Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Két fontos pályázati felhívás nyílt meg!

2016. december 5.

Nagy érdeklődésre számot tartó két fontos pályázati felhívás nyílt meg 2016.12.02-án, amelyek a feldolgozóiparban tevékenykedő valamennyi céget érinthetik. A felhívások kapacitás bővítéshez, eszközbeszerzéshez vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a mikro-,kis-,és középvállalkozások részére. A GINOP 1.2.1-16 és 1.2.2-16 pályázatok a közép-magyarországi régión kívül megvalósuló beruházások támogatását biztosítják.

 

Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek

2016. december 1.

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés.

Nyílt nap volt az LUK-ban is

2016. december 1.

A következő tanévtől egy újabb szakma gyakorlati oktatását kezdik meg az LUK Savaria Kft. tanműhelyében, így a gépi forgácsolókon és az automatikai technikusokon kívül már szerszámkészítőket is képeznek. A lehetőségeket a vállalat tanműhelyi nyílt napján ismertette a pályaválasztás előtt álló diákokkal és szüleikkel.

MKIK EU Hírlevél 2016/19.

2016. november 30.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb hírlevele.

Bizottsági kampány a nők elleni erőszak megszüntetéséért

2016. november 30.

Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

Olcsóbb lett a Savaria Hotel

2016. november 29.

Az eredetileg 600 millió forintért kínált Hotel Savariát ezúttal 490 millió forintos irányáron hirdette meg újra a szombathelyi szálloda tulajdonosát felszámoló Cél-Org Tanácsadó Kft.

MKIK EU Hírlevél 2016/18.

2016. november 28.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyet mellékletünkben talál.

Több és célirányos NAV ellenőrzések adventkor

2016. november 25.

Célirányosan és a megszokottnál is többször ellenőriz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ünnepek előtt, a webáruházak, a bevásárlóközpontok, a távol-keleti árukat kínáló üzletek és a piacok, a vásárcsarnokok forgalmát is vizsgálják.

Tűzvédelmi szakvizsga

2016. november 24.

A tűzvédelmi szakvizsgával és továbbképzéssel kapcsolatos 45/2011. (XII. 7.) BM rendeletnek megfelelően a Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végző és az ő munkájukat közvetlen irányító szakembereknek tűzvédelmi szakvizsgát szervezünk.

Figyelemfelhívás!

2016. november 23.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának felhívása a gazdálkodó szervezetek sérelmére elkövetett internetes bűncselekmények megelőzésére.

Megjelent a gyakorlati képzéshez kapcsolódó normatíva elszámolását szabályozó új rendelet

2016. november 21.

A Magyar Közlöny 2016. évi 177. számában 2016. november 17-én megjelent a 340/2016. (XI. 17.) Korm. rendelet, amely módosítja a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról szóló 280/2011. (XII. 20.) Korm. rendeletet. Ennekeredményeképpen a kormányrendelet kiegészült a 3. melléklettel az új tanévtől, azaz a 2016. szeptember 1-jétől induló, a Szakképzési törvény hatálya alá tartozó szakképesítésekre vonatkozóan. Ezen szakképzések esetében az új mellékletben szereplő súlyszorzók figyelembevételével kell számítani a gyakorlati képzési normatíva összegét.

Az európai szemeszter őszi csomagja: erőfeszítések az erőteljesebb gazdasági fellendülésért

2016. november 17.

Az Európai Bizottság meghatározta az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásaira vonatkozó, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Unió helyzetéről szóló, 2016-os értékelő beszédére, valamint a Bizottság 2016. őszi előrejelzésének legfrissebb gazdasági adataira támaszkodó iránymutatását. A dokumentumcsomaggal indul a gazdasági kormányzás 2017-es ciklusa, az úgynevezett európai szemeszter.

50 ezer forintos állami támogatás pénztárgépek beszerzéséhez

2016. november 16.

Megjelent a Magyar Közlönyben a gazdasági tárca rendelete, amely kasszánként 50 ezer forint támogatást biztosít a 2017. január 1-jétől újonnan kötelezett vállalakozásoknak.

DUIHK Szakképzési Díj 2017

2016. november 16.

Jelentkezzen most, legyen Ön 2017 nyertese!

Tájékoztató az online pénztárgépek használatáról, a jogszabályi változásokról

2016. november 15.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  Tájékoztató az online pénztárgépek használatáról, a jogszabályi változásokról  címmel szervez tájékoztató rendezvényt, melyre tisztelettel meghívja Önt és/vagy munkatársát.

 

GVI 2016. októberi negyedéves konjunktúra-felvételének eredményei

2016. december 2.

A 2016. októberi adatfelvétel tanúsága szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest nem változott: továbbra is 30 ponton áll. A 2015. október óta tartó javuló tendencia már az előző negyedévben megtört, amikor a Konjunktúramutató értéke 33 pontról 30 pontra csökkent. Az eredmények azt mutatják, hogy ezt a negyedévet pedig a stagnálás jellemzi. (Az előző év ugyanezen időszakában a Konjunktúramutató értéke mindössze 24 pont volt.)

Többcélú logisztikai központ várja a magyar cégeket is Szlovéniában

2016. december 1.

A határon átnyúló együttműködés keretében a közvetlenül az olasz határnál fekvő Šempeter-Vrtojba, és olasz oldalról Goricia város együttműködésében egy többcélú logisztikai telep került kialakításra, amely egyelőre kihasználatlan potenciál

Forrás: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Vas megyében csökkent a tanulószerződések száma

2016. december 1.

Az elmúlt évek statisztikai adatait alapul véve megyénkben a tanulószerződések száma csökkenő tendenciát mutat.

 

Olcsóbb lehet céget indítani jövőre

2016. november 30.

Jövő márciustól megszűnne több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj, többek között illetékmentes lehet a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás is. Az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek 2016. december 9.

2016. november 30.

Tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata szervezésében megrendezésre kerülő „Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek” című rendezvényünkre. A fórum keretében tartjuk meg a Tagozat tisztújító közgyűlését is.

AZ INNOVÁCIÓ, MINT KITÖRÉSI LEHETŐSÉG

2016. november 29.

Hazánkban a kis- és középvállalkozások mindössze 13-15 százaléka végez komoly innovációs tevékenységet, ami messze elmarad az uniós átlagtól - hangsúlyozta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervett mikro-, kis- és középvállalkozások innovációs képességeinek fejlesztéséről, ösztönzéséről szóló konferencián, Budapesten.

XXV. MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ - Pályázat

2016. november 28.

A Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -– a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanáccsal együttműködve – 25. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

2017. január elsejétől változik a számlák kötelező adattartalma

2016. november 24.

A számlának több kötelező tartalmi eleme van, amelyek feltüntetése elengedhetetlen a szabályosan kiállított bizonylaton. A tartalmi kellékek egy részének szerepeltetése ugyanakkor az adózó adózási módjától függ, illetve értékhatárhoz kötöttek.

Rendelet módosítás

2016. november 24.

Az egyes vízgazdálkodási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2016. (VIII. 2.) BM rendelet 2016. október 1-én hatályba lépett.

Verseny felhívás SZKTV/OSZTV

2016. november 22.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztérium  és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a 2016/2017. tanévben is meghirdeti a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A versenyeket az MKIK a területi kamarák részvételével szervezi és bonyolítja.

Sikeres "Szakképzési Fórum" a kamarában

2016. november 17.

A fórum központi témája a szakképzési hozzájárulás és az ehhez kapcsolódó törvényi előírások voltak.

MKIK GVI 2016. októberi vállalati konjunktúra felvétel eredményei

2016. november 16.

A kutatóintézet harmincnyolcadik alkalommal készítette el vállalati konjunktúra-vizsgálatát, az októberi adatfelvétel 3185 cég vezetőjének válaszain alapul.

Internationale Grüne Woche

2016. november 16.

Magyarország megkapta a Berlinben 2017. január 20. és 29. között megrendezésre kerülő Internationale Grüne Woche kizárólagos partnerországi státuszát.

Csúszik a kapacitás bővítésre benyújtható pályázatok megnyitása

2016. november 15.

Tisztelt Vállalkozók!

 

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy azon pályázati felkészülésben lévő vállