Vállaltirányítási rendszer bevezetése a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

 A GOP-2.2.1-11-2013-0463 pályázat keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával.

Így alakult a munkahelyi balesetek száma Vas megyében

2015. május 28.

Vas megyében 184 munkahelyi baleset történt idén az első negyedévben. A Nemzetgazdasági Minisztérium összesítéséből látszik, hogy országosan 4 ezer 182 esetet regisztráltak. Ez egyébként az utóbbi öt év legrosszabb adata.

Tizenkét új TSZSZ szakértő kapta meg kinevezését

2015. május 27.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakértőinek létszáma 12 új taggal bővült. A szakértők kiválasztására irányuló pályázat lezárását követően Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az alábbi igazságügyi szakértők kinevezését írta alá.

Bevallási határidő május 31.

2015. május 26.

Közeledik május 31-e, amely fontos dátum az adózás szempontjából. Az ezen a napon esedékes bevallásokat – tekintettel arra, hogy 2015. május 31-e munkaszüneti nap – 2015. június 1-éig kell benyújtani. Tájékoztatónkban megtalálhatja az esedékes bevallásokat.

Jótékonysági rendezvény a nardai nyári gyermektábor támogatására

2015. május 22.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitatív Alapítvány kuratóriuma, Dr Veres András megyés püspök úr hozzájárulásával, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének támogatásával a nardai gyermektábor nyári működtetésének támogatására jótékonysági rendezvényt szervez, amelyre tisztelettel meghívjuk.

Mégsem Szombathelyen, hanem Szlovákiában épül meg a Tata-gyár?

2015. május 21.

Úgy tűnik, Szlovákiában épül meg az indiai Tata Motors gyára. Korábban esélyes volt Szombathely is a beruházás elnyerésére, egy pozsonyi gazdasági lap szerint viszont Szlovákia, egészen pontosan egy, a D1-es autópálya és az R1-es gyorsforgalmi út szomszédságában, a nyitrai ipari parkban lévő ingatlan kerül ki győztesen.

A behajtási költségátalány polgári jogi és adójogi (illetve számviteli) megítélése

2015. május 21.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:155. § (2) bekezdése értelmében, ha vállalkozások közötti szerződés esetén a kötelezett fizetési késedelembe esik, köteles a jogosultnak a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezésére negyven eurónak a Magyar Nemzeti Bank késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama alapján meghatározott forintösszeget megfizetni.

Kilenc pontban foglalta össze a megye gazdasági fejlődését meghatározó programot Vas Megye Közgyűlése

2015. május 20.

Vas Megye Közgyűlése ezeket a feladatokat határozta meg a 2019-ig szóló gazdasági programjában.

Vasárnapi munkavégzés tilalma – kérdések és válaszok

2015. május 20.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara áprilisban összegyűjtötte a területi kamarák bevonásával a 2014. évi CII. törvénnyel kapcsolatos kérdéseket, jogszabály értelmezési és gyakorlati megvalósítási problémákat, melyeket megküldött az NGM illetékes főosztályvezetőjének. Az NGM-től kapott válaszokat olvashatják.

Az ausztriai határon átnyúló vállalkozási lehetőségek - tájékoztató fórum

2015. május 20.

 

A fórum az ausztriai munkavállalást és vállalkozási tevékenységeket érintő alábbi témákhoz kapcsolódik:

 

-          Munkavállalási formák, vállalkozási lehetőségek Ausztriában

-          Iparűzési szabályozás határon átnyúló szolgáltatás esetén, különös tekintettel az építőipari szakmák gyakorlására

-          Ausztriában telephellyel nem rendelkező cégek kiküldött munkavállalóira irányadó szabályok

-          Szükséges engedélyek, dokumentációk összeállítása

MKIK -EU Hírlevél IX. szám

2015. május 20.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevelének IX. száma.

Így alakult Vas megye munkaerő-piaci helyzete

2015. május 18.

Tavaly év végén több volt a gazdaságilag aktív személy Vas megyében. A számuk egy év alatt 4,1 százalékkal nőtt.

SZJA bevallás- rendkívüli nyitvatartási rend a NAV-nál

2015. május 15.

A személyijövedelemadó-bevallás május 20-i határidejéig a NAV központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat.

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?

2015. május 14.

Kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többi között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében.

Gazdasági Havi Tájékoztató 2015. április

2015. május 14.

Megjelent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének februári tájékoztatója, amelyet a mellékletekben olvashatnak magyar és angol nyelven.

Kedvező üzleti helyzetre számítanak a vállalkozások

2015. május 12.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) 2015. áprilisi vállalati konjunktúra felvétele szerint a vállalkozások az üzleti környezet további javulására számítanak a következő fél évben, amit mutat az is, hogy a kamara konjunktúra indexe az októberi plusz 34 pontról áprilisra plusz 42 pontra emelkedett.

Turisztikai törzskártya-rendszert vezettek be Vas megyében

2015. május 27.

A helyi gazdaság élénkítése céljából turisztikai, helyi termék törzskártya-rendszert vezettek be Vas megyében.

Országosan továbbra is sok építőipari vállalkozás szűnik meg - Vasban viszont alacsony a fluktuáció

2015. május 26.

