Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rendeződik az agrárkamarai tagdíj kérdése is

2017. június 21.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét lehetővé teszi, hogy tagdíjfizetésre kötelezett tagjai – amennyiben nem végeznek agrártevékenységet – mentesüljenek a tagdíjfizetés alól.

GVI: Gazdasági Havi Tájékoztató

2017. július 25.

Az elemzéshez az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) vállalati konjunktúra-vizsgálatának 2017. áprilisi hullámát használták fel, amelynek során több, mint 3200 vállalkozás vezetője válaszolt a kutatás kérdőívére. A tájékoztatóban, mely mellékletünkből tölthető le magyar és angol nyelven, a minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszokról és a nemzetközi trendekről olvashatnak összefoglalókat.

Regionet Competitive

2017. július 24.

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI KAMARÁK REGIONÁLIS KONFERENCIÁJA 2017.

2017. július 20.

Az ország öt fejlesztési régióközpontja közül az ismert eredmények alapján jelentős fejlődési szakaszon ment át a Nyugat-dunántúli régió. E fejlődésben nagy szerepet játszott a járműipar, mely nemcsak saját és beszállítói körének jelent húzóerőt, hanem a térség valamennyi gazdasági egysége, vállalkozása, sőt egészségügyi, kulturális és oktatási intézményhálózatának és társadalmi életének is.

Segít az építőipari viták rendezésében, de vannak még homályos foltok a szakértői szerv jogkörében

2017. július 20.

Egyre jelentősebb szerepet tölt be építőipari vállalkozások közötti viták rendezésében a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz). Ennek ellenére a TSzSz-szel kapcsolatos néhány jogi kérdés még mindig nem tisztázott; többek között az sem, hogy az általa adott szakvélemény meddig gátolhatja meg egyes szerződéses biztosítékok lehívását.

MKIK állásfoglalás a vendéglátással kapcsolatos ÁFA-változásokról és a kötelező szervizdíj bevezetéséről

2017. július 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának ülésen - többek között - a vendéglátással kapcsolatos Áfa-változásokkal, és a kötelező szervizdíj bevezetésével kapcsolatban egyeztettek a kollégiumi tagok.

Módosult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata

2017. július 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017. május 30-i Küldöttgyűlésén átmeneti rendelkezésekkel fogadta el az átdolgozott Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzatot.

A Bizottság első alkalommal méri az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét

2017. július 7.

Az Európai Bizottság első alkalommal tette közzé új összehasonlító kutatása eredményét, a „Kulturális és Kreatív Városok Figyelője” elnevezésű online eszközt.

Kötelező pihenőidő hőség esetén: így szabályos

2017. július 7.

A „kedvezőtlen klímakörnyezet esetén” kötelező pihenőidőre vonatkozó tudnivalókat a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának szakemberei foglalták össze.

Zayed Future Energy Prize- pályázat

2017. július 5.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) keretein belül működő Zayed Future Energy Prize meghirdette a 2018. évre vonatkozó pályázatát, amelyet immár 10. alkalommal írnak ki. A tiszta energia terjedését segítő és fenntartható fejlődést támogató Zayed Future Energy Prize díjat az Egyesült Arab Emírségek Kormánya alapította 2008-ban, mely mára az egész világon ismertté vált.

Elindul a cegkapu.gov.hu

2017. július 3.

Az eddig csak természetes személyek által egyéni döntés vagy szükségszerűség alapján igényelt ügyfélkapu mellett hamarosan a gyakorlatban is találkozhatunk a cégek számára kötelező elektronikus ügyfélkapu, vagy más néven cégkapu intézményével.

MKIK EU Hírlevél 2017/10.szám

2017. június 30.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a  „A közösségi gazdaság az Európai Unióban” címmel készített összefoglalót is megtalálják.

 

Hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokat megkönnyítő új szabályok

2017. június 29.

Az Európai Unió egész területén hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások új szabályai. A Bizottság 2012-ben tett javaslata alapján az uniós jogalkotók 2015-ben fogadták el ezeket a szabályokat.

Ezermester Tábor a Kamara szervezésében

2017. június 26.

A pályaválasztás előtt álló 6.-7. osztályos tanulók különböző szakmákban próbálhatták ki magukat az a Kamara Ezermester táborában 2017. június 19-23. között. Önismerettel, ismerkedéssel, csapatépítéssel kezdődött a program, majd közel 30 szakképesítéssel ismerkedhettek meg a hét folyamán, melyek döntő többsége a gazdaság által igényelt hiány-szakképesítés. A diákok a táborban tevőlegesen próbálták ki a különböző fogásokat, eljárásokat, technikákat, így maguk látták, hogy miben tehetségesek.  A táborban szerzett impulzusokat minden nap egy közösen készített plakáton örökítették meg. A záró napon a Weöres Színház kulisszatitkaival ismerkedtek majd közös kirándulással zárult a tábor.

A 2017/2018-as tanév rendje

2017. június 19.

Megjelent a 2017/2018-as tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben, vagyis már hivatalos, mikor kezdődik a tanév, mikor lesz az őszi, a téli és a tavaszi szünet, és mikor tartják az érettségi vizsgákat.

II. VAS MEGYEI KARRIERHÉT - 2017. szeptember 25-29. Pályaorientációs show és Állásbörze 2017. szeptember 27-28. Aréna Savaria

2017. július 19.

Ismét karrierhetet, pályaorientációs show-t és állásbörzét rendez Szombathelyen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Vas Megyei Kormányhivatallal közösen.

Tájékoztatás csalási kísérletről

2017. július 24.

Egy budapesti székhelyű gazdálkodó szervezet jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, hogy az Intercontact Mérnökiroda Kft. (1037 Budapest, Bécsi út 85.; cégjegyzékszám: 01-09-285821; adószám: 25725528-1-41) megtévesztésre alkalmas módon „számlát” küldött meg a megkereső gazdálkodó szervezet ügyfelének is, amelyben az Intercontact Mérnökiroda Kft. internetes adattárhely szolgáltatásért 126.000 Ft. megfizetését várja.

Idén is keresik a Savaria Karnevál tortáját

2017. július 21.

A Savaria Történelmi Karnevált szervezők nemcsak a kulturális programokra helyeznek nagy hangsúlyt, hanem kulináris élményeket is kínálnak az idelátogatóknak. Ehhez keresnek kreatív, vállalkozó szellemű cukrászokat, cukrászdákat!

Tanulói juttatás adóvonzatát érintő törvényi változás

2017. július 20.

Adómentes lehet a tanulók részére kötelezően biztosítandó étkezés.

Cégkapu regisztráció, közeleg a határidő

2017. július 19.

Amit feltétlenül tudnia kell az érdekelteknek: 2017. augusztus 31-ig kötelező a Cégkapun történő regisztráció a gazdálkodó szervezeteknek, továbbá – az illetékesek hivatalos tájékoztatása szerint – a hivatalos és kötelező használatig, 2018. január 01-ig, történő regisztrációt az augusztusi időpontot követően nem fogják szankcionálni.

Díjátadással zárult „ A FIATAL SZAKEMBER, A JÖVŐ MESTERE „ c. kiállítás

2017. július 13.

A fát, mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta használja. Elégeti, hogy világítson, hőt termeljen vele, mechanikai tulajdonságait kihasználva eszközöket, műalkotásokat, járműveket, bútorokat, építményeket, épületeket hoz létre belőle, kémiai átalakításokkal faszenet, cellulózt, gyógyszereket, egyéb vegyi anyagokat gyárt belőle.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vizsgamunka-kiállításán a 2016-2017-es tanév végzős asztalos és faipari technikus diákjainak munkái kerültek bemutatásra.

Jön a pályázati döntési hullám – ebben is nagy segítséget jelenthet a pályázati tanácsadó

2017. július 10.

Az igazán nagy dömping még csak most várható az uniós pályázati döntések terén. Prognosztizálhatóan egyszerre indulhat majd el a nyertes projektek megvalósítása, ami miatt komoly kivitelezőhiányra és jelentős, 30 százalék feletti áremelkedésre számíthatnak a sikeresen pályázó vállalkozások. Tovább nehezíti a beruházók dolgát, hogy a projektek nagy részénél közbeszerzési eljárásra is szükség van, ami csökkentheti a tényleges megvalósításra fordítható időt. Mindezeknek a problémáknak a sikeres kezelésében a professzionális pályázati tanácsadás fontos támogatást jelenthet a vállalkozások számára – hangsúlyozzák az OTP Hungaro-Projekt Kft. szakértői.

ERASMUS+ APPLIKÁCIÓT INDÍTOTT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

2017. július 7.

A hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít eligazodni az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben.

Kedvezően változnak a gyakorlati képzés megvalósításához kapcsolódó elszámolható összegek.

2017. július 6.

2017. június 26-án a 2017. évi 98. Magyar Közlönyben megjelent, és 2017. június 29-től hatályos a 2017. évi LXXXVI. törvény a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosításáról.

Biztonságban utazás közben

2017. július 4.

A Vas Megyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési tanácsait olvashatják, kiemelt tekintettel a biztonságos internethasználattal kapcsolatosan.

 

Jöhet az egységes EU-s magánnyugdíj-csomag

2017. június 30.

Egységes, európai uniós magánnyugdíj-szabályokra vonatkozó javaslatot mutatott be az Európai Bizottság.

Felmérés a turizmus és vendéglátás ágazatokban a szakember-utánpótlás igényéről

2017. június 29.

Ha Önnek is gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya, akkor szánjon rá néhány percet és töltse ki kérdőívünket!

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása: már lehet pályázni a 16 milliárdos felhívásra

2017. június 26.

Elérhető a hivatalos pályázati honlapon a Széchenyi 2020 keretében megjelent Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása (GINOP-5.2.7-17) kitöltő programja.

Csobbanj!

2017. június 21.

A 2017-es nyári EU-roadshow június 27-én Bükfürdőre, június 28-án pedig a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe érkezik!

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében

2017. június 19.

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében elemeztük az idei évben Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket és megvizsgáltuk, mely okok, illetve körülmények segítették elő ezek bekövetkezését.