Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Üzleti delegáció Bosznia-Hercegovinába

2016. augusztus 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának valamint Galambos Attila, a  Tagozat elnökének vezetésével 2016. október 2-4. között üzleti delegációt szervez Bosznia-Hercegovinába, Szarajevóba valamint Zenicába, a ZEPS Nemzetközi Gazdasági Vásárra. A kiutazás a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósul meg. A kiutazás célja az általános üzleti kapcsolatok fejlesztésén túl a két ország vállalkozói közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése az innováció valamint a kutatás és fejlesztés terén.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

MEGJELENT - Mikrovállalkozás indítása pályázat!

2016. augusztus 26.

Hosszú csúszás után végre megjelent a mikrovállalkozás indítását célzó vidékfejlesztési pályázati kiírás. A pályázat két célterületet érint: meglévő agrár vállalkozások több lábon állását segíti, illetve magánszemélyeknek nyújt nem mezőgazdasági vállalkozás létrehozására átalánytámogatást. Ebben az esetben 100% vissza nem térítendő, maximum 12 millió forint támogatásra lehet számítani. A pályázatok 2016. október 24-től nyújthatóak be, a kiemelten kedvező feltételek miatt már most rendkívül nagy a pályázat iránt érdeklődők száma, ezért érdemes mielőbb megkezdeni a pályázat benyújtásához szükséges előkészületeket, melyben nagy segítséget jelenthet szakembereink segítsége és az ingyenes előminősítés, melyre alább jelentkezhetnek.

Vámfelfüggesztés és vámkontingens iránti kérelmek benyújtása

2016. augusztus 25.

A 2017. július 1-jétől érvénybe lépő új vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó iratok benyújtási rendje.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Iskolakezdési támogatás a munkahelyeken

2016. augusztus 18.

Az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatás, amit a szülők tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használhatnak fel. A támogatást – papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott – 2016. július 3-tól december 31-ig beváltható – utalvány formájában kaphatják azok, akiknek gyermeke közoktatási intézményben tanul.

Megjelent az elektromos töltőállomásokra kiírt pályázat

2016. augusztus 17.

Az 1,25 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő támogatásra a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak.

A kulturális örökség integrált megközelítése (H2020)

2016. augusztus 16.

Pályázatot hirdet az Európai Bizottság a Horizon2020 program keretében A kulturális örökség integrált megközelítése címmel a kulturális örökség és az informális kultúra együttes bemutatására és megőrzésére. A CULT-COOP-06-2017 kódszámmal meghirdetett pályázat célja, hogy összehozza az örökségvédelemben szerepet vállaló érdekelteket.

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. augusztus 16.

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik. A jegyzék elérhető a hír mellékletében!

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel kapcsolatos változásokról

2016. augusztus 15.

 

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel kapcsolatos változásokról

címmel szervez tájékoztató rendezvényt a kamara.

 

A rendezvény

helyszíne:

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferencia terme

9700 Szombathely, Honvéd tér 2.

időpontja:

2016. szeptember 08. 10.00 óra

Előadók:

Dr. Lázár József osztályvezető /NAV Győr- Moson- Sopron megyei Adó- és Vámigazgatóság/

Cséve Szabolcs osztályvezető /NAV Vas megyei Adó- és Vámigazgatóság/

 

A rendezvény témái:

-          Változások az EKÁER rendszer szabályozásában

-          Az EKÁER rendszer ellenőrzésének tapasztalatai

 

Szeptembertől változik a középfokú képzés

2016. augusztus 11.

A gazdaság igényeit szolgáló, átalakuló középiskolai rendszer lehetővé teszi, hogy a középiskolában végzett diákok akár 60-65%-a szakmát szerezhessen, ne csak érettségit.

Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

2016. augusztus 10.

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést.

GVI Kutatás - Általános iskolások pályaválasztása 2016.

2016. augusztus 10.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2016. tavaszán országos, reprezentatív felmérést végzett a hetedik osztályos tanulók körében.

 Elemzésükben a legjobb hazai gimnáziumok diákjainak továbbtanulási terveit vizsgálják. Az eredmények szerint a tanulók döntő többsége szeretne továbbtanulni, mégpedig hazai felsőoktatási intézményben és csupán 7%-uk jelentkezik külföldre (is). A rendelkezésre álló statisztikai adatok szintén azt jelzik, hogy a magyar diákok nem vesznek részt nagy számban (hosszú távú) külföldi képzésekben, azonban számuk növekvő tendenciát mutat az utóbbi években.

Az év felelős foglalkoztatója - pályázat

2016. augusztus 8.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2016” címmel. A pályázat célja, hogy díjazza azokat a munkáltatókat, akik a legkiemelkedőbb jó gyakorlatot tudják bemutatni a felelős foglalkoztatás területén. A pályázatuk alapján kiválasztott 30 pályázó lehetőséget kap a Felelős foglalkoztató vagyok elnevezésű, 2016 november 24-én megrendezésre kerülő konferencián való kiállításra, valamint a nevezéssel pályáznak is egyben „Az Év Felelős Foglalkoztatója” Vándordíjra. 

A NAV Közleménye az Online Pénztárgépek gyártói és forgalmazói részére az XSD állomány struktúrájának leírásáról

2016. augusztus 8.

Tájékoztatjuk, hogy a NAV elkészítette a pénztárgépek műszaki követelményeiről a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013 (XI.15) NGM rendelet 4. mellékletének módosításával összefüggésben a naplóállományok új műszaki követelményeknek megfelelő xsd állomány 6.6.3-as verzióját, valamint a 0-s naplóállomány 2.1-es verziójú xsd állományát, melyek  xsd formátumban letölthetőek. Kérjük, hogy amennyiben észrevétele vagy kérdése merülne fel az XSD-vel kapcsolatosan, azt szíveskedjenek az opg.helpdesk@nav.gov.hu  e-mail címre megküldeni.

Üzleti szakirányú (posztgraduális) továbbképzések a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán

2016. augusztus 4.

Mérnökök, jogászok, vállalati közép- és felsővezetők, pedagógusok, pénzügyi-, logisztikai-, humán-, statisztikai szakterületen dolgozók részére kínálják idén is diplomát is adó, gazdálkodással és vezetői készségfejlesztéssel foglalkozó továbbképzéseiket.

Üzleti képzési programjaikat a munkaerőpiac elvárásaihoz, a vállalati szereplőkkel folyamatosan konzultálva dolgozzák ki, annak érdekében, hogy minél komplexebb, versenyképesebb tudást tudjuk biztosítani hallgatóinknak. Oktatásukban az egyéni kompetenciákra, egyéni fejlődési utakra helyezik a hangsúlyt, melyet kiscsoportos, gyakorlatorientált képzéssel, nagy tapasztalattal bíró, elismert oktatók segítségével érnek el. Képzéseik időbeosztása rugalmas, melyet a hallgatók munkahelyi elfoglaltságához próbálnak igazítani.

2024-ben lesz a következő magyar EU-elnökség

2016. augusztus 3.

A Tanács felülvizsgálta a soros elnökségekre korábban megszabott menetrendet, 2030-ig rögzítve az egymást követő EU-elnökségek rendjét. Az eddigi menetrend módosítása a 2017 második felében esedékes brit elnökség lemondása miatt vált szükségessé.

Vas megyei Karrierhét

2016. augusztus 24.

Pályaorientációs show, állásbörze, szakmai konferenciák, színes kísérőprogramok. Mindezekkel várják a szervezők az érdeklődőket szeptember utolsó hetében.

Az állásbörzére a szervezők még várják a munkáltatók jelentkezését.

A munkaerőt kereső vállalkozások még regisztrálhatnak a kiállításon való részvételre. A csomagajánlatokat a VasiGazdaság állásbörze aloldalán tekintheti meg: http://vasigazdasag.hu/allasborze/

Új menetrend a készségek fejlesztésére

2016. augusztus 25.

Az Európai Bizottság új, átfogó készségfejlesztési programot (New Skills Agenda) fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. A program célja az, hogy az előmozdítsa a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést az európai kontinensen. A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a szakoktatás és szakképzés a „második opció” helyett egy „elsődleges választássá” lépjen elő, ahonnan egyenes út vezet a munkaerőpiac, illetve a továbbképzés felé. Az új európai készségfejlesztési programban a Bizottság felkéri a tagállamokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy javítsák a képzés minőségét, és segítsék a munkaerő piaci keresletnek megfelelő készségek elsajátítását.

Tájékoztató az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatos változásokról

2016. augusztus 24.

2016. augusztus 1-jén léptek hatályba a lakáscélú munkáltatói támogatást érintő változások. A módosítás lényege, hogy a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendeletnek a munkáltatói lakáscélú támogatások figyelembe vételekor releváns szabályai átkerültek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénybe (a továbbiakban: Szja törvény).

Csökkent a kkv-szektor üzleti bizalom indexe

2016. augusztus 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) júliusi adatfelvétele szerint a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a konjunktúramutató az áprilisi 31 pontos csúcsról 27 pontra csökkent, ezzel a tavaly októbere óta tartó folyamatos javuló tendencia tört meg – közölte a kutatóintézet.

Módosul és kiegészül a szakképzési törvény 2016. szeptember 1-jétől

2016. augusztus 17.

Az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXXX. törvény 2016. június 23-án jelent meg a Magyar Közönyben. A szakképzést érintő jelenlegi változások egységesen 2016. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Változások a Munkavédelmi Törvényben

2016. augusztus 16.

Munkavédelmi képviselő.  A munkavédelmi törvény módosításával jelentősen bővül azon munkáltatók köre, akiknek a jövőben meg kell ismerkedniük ezzel az intézménnyel.

ŐSSZEL ÚJRA MEGNYÍLNAK A NÉPSZERŰ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK

2016. augusztus 16.

Az ősszel várható változtatások három területen is érinteni fogják a gazdaságfejlesztési pályázatokat: Újra megnyitásra kerülnek a felfüggesztett kapacitásbővítési és kutatás-fejlesztési pályázatok. Új pályázatok jelennek meg az informatikai és az energetikai fejlesztések támogatására. Új pályázati lehetőségekkel jelentősen kibővül a hitellel kombinált vissza nem térítendő támogatások köre. Ezekkel a változásokkal újra teljessé válnak a mikro-, a kis- és a középvállalkozások pályázati lehetőségei, szinte az ország teljes területén.

Gazdasági Havi Tájékoztató

2016. augusztus 11.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta. Az elemzés a GVI 2016. januári rendszeres negyedéves konjunktúra-felvételének adatain alapul, melynek részeként 400 hazai vállalkozást kérdeztünk a témában. Az eredmények alapján a vállalkozások 81%-ának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2015-ben, a válaszadók 45%-a pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. A késedelmes fizetések legnagyobb arányban a kisvállalkozások körében, illetve az építőiparban jelennek meg. Ugyanakkor az utóbbi évek eredményeivel összevetve az látható, hogy a cégek késedelmes fizetésekkel kapcsolatos helyzete javult: átlagosan csökkent a késedelmesen fizető üzleti partnerek illetve az értékesítésen belül késve befolyó összegek aránya, csökkent azon cégek aránya is, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt nem tudtak legalább egyszer időben fizetni a beszállítóiknak.

 

Megjelent a TEÁOR’08 2016. évi változata, s elérhető a TESZOR’15 aktualizált változata is.

2016. augusztus 11.

Az új tartalmak a KSH oldalán érhetők el.

Koreai Beszállítók Könyvtára

2016. augusztus 10.

A világ leginnovatívabb országából keresne új beszállítót?

Ismerje meg a Koreai Beszállítók Könyvtárát, amely egy folyamatosan bővülő, díjtalanul használható, tematikus gyűjtemény – időrabló beszállító keresgélés helyett így nyújt azonnali segítséget Önnek.

Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel akár 100 %-os hiteldíj-támogatással már a fagykárt elszenvedett agrárvállalkozások részére is!

2016. augusztus 9.

Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel akár 100 %-os hiteldíj-támogatással már a fagykárt elszenvedett agrárvállalkozások részére is!

A fagykárt szenvedett és a jogosultsági feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások részére magasabb összegű (akár teljes) hiteldíj-támogatásjár az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében 2016. november 30-áig létrejött hitelügyleteik teljes futamidejére.

Akár

100% kamattámogatás

100% kezességi díjtámogatás

100% kezelési költségtámogatás

100% költségtámogatás (pl. bírálati, regisztrációs, közjegyzői, értékbecslési díj)

 

Fagykár - többlettámogatás igényelhető

2016. augusztus 8.

Megjelent a 51/2016. (VII.21.) FM rendelet, amely alapján a fagykárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozások, vállalkozók többlettámogatást igényelhetnek az Agrár Széchenyi Kártya keretében (ASZK).

Európai Innovációs Rangsor

2016. augusztus 4.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az innovációs ország rangsort, mely szerint hazánk a 21. helyezett a tagországok eredménytábláján, mellyel a mérsékelt innovátorok csoportjában foglalunk helyet olyan országokkal egyetemben, mint Olaszország, Csehország, Spanyolország, Görögország vagy Észtország.

Már lehet pályázni a „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” cimű felhívásra

2016. augusztus 3.

A vállalkozások 2016. augusztus 1. és 2018. július 31. között adhatják be támogatási kérelmüket a "Gyakornoki program pályakezdők támogatására" elnevezésű felhívásra.

MKIK EU Hírlevél 2016/13. szám

2016. augusztus 3.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének  elektronikus hírlevele.

A Fókuszban az Unió rovatban a szerkesztők  „Új menetrend a készségek fejlesztésére” címmel készítettek összefoglalót.