a békéltető testület előtti eljárások tekintetében a vállalkozásokat terhelő együttműködési kötelezettség keretében teljesítendő megjelenésre irányuló rendelkezést pontosította a jogalkotó.

A tanulókat megillető egészségbiztosítási ellátások – A táppénz különféle estei

2016. július 18.

A tanulószerződést kötött tanulók a társadalombiztosítási szabályok alkalmazásában biztosítottnak minősülnek, így az egészségbiztosítás valamennyi ellátására jogosultakká válnak.

Az Európai Bizottság elfogadta az EU–USA adatvédelmi pajzsot

2016. július 13.

Az Európai Bizottság elindítja az EU–USA adatvédelmi pajzsot, amely erőteljesebb védelmet biztosít a transzatlanti adatáramlásoknak.

Új pályázatot indított Brüsszel az induló cégeknek is

2016. július 12.

Két új pénzügyi eszközt fogadott el  az Európai Bizottság, amelyekkel az induló innovatív vállalkozásokba és a fenntartható városfejlesztésbe való beruházást kívánja ösztönözni. A bevezetett két új pénzügyi eszköz a társbefektetési és a városfejlesztési alap, melyek a fiatal vállalkozások és a városfejlesztési projektgazdák számára érhetőek el.

Népi- és iparművészek, kézművesek, natúr és biotermékeket előállítók figyelmébe ajánljuk!

2016. július 8.

Az idei évben is lehetőség nyílik arra, hogy a kamara segítségével részt vegyenek /bemutatkozzanak a Savaria Történelmi Karneválon. A Vas megyei kézművesek kitelepülésére  8-10 standot tudunk biztosítani  a Kossuth Lajos utca Városháza felé eső részén a Savaria Történelmi Karnevál időtartama alatt.

Gazdasági Havi Tájékoztató /2016. július

2016. július 7.

Megjelent az MKIK GVI július havi gazdasági tájékoztatója " A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében" címmel.

Megszűnhet a reprezentációs adó – a turizmust fejlesztenék ezzel a lépéssel

2016. július 6.

Kiemelt turisztikai fogadóterületté nyilvánította Magyarországon Tokajt, a Balatont, Budapestet és Sopront a kormány. A jövő évtől egységes fejlesztések kezdődnek a fővárosban és vidéken.

Fesztiválok idején 2016 - NFH kiadványa

2016. július 6.

Kezdetét vette a fesztivál szezon. Szinte nincs olyan nap, amikor ne lenne lehetőség kikapcsolódni egy-egy fesztiválon, vidéki rendezvényen, helyi ünnepségen, vásáron. Ilyenkor jellemzően többet fogyasztunk, vásárolunk. A szórakozás pillanataiban sem árt azonban megfeledkeznünk egy-két fontos dologról, ahhoz, hogy az örömbe ne vegyüljön üröm, azaz ne érjen kellemetlenség minket.

Érdemes megismerni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tanácsait!

Beruházási Projektek Európai Portálja

2016. július 5.

Az Európai Bizottság egy uniós szintű - Európai Stratégiai Beruházási Alap (a továbbiakban: EFSI) projektjeitől teljesen független – projektportál elindítására vállalkozott, mely egy könnyen kezelhető és áttekinthető web felületen gyűjti össze és tárja a potenciális befektetők elé a 10 millió euró értékhatár feletti, állami és magán kezdeményezésű, következő 3 év folyamán indítani tervezett (rész)finanszírozásra váró nagyprojekteket.

Építőipar - Változik a szabályozás

2016. július 1.

Július elsejétől építési engedély nélkül, az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével lehet bejelenteni az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet, ez a 300 négyzetméternél nem nagyobb épületek építését érinti.

Támogatható szakképesítések a felnőttképzésben

2016. június 30.

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 81. § (3) és (4) bekezdésének megfelelően a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok az iskolarendszeren kívül megvalósuló, állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzések vonatkozásában a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján támogatható szakképesítésekre az alábbi táblázatban összefoglalt javaslatokat tették. A javaslatok a 2016. június 1-től kezdődően egy évig terjedő időszakra vonatkoznak, azonban a bizottságok jogosultak ezen időszakon belül is megváltoztatni javaslataikat.

Társasági jogi digitalizációs kérdőív

2016. június 29.

A lenti linkre kattintva elérheti az Európai Bizottság kérdőívét, amely egy tanulmány alapját fogja képezni a társasági jog digitalizációjának témájában. Válaszai segíthetik a társasági jog EU-s modernizálását, egyszerűsítését.

Közreműködését köszönjük!

 https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/digitalisation_company_law

Felhívás

2016. június 28.

Tisztelt Vállalkozó!

 

Az elmúlt hetekben a Nemzeti Agrárkamarától kapott, az agrárkamarai adatszolgáltatással és tagsággal kapcsolatos felszólító levelekkel kapcsolatosan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara állásfoglalást adott ki, megállapítva és kritizálva annak többszörösen jogsértő voltát, valamint üzleti etikai kérdéseket is felvető gyakorlatát.

 

Abban az esetben, amikor a gazdasági szereplő az agrárkamarai tevékenységet nem főtevékenységként végzi és egyben a NÉBIH nyilvántartásában is szerepel, az agrárkamarai tagsága a törvény alapján e két feltétel együttessége folytán jön létre.

Az agrárkamarai tevékenység folytatásának azonban az agrárkamarai törvény megfelelő alkalmazásában ténylegesnek kell lennie, amit önmagában a tevékenység cégjegyzékben történő szerepeltetése nem támaszt alá (agrárkamarai törvény 2.§ bb) pont és 5.§ d) pont). E rendelkezések értelmében ugyanis az agrárgazdasági tevékenységet nem főtevékenységként folytató, a NÉBIH-ben nyilvántartott gazdálkodó szervezet (ide nem értve az egyéni vállalkozót, agrárkamarai törvény 2.§ bb) pont) agrárkamarai tagsága az agrárgazdasági tevékenység folytatása és a NÉBIH-ben történő nyilvántartásba vétel együttes napjától kezdődően jön létre. Mindaddig, ameddig az agrárkamarai tevékenységet a gazdasági szereplő a tevékenységi körében nem főtevékenységként, a tevékenység tényleges folytatása nélkül szerepelteti, az agrárkamarai tagság létrejöttének együttes törvényes feltételei nem következnek be.

Mindezek alapján minden egyes érintett gazdálkodó szervezetnél egyedileg vizsgálandó, hogy a vállalkozás az agrárkamarai törvény hatálya alá esik-e.

 

Kérjük, amennyiben az Ön vállalkozása is kapott a NAK-tól ilyen tartalmú levelet, az abban megadott felhasználói névvel és jelszóval lépjen be a NAK elektronikus felületére, és a gyakran ismételt kérdések között keresse meg a következőt:

„A cégem levelet kapott arról, hogy felvették az agrárkamara tagjegyzékébe, pedig tudomásunk szerint nem folytat semmilyen agrártevékenységet. Mit tehetek?               

Az agrárgazdasági tevékenységek felsorolását - gazdálkodó szervezetek esetében - a 2012. évi CXXVI. törvény 2. számú melléklete tartalmazza TEÁOR kódok szerinti bontásban. Bizonyos esetekben nem a TEÁOR által lefedett teljes tevékenységi kör, csupán annak agrárvonatkozású része az, ami alapján a gazdálkodó szervezet tagságra kötelezett. Ha az Ön gazdálkodó szervezete kizárólag az alábbi TEÁOR kód(ok) alapján vált agrárkamarai taggá, ugyanakkor a vonatkozó agrártevékenységet ténylegesen nem végzi, akkor azt az itt elérhető nyilatkozat kitöltésével és postai úton történő visszaküldésével tudja jelezni kamarának.

Kérjük, hogy nyilatkozatát 2016. 07. 15-ig szíveskedjen visszaküldeni! Nyilatkozata alapján tagságát töröljük!”

Kérem, szíveskedjen ezek alapján eljárni, illetve amennyiben ismerősei körében hasonló eset felmerült, őket is tájékoztatni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azonnal tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzeti Agrárkamarával a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

Sikeres elektronikai műszerész mestervizsga a kamarában

2016. június 28.

Hosszú évek kihagyása után, országos szinten is csak a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében indulhatott el az elektronikai műszerész mesterképzés. A pedagógiai és vállalkozási ismeretek számonadását követően a szakmai képzések következtek. Az oktatást követően  a múlt héten zajlott le a vizsga, melynak az iQor Kft. kiválóan felszerelt tanműhelye adott otthont.. A négy mesterjelölt sikeres vizsgával zárta a képzést. Közülük Kovács Péter a gyakorlati valamint az írásbeli vizsgán is dicsérettel megfelelt minősítést kapott. Érdekesség, hogy most már női mester is van e szakmában.

 

A mestereknek gratulálunk!

Adómentes lett a hallgatói juttatás a duális képzésben

2016. június 27.

Változtak a duális képzésben hallgatói munkaszerződés alapján tanulmányokat folytató hallgatók juttatásainak adókötelezettségére vonatkozó szabályok.