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben mindössze 250 új alakult. Vas megyében ennél jobbak az adatok, a negyedik hónapban 768 építőipari cég működött, hetet alapítottak és öt szűnt meg. Az építőipari cégek fluktuációja így Vasban az országos átlag alatti, 18,75 százalék volt.

Nyugat-Pannon: százmilliárd forintos fejlesztési terv

2015. május 22.

Százmilliárd forintos fejlesztési terv a Nyugat-Pannontól - ezzel a címmel közölt cikket a magyarhirlap.hu. Az írásban a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója, Szíjártó Zsolt árul el részleteket.

Vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a kkv-k

2015. május 22.

Megjelent az idei első, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, a munkahelyteremtést és a magyar ipar fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Elkészült az Epcos európai fejlesztő- és gyártóközpontja Szombathelyen

2015. május 21.

Elkészült a TDK-csoporthoz tartozó Epcos legújabb, európai fejlesztő- és gyártóközpontja Szombathelyen. Az új irodaépület mellett korszerű üzemrészek is létesültek a Csaba úton.

Targoncákat és polcokat is elárverez a Tesco

2015. május 21.

Árverésen értékesíti a Tesco áruházlánc a februárban bezárt 13 üzlet berendezését, a két- vagy háromfordulós online aukción ötszáz-hatszáz tételre lehet licitálni a nyáron - közölte az aukciót szervező Intergavel Kft. csütörtökön az MTI-vel.

"Együttműködés a képzés és a munka világa között"

2015. május 20.

A Tempus Közalapítvány az osztrák és a román Erasmus+ program megvalósításáért felelős nemzeti irodákkal közösen 2015. június 11-12-én nemzetközi szakmai konferenciát szervez Budapesten, az alábbi témában:

Regionális konferencia a munkaalapú tanulás területén:

"Együttműködés a képzés és a munka világa között"

 

A munka alapú tanuláson belül a konferencia elsősorban a cégek, kis- és közepes vállalkozások és az iskolák közötti együttműködés fejlesztésére koncentrál, illetve a gyakorlatok minőségére.

Partnerrendezvény - Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. éves képzése

2015. május 20.

Az Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 2015. május 26-án és 27-én tartja a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye területén dohány kiskereskedelmi koncessziós jogosultsággal rendelkezők számára éves képzését.

Nemzeti közvetítő szervezetek kiválasztása 2015-ös pályázati kiírása (COS-EYE-2015-4-1)

2015. május 20.

Az „ERASMUS fiatal vállalkozók részére” (ERASMUS for Young Entrepreneurs) program kezdő  vállalkozók számára biztosít lehetőséget arra, hogy egy 1-6 hónapos mobilitás keretében egy másik uniós tagállam tapasztalt vállalkozóinál fejleszthessék képességeiket, jó gyakorlatokat ismerhessenek meg, valamint hogy hosszú távú nemzetközi kapcsolatokat építhessen ki. A program fő célja új és  sikeres vállalkozások beindításának bátorítása, illetve az európai vállalkozások nemzetköziesítésének és versenyképességének ösztönzése.

Sajtótájékoztató - Szakképzők! Mit jelent pontosan a kamarai garanciavállalás? (VIDEÓ)

2015. május 19.

A kamarai garanciavállalással összefüggő tudnivalókról tartottak ma sajtótájékoztatót a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (VMKIK). Kovács Vince, a VMKIK elnöke elmondta: a a kamarai garanciavállalás egy teljesen új feladat, ami valamelyest kiszélesíti a kamara hatás- és jogkörét. Közölte: csak olyan helyen lehet gyakorlati oktatást végezni, ahol a kamara rendben találja a feltételeket.

Júniustól visszakerül a piacra a Styl - lezárul a ruhagyár felszámolása

2015. május 15.

A végéhez közeledik a szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. felszámolása, a működtetést átveszi egy cég, amelyben a vasi megyeszékhely önkormányzata is tulajdonrészt szerez. Az állam segítségével így 600 munkahelyet sikerül megőrizni - tájékoztatott a távirati iroda. A ruhagyár felszámolása tíz éve tart, ennek ellenére - a felszámoló Vectigalis Zrt. még 2005 elején végrehajtott egy sikeres reorganizációs programjának köszönhetően - termelés jelenleg is tart.

A legfontosabb tudnivalók a meghirdetésre váró EU-s pályázatokról

2015. május 14.

“Pénz, de honnan? - Fókuszban az új EU-pályázatok” címmel rendezett konferenciát a Piac és Profit Szombathelyen. Az eseményt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartották, ahol többek között Milos Katalin, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárságának pályázatkezelési főosztályvezetője is tartott előadást.

Külgazdasági értekezlet magyar cégek részvételével

2015. május 14.

2015. június 22-26. között kerül megrendezésre a külgazdasági attasé hálózat éves értekezlete a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében. A nyílt nap célja, hogy a kis- és középvállalkozási szektor külpiacra lépéséhez segítséget nyújtson, továbbá külpiaci tapasztalatokkal rendelkező vállalkozások esetében az üzleti együttműködések további bővítéséhez, új piacokon való megjelenéséhez járuljon hozzá.

Vas megyei vendéglátóhely a legjobb kisvendéglők között

2015. május 13.

A 25 legjobb hazai kisvendéglőt mutatja be a Magyar Turizmus Zrt. (MT) egyik legújabb összeállítása. A felsorolásban egy Vas megyei éttermet is találunk.