Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS -„MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére.

2016. május 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egyfordulós pályázatot hirdet a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére.

NOKIA - Nyílt Innovációs Kihívás 2016

2016. június 20.

A NOKIA a hálózatba kapcsolt gépjárművek, digitális egészségügy és egyéb ágazatok terén keresi a fejlesztőket. A vállalat bejelentette, hogy a világ bármely részéről várnak innovátorokat, akik a dolgok internetének (IoT) alábbi területein dolgoznak a jövő technológiáinak megvalósításáért: közbiztonság, hálózatképes gépjárművek, Ipar 4.0, digitális egészségügy, közművek, biztonság és okos városok.

Nyilvános konzultáció a kölcsönös elismerésről szóló rendeletről

2016. június 17.

Az Európai Bizottság 2016. június 1-jén nyilvános konzultációt kezdeményezett a kölcsönös elismerésről szóló 764/2008/EK-rendelet felülvizsgálatáról, amelynek keretében az üzleti szféra véleményét is várja.

EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. június 16.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Szintvizsga elnöki felkészítés és vizsga

2016. június 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – több alkalommal - szintvizsga elnöki vizsgát szervez a szintvizsga elnöki nyilvántartásában szereplő, érvényes kinevezéssel rendelkező elnökök számára, a területileg illetékes kamara közreműködésével.

Új piaci lehetőség a magyar vállalkozásoknak

2016. június 14.

Erősödnek a kereskedelmi-üzleti kapcsolatok Pakisztán és Magyarország között a Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységének köszönhetően. A piaci visszajelzések alapján a mezőgazdasági berendezések, felszerelések, valamint a gyógyszeripari alapanyagok területén érhetnek el potenciálisan exportsikereket a magyar vállalkozások.

Gyakornoki program pályakezdők támogatására

2016. június 13.

2016. augusztus 1-től beadható a Gyakornoki program pályakezdők támogatására - GINOP-5.2.4-16 kódszámú - pályázat. A program a vállalkozás létszámának növelését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára kilenc hónapon keresztül, másrészt lehetőséget teremt gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására és az új munkahely feltételeinek kialakítására is.

Juncker-terv: a képviselők megosztottak az eredmények kapcsán

2016. június 13.

Egy évvel az indulás után a képviselők között éles véleménykülönbségek mutatkoznak a 315 milliárd eurós uniós befektetési alap, más néven a Juncker-terv megítélésében - derült ki a szerda reggel Jyrki Katainen bizottsági alelnökkel folytatott vitában. Míg az EPP és az S&D üdvözölte az Európai Stratégiai Beruházási Alap teljesítményét és tervezett meghosszabbítását, a kisebb képviselőcsoportok szkeptikusak az eddigi eredményekkel kapcsolatban.

SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYEK GYŐZTESEIT KÖSZÖNTÖTTÉK A PARLAMENTBEN

2016. június 13.

Negyven szakma idei tanulmányi versenyének első három helyezettjét, a 120 tanuló felkészítő tanárait, családtagjait köszöntötték június 8-án, a Parlamentben tartott díjátadó ünnepségen.

Már telefonon is érdeklődhet a NAV-nál vállalkozása minősítéséről

2016. június 6.

Egyedi ügyfél-azonosító szám (PIN-kód) birtokában már telefonon is lehet érdeklődni az adózói minősítésről.

Nem szeretne vállalkozása likviditása miatt aggódni?

2016. június 3.

Akkopr a faktoring a megoldás!

 

Önnek is okozott már likviditási gondokat, hogy vevői 60, vagy éppen 90 napos fizetési határidővel fizetnek? Erre a problémára egyszerű és olcsó megoldást kínál a faktoring, amelynek keretében a bank lényegében megvásárolja a kiállított, de a vevőink által még ki nem fizetett számláinkat.

Major Balázs és Kozma Imre kapják idén az Európai Polgár díjat

2016. június 3.

Major Balázs és Kozma Imre egyikei az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj 50 díjazottjának 2016-ban.

Tájékoztató az Uniós Vámkódex alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókról

2016. június 3.

A rendezvény témái:

-  Az Uniós Vámkódex alkalmazása (általános rendelkezések; vámtartozással és vámbiztosítékkal kapcsolatos változások)

- Vámeljárásokkal kapcsolatos változások (származás, áruosztályozás, vámérték, származási okmányok hitelesítése)

- A vámellenőrzés új szabályrendszerének áttekintése

- Kérelemre hozott határozatok, jogorvoslatok

A Pannon Magbank is a „Legjobb LIFE természetvédelmi projektek” 2015-ös nyertesei között

2016. június 1.

Az Európai Bizottság a Zöld Hét – az európai környezetvédelmi politikát megvitató legnagyobb éves esemény – keretében jelentette be a „Legjobb LIFE természetvédelmi projektek” 2015-ös nyerteseit. A LIFE az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze. A díjak átadásával a leghatékonyabb és legösztönzőbb LIFE projektek kerülnek elismerésre a természet- és környezetvédelem területén, amelyek széles körű alkalmazásuk esetén rendkívül pozitív hatással lennének a környezetre, a gazdasági növekedés fellendítésére, és jelentős előnyöket biztosítanának az európai polgárok számára.

5 gyerekkerékpárból 4 nem megfelelő - NFH közlemény

2016. május 31.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a bicikliszezon kezdetével gyermekkerékpárokat és kerékpáros gyermeküléseket ellenőrzött. A hatóság a vizsgált öt gyermekkerékpárból négyet, valamint három gyermekülésből egyet veszélyesnek talált. Az ellenőrzés kiterjedt a jelölésekre és a biztonságos használatot befolyásoló lényeges információkat tartalmazó tájékoztatókra is.

Jövedéki adóváltozások

2016. június 20.

 A jövedéki adóval kapcsolatos törvényi változások nyomon követhetők a Magyar Közlöny 88. számában. (2016.06.17.) A törvény bizonyos bekezdések kivételével 2016. november 1-jén lép hatályba.

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. június 20.

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik.

 

Magyar-Tajvani Üzleti Fórum

2016. június 16.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konferenciát szervez ,,Magyar-Tajvani Üzleti Fórum'' címmel.

 

Időpont: 2016. július 5., 10:00 óra

 

Helyszín: Novotel Budapest Centrum Hotel

                  1088 Budapest, Rákóczi út 43-45., Zsolnay terem I-II.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Tájékoztató az online pénztárgép forgalmazását, szervizelését érintő változásokról

2016. június 16.

A NAV honlapján megjelentette tájékoztató füzetét az online pénztárgépek használatában bekövetkezett változásokkal kapcsolatban.

Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében

2016. június 15.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta. Az eredmények a GVI 2016. januári negyedéves konjunktúra-felvételének adatain alapulnak, melynek során 400 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában.

Tíz intézkedés az európai polgárok készségeinek javításáért

2016. június 14.

 

Az Európai Bizottság a mai napon új, átfogó készségfejlesztési programot fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. Ez végső soron elő fogja mozdítani a kontinensen a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést.

 

Megtekinthetők a szakgimnáziumi kerettantervek

2016. június 13.

A 2016/2017 tanévtől bevezetésre kerülő szakgimnáziumi kerettantervek már elérhetők. 

Vállalati adóelkerülés: az EP szigorúbb fellépést akar

2016. június 13.

Az EP mai állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság adóelkerülés elleni irányelvre vonatkozó javaslatát. A képviselők jobban korlátoznák a kamatlevonásokat és szigorúbban adóztatnák a külföldi jövedelmeket. Nagyobb átláthatóságot akarnak a vagyonkezelői alapok, alapítványok kapcsán, közös szabályokat a szellemi tulajdonból származó jövedelmek utáni adócsökkentésekre, feketelistát az adóparadicsomokra és szankciókat a nem együttműködőkkel szemben.

Megszavazták az adócsomagot - így adózunk 2017-ben

2016. június 7.

Az országgyűlés elfogadta a jövő évi adóváltozásokat, amelyek az utolsó pillanatban alakultak át markánsan: a cafeteriaváltozások nyomán minden munkavállalónak új rendszert kell megtanulnia. Az adócsökkentések mellett lesznek bőven adóemelések és szigorítások is. A Világgazdaság összefoglaló cikke a legfontosabb változásokról.

Kevésbé lehet majd a cégtípusokkal trükközni

2016. június 6.

Bezárja az adóhivatal a kiskaput, mellyel komoly összegek megfizetése alól vonták ki magukat a "kreatív" adózók. Sokan ugyanis addig sakkoztak a különféle cégtípusok kedvezményeit kihasználva, míg fizetendő közterheiket töredékére csökkentették. A céghalmozás önmagában nem bűn, azonban ha kifejezetten adóminimalizás céljából üzemeltetünk több vállalkozást, meg fog gyűlni a bajunk a NAV-val.

Nagyvállalati Beruházási Támogatási program

2016. június 3.

A támogatási program célja, hogy az uniós forrásból támogatásban nem részesülő hazai nagyvállalatok foglalkoztatást bővítő, feldolgozóipar területén megvalósuló beruházásaihoz vissza nem térítendő támogatást biztosítson, ezzel is támogatva a Kormány újraiparosítási törekvéseit.

A közösségi gazdaságra vonatkozó bizottsági iránymutatás

2016. június 3.

A közösségi gazdaság kiépítését szolgáló új üzleti modellek – ha kidolgozásuk és népszerűsítésük során felelősségteljesen járunk el – nagymértékben elő tudják mozdítani a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést az Európai Unióban.

MKIK EU Hírlevél 2016/10.szám

2016. június 1.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  legújabb hírlevele.

Kezdődik a nyári diákmunkaprogram az önkormányzatoknál

2016. május 31.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel – jelentette be a minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Ellenőrzési tapasztalatok a munkaügy, és a munkavédelem területén

2016. május 31.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya közzétette a 2016-os év eddigi ellenőrzési tapasztalatairól készült jelentéseket, statisztikákat. Az ellenőrzések középpontjában a munkaügyi, a munkavédelmi, és a munkabérrel kapcsolatos szabályok betartása állt.