Vállaltirányítási rendszer bevezetése a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

 A GOP-2.2.1-11-2013-0463 pályázat keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával.

Ötletpályázat logó-terv készítésére

A Vas Megyei Turizmus Szövetség (továbbiakban VMTSZ) a szervezet logójának és egyes arculati elemei tervének elkészítésére ötlet- (rajz-)pályázatot ír ki. Elvárás, hogy a logó és az arculati elemek minél innovatívabb és vonzóbb módon utaljanak a turisztikai térségre, Vas megyére.

Felére csökkent az építőipari körbetartozások értéke

2015. augusztus 4.

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt az építőipari adósságok felszámolásában, a lánctartozásban érintett korábbi 400 milliárd forint a felére csökkent. Bár az iparági vállalkozások követeléseik húsz százalékához most sem jutnak hozzá időben, de azok nagy részét behajthatónak minősítik

Regisztrálják a könyvelőket

2015. augusztus 3.

Az új felügyeleti rendszer regisztrálni fogja az összes, minőségi munkát ellátó számviteli szakembert, a cél, hogy mindenki, aki a nyilvántartásban szerepel, minőség-ellenőrzésen essen át, és csak azok maradhassanak a regiszterben, akikről ténylegesen tudni, hogy jól végzik a munkájukat és a vállalkozók is megbízhatnak bennük.

A fogyasztói jogokról inditott tájékoztató kampányt az Európai Bizottság

2015. augusztus 3.

Egy kutatás szerint mi magyarok kevésbé ismerjük fogyasztói jogainkat, mint más európai országok lakosai. Ez azért is jelent nagy problémát, mert hozzájuk képest sokkal több problémával találkozunk áruk vásárlása, vagy szolgáltatások igénybevételekor. Sőt gyakrabban vásárolunk megtévesztő reklámok hatására is. A tendencia megfordítására hazánkban most kampányt indít az Európai Bizottság.

Így kaphatunk fizetési könnyítést a NAV-tól

2015. július 31.

Ha egy magánszemély vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját, végrehajtható hátraléka keletkezik. Ebben a helyzetben a fizetési könnyítés vagy mérséklés lehet a megoldás. Az adóhivatal most közzétette honlapján az adatlapokat, amelyekkel fizetési könnyítés és/vagy mérséklés kérhető.

Létrejöttek a Szakképzési Centrumok

2015. július 29.

2015. július 1-jével létrejöttek a szakképzési centrumok, amellyel a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerülő köznevelési intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződnek. Vas Megyében 13 köznevelési intézmény került a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter fenntartása és két szakképzési centrum irányítása alá. A fenntartóváltás az iskolák nevének változását és igazgatóváltást is eredményezett.

Elkészült az „Általános iskolások pályaválasztása 2015.” kérdőíves kutatás tanulmánya

2015. július 29.

A tanulmány a pályaválasztás előtt álló, hetedik osztályos általános iskolás tanulók továbbtanulás és szakmaválasztás iránti érdeklődését vizsgálja. Az eredmények a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) országos pályaorientációs vizsgálatának eredményein alapulnak.

Női Innovátorok Európai Díja 2016 - Horizont 2020 pályázat

2015. július 28.

Az Európai Bizottság meghirdette a Női Innovátorok Európai Díját a Horizon 2020 program keretében. A díjat az a három vállalkozónő kaphatja meg, aki kiemelkedő innovatív ötleteit piacra vitte. Az első díjazott 100 000 euró, a második 50 000 euró, a harmadik 30 000 euró pénzjutalomban részesül.

Változik a biztosítottak bejelentése

2015. július 28.

A biztosítottak bejelentésével kapcsolatos változást is tartalmaz a 2015. június 4-én megjelent Magyar Közlöny.

Népszerű a kapacitásbővítési pályázat

2015. július 27.

Több mint 1600 vállalkozás pályázott a hónap elején megjelent, a kis- és középvállalkozásoknak szánt kapacitásbővítési beruházásokhoz igényelhető európai uniós támogatásra.

Gyakorlati képzést folytatna, de nincs mestervizsgája? Lehetséges...

 ... ha 2015. augusztus 31-ig szándék-nyilatkozatban vállalja, hogy 2016. szeptember 1.-ig megkezdi a mesterképzést.

Keresik a Savaria Karnevál tortáját, fagylaltját

2015. július 24.

A Savaria Történelmi Karnevált szervezők nemcsak a kulturális programokra helyezik a hangsúlyt, hanem kulináris élményeket is kínálnak az idelátogatóknak. Ehhez keresnek kreatív, vállalkozó szellemű cukrászokat, cukrászdákat!

A helyi vállalkozók kerüljenek előnybe a beruházások megvalósításánál!

2015. július 16.

Hende Csaba erre kérte Vas megye és Szombathely önkormányzatainak vezetőit

 

A SUPER roadshow, azaz a Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat szombathelyi állomásán sok tízmilliárd forint nagyságrendű projekt 2020-ig történő lebonyolításának tervezetéről esett szó. A temérdek uniós és hazai forrás felhasználásának napjainkig már kidolgozott konkrét fejlesztési programjai nemcsak a térségek jövőjére gyakorolnak jótékony hatást, hanem a helyben működő és adót fizető vállalkozások boldogulását is segíthetik,, - amennyiben e cégek nyugati mintára előnyben részesülhetnek a közbeszerzési pályázatok elbírálásánál.

Online pénztárgép a taxisoknál és fodrászoknál

2015. július 10.

Akár már az idei évben bevezethetik az online pénztárgép használatát a taxisoknál és a fodrászoknál. Kérdés, hogy ez az átállás mennyire lesz zökkenőmentes, és hogy lesz-e elegendő számú, a célnak megfelelő készülék határidőre.

Változik a munkarend a kamaránál is

2015. augusztus 3.

Munkanap áthelyezés miatt a VMKIK munkarendje az alábbiak szerint változik:

2015. augusztus 8. szombat munkanap lesz, nyitva tartás és ügyfélszolgálat pénteki munkarend szerint 08:0-13:00 óráig.

2015. augusztus 21. pihenőnap

Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhák

2015. augusztus 4.

Fodros szoknyák, csillogó-villogó pólók és cipők. Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. 34 vizsgált termékből 29 megbukott a laboratórium vizsgálatán.

Mennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2015. augusztusában

2015. augusztus 3.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2015 augusztusában alkalmazható üzemanyagárakat.

GKI: idén várhatóan lassul a GDP növekedési üteme

2015. augusztus 3.

A tavalyi kiugró 3,6 százalékos és az idei év első negyedévében tapasztalható 3,5 százalékos bővülés ellenére, a beruházások stagnálása miatt idén várhatóan 2,7 százalékra lassul a GDP növekedési üteme  a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.

Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul

2015. július 30.

A több 1000 milliárdos európai pályázati források hatékonyabb felhasználásáért, 66 nyitott pályázattal indít magyar nyelvű honlapot a Magyar Fejlesztési Központ – jelentette be Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, a központ vezetője 2015. július 28-án, Budapesten.

Változott a Tanulószerződés és az Együttműködési megállapodás sablonja

2015. július 29.

A 2015. évi LXVI. törvény (a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról) megváltoztatta a tanulószerződés (TSZ) és az együttműködési megállapodás (EM) kötelező tartalmi elemeit 2015. június 12-től. Ennek megfelelően az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről átdolgozásra kerültek a dokumentumsablonok. Az új nyomtatványok letölthetők a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról (www.vmkik.hu) az alábbi linkek segítségével.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY: MEGÚJULÓ ENERGIA KUTATÓ KÖZPONT - MOBIL BIOGÁZ KUTATÓ EGYSÉG

2015. július 28.

A projekt specifikus céljai: koszubsztrátumok meghatározása, szubsztrátumok előkezelési hatékonyságának növelése, fermentálás hatékonyságának növelése, a különféle, elsősorban mezőgazdasági eredetű biomasszaanaerob lebontási folyamatának vizsgálata és az eredmények alapján az ipari szintű biogáz-előállítási technológiák fejlesztésének támogatása. A projekthez az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Magyar Állam hozzájárulásával 561,42 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül.

Kötelező a vállalkozói részvétel a békéltető eljárásban

2015. július 28.

Hatékonyabbá válik a békéltető testületi eljárás azzal a 2015. 09. 11-étől hatályos fogyasztóvédelmi törvény módosítással, amely azt eredményezte, hogy a panaszolt vállalkozásoknak együttműködési kötelezettséget írnak elő az eljárásban.

Útmutatócsere a GINOP pályázatoknál

2015. július 28.

Általános útmutató csere történt a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítését támogató, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásait támogató felhívásban.

GKI: több mint fél éve stagnál a konjuktúraindex

2015. július 27.

Júliusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értékének idei stagnálása, amelynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások szinte nem változtak, míg a fogyasztói várakozások minimálisan emelkedtek.

Pályázzon Ön is a Savaria Karnevált legszebb kirakata-bemutatóterme 2015 címre!

2015. július 24.

Üzletek, bemutatótermek, ügyfélfogalmi irodák jelentkezését várják a versenyre, melyek kirakatuk, ügyfélterük berendezésével a karnevál hangulatát, szellemisségét idézik.

Még várják a kézművesek jelentkezését a Savaria Karneválra és a budapesti OMÉK-ra is

2015. július 21.

Mindkét rendezvényen kedvezményes részvételi feltételeket kínálnak a minőségi termékeket készítő kézműveseknek.

Tudnivalók a diákok nyári foglalkoztatásáról

2015. július 10.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya tájékoztatást tett közzé a diákok nyári foglalkoztatásáról.