Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közérdekű

2016. október 19.

Felhívjuk partnereink figyelmét, hogy 2016. október 24-én, hétfőn kamaránkban 16 óra után szünetel az okmányhitelesítés.

Megértésüket köszönjük!

Logisztikai és beszerzési tréningek indulnak Szombathelyen

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) SCM Tréning Központja 2016 őszi félévében logisztikai és beszerzési kurzusokat indít szombathelyi helyszínnel.

Együttműködő partnerük a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Céljuk, hogy Északnyugat-Magyarország vállalatai számára helyben is elérhetővé váljanak magas színvonalú logisztikai tudást fejlesztő képzéseik.

 

További információk:

http://logisztika.hu/2016/08/29/szombathelyen-indulnak-logisztikai-es-beszerzesi-kepzeseink/

Szakképzési Fórum

2016. október 19.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt a 2016. november 16-án (szerdán) 10:00 órakor kezdődő Szakképzési Fórumára.

MKIK EU Hírlevél 2016/16. szám

2016. október 18.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2016”-ról is olvashatnak.

Építőipari Fórum

2016. október 18.

Választ kaphatnak az érdeklődők az E-építésinapló vezetéssel kapcsolatos kérdéseikre, valamint lehetőséget biztosítunk a résztvevők közti tapasztalatcserére is.

Kohéziós politika a gyakorlatban: a 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. október 11.

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz. Az értékelés kiemeli a kohéziós politika hozzáadott értékét, ugyanakkor adatokkal szolgál a 2020 utáni leendő uniós költségvetés kidolgozásához is. Egymillió új munkahely, ami az ebben az időszakban az EU-ban újonnan létesült munkahelyek egyharmadának felel meg, és a kohéziós politika keretében befektetett minden euró után további 2,74 euró GDP, ami a becslések szerint 2023-ig további 1 billió euró GDP-megtérülést jelent – ezek a 2007 és 2013 közötti időszak értékelésének fő eredményei.

Szponzorok jelentkezését várják a WorldSkills Abu Dhabi 2017 verseny támogatására

2016. október 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szponzori felhívást tesz közzé vállalkozások, szakmai szervezetek és szövetségek, intézmények számára a WorldSkills Abu Dhabi 2017 verseny támogatására. A felhívásban szereplő szakmák a továbbra kattintva a letölthető szponzori felhívás mellékletében olvashatók.

Gazdasági Havi Tájákoztató

2016. október 4.

Megjelent a GVI havi tájékoztatója, mely az intézet  2016. júliusi KKV Körkép felvételének eredményeit tartalmazza.

MKIK EU Hírlevél 2016/15. szám

2016. október 3.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Benne többek között  „a szakképzés európai hete Európa-szerte” címmel készítettek a szerkesztők egy összefoglalót.

Ennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2016. októberében

2016. szeptember 30.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2016. októberében alkalmazható üzemanyagárakat.

Vállalkozóként is érdemes online bankolni

2016. szeptember 30.

Vállalati ügyekkel is érdemes az online banki megoldásokhoz fordulni. Az interneten, de akár már mobilunkon keresztül is gyorsan és biztonságosan kezelhetjük számláinkat, megtakarításainkat, vagy akár tőzsdei műveleteket is elvégezhetünk. Az eddigiekből pedig az látszik, hogy várhatóan további szolgáltatásokkal és kényelmi funkciókkal fog bővülni az online és mobilon végezhető tranzakciók köre.

Európa jövője - brüsszeli sajtószeminárium

2016. szeptember 26.

Az Európai Parlament brüsszeli sajtószemináriumot szervez  „Európa jövője” címmel Brüsszelben 2016. október 17-19. között, azzal a céllal, hogy vitát generáljon a média szereplői és vezető európai parlamenti képviselők között az EU jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdésekről.

Már több mint 1300 kkv csatlakozott a Modern Vállalkozások Programjához

2016. szeptember 23.

Tavasz óta meghaladta az ezerháromszázat azon mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) száma, amelyek cégük hatékonyabb és gazdaságosabb működése érdekében igent mondtak a Modern Vállalkozások Programjára.

EuroSkills épületasztalos és WorldSkills bútorasztalos kivallóságaink is mesterré váltak

2016. szeptember 20.

A 2015. évi EuroSkills versenyen épületasztalos versenyszámban kiválósági érmet szerzett Mózer Gergely, valamint a WorldSkills versenyen bútorasztalos versenyszámban aranyérmet szerzett László Attila. A 2016. augusztus 31-én megszervezésre került pedagógiai és vállalkozási ismeretek vizsgán vett részt e két tehetséges fiatal szakember, akik sikerrel teljesítettek. Ezáltal mindketten jogosulttá váltak mind a bútorasztalos, mind az épületasztalos mester cím használatára.

Magyar - Német tagozat konzultációja

2016. szeptember 20.

Az MKIK Magyar-Német Tagozata 2016. szeptember 28-án, Budapesten konzultációt szervez a Tagozat mellett működő szakértők közreműködésével.

 

Szent Márton-napi Országos nagyvásár - még várják a kézművesek jelentkezését a szervezők

2016. november 5-6-án a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum jóvoltából újra megrendezésre kerül a Szent Márton-napi Országos Nagyvásár, melynek a megye népi építészeti emlékeit bemutató Vasi Skanzen ad otthont.

Modern Vállalkozások programja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált-, kormányzati támogatással megvalósuló program fő célja, hogy segítsen ledolgozni a hazai kis-, és középvállalkozások jelentős lemaradását az informatika üzleti célú használata terén. Ennek érdekében a több pilléren nyugvó projekt egyik legfontosabb küldetése a szemléletformálás-, az informatikai eszközöktől, megoldásoktól való idegenkedés leküzdése.

A Széchenyi Kártya Program azonnal reagál a piaci igényekre

2016. október 19.

Mostantól a vállalkozások már 50 millió forint maximális összegben igényelhetnek Széchenyi Forgóeszközhitelt, a fagykárral érintett agrárvállalkozások pedig még több településen juthatnak költségmentes hitelhez a Széchenyi Kártya Program keretében – jelentette be Krisán László, a Programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Ötvenmilliárd forinttal állami tőkealap-kezelő társaság indul

2016. október 18.

Első körben 50 milliárd forinttal indul hamarosan a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében.

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

2016. október 14.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A hibaarány továbbra is az igazgatási költségek területén bizonyult a legalacsonyabbnak.

Pályaorientációs Show

2016. október 5.

2016. szeptember 28-án került megrendezésre a Karrierhét keretében a Vas Megyei Pályaorientációs Show a szombathelyi Arena Savariaban.

Az előző évet felülmúlva több mint 30 szakma került bemutatásra látványos, interaktív, sok-sok gyakorlati lehetőség felvonultató szakmabemutató kiállításon.

„ENERGIAUNIÓ – A JÖVŐ”

2016. október 5.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Információs Központ Zala megye tisztelettel meghívja Önt "ENERGIUNIÓ – A JÖVŐ" című rendezvényére.

 Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az újonnan épülő zalaegerszegi járműipari tesztpályáról, az országos naperőmű beruházásokról, az energiaunió fontosságáról, a legújabb technológiai trendekről és energetikai pályázati lehetőségekről.

Módosult határidők az online pénztárgép használatban

2016. október 4.

Megjelent a Magyar Közlöny 146. számában a pénztárgépek használatáról, forgalmazásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosítása. A változás az online pénztárgép használatára és a forgalmazási engedély módosítására vonatkozó határidőkre vonatkozik. 2017. január 1-jétől kötelező az 1. számú mellékletben szereplő tevékenységek gyakorlóinak az online pénztárgép használata.

INDUL AZ MKIK GVI 2016. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2016. október 3.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe. A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2016. október 28-ig várják!

Gazdaság havi tájékoztató - 2016. szeptember

2016. szeptember 30.

Megjelent a Gazdaság - és Vállalkozáskutató Intézet legújabb tájékoztatója , mely a legjobb hazai gimnáziumok diákjainak továbbtanulási terveit dolgozza fel.

Eredmények szerint a tanulók döntő többsége szeretne továbbtanulni, mégpedig hazai felsőoktatási intézményben és csupán 7%-uk jelentkezik külföldre (is). A rendelkezésünkre álló statisztikai adatok szintén azt jelzik, hogy a magyar diákok nem vesznek részt nagy számban (hosszú távú) külföldi képzésekben, azonban számuk növekvő tendenciát mutat az utóbbi években.  

Igazságügyi szakértők és műszaki ellenőrök jelentkezését várják a TSZSZ tagjai közé

2016. szeptember 27.

Olyan pályázók jelentkezését várják, akik vagy igazságügyi szakértői vagy műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkeznek.

Közérdekű

2016. szeptember 26.

Tisztelt Ügyfeleink!

 

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélfogadása

2016. október 06-án és 2016. október 07-én technikai okok miatt

SZÜNETEL.  E két napon kamaránk ZÁRVA tart!

 

2016. október 10-től a szokásos nyitvatartási időben állunk rendelkezésükre.

 

Megértésüket köszönjük!

MKIK EU Hírlevél 2016/14. szám

2016. szeptember 20.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 14. száma. szám).

A hírlevél Fókuszban az Unió rovatában „a szlovák EU soros elnökség prioritásai” címmel készítettek a szerkesztők összefoglalót.

Sikeres cukrász mestervizsga

2016. szeptember 20.

Kétnapos szakmai vizsgát szervezett a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az első napon a gyakorlati vizsga keretében kellett bizonyítaniuk a mesterjelölteknek. A második nap a Kamara székházában adtak számot tudásukról írásban és szóban a cukrászok. A szóbeli vizsgán egy Nagykanizsáról átirányított pótvizsgázó is bekapcsolódott a Vas Megyei cukrászok mellé. Nagy öröm számunkra hogy mind a három cukrász és a pótvizsgázó sikeres mestervizsgát tett.

Pályázati lehetőség vállalkozásoknak - ázsiai piacra lépést támogató EU-s programokban való részvétel

2016. szeptember 20.

Az EU szingapúri képviselete tájékoztatta a tagállamokat az EU szervezésében és finanszírozásával 2016-ban elindított ’EU Gateway Business Avenues in South East Asia’ elnevezésű programsorozat legújabb pályázati lehetőségeiről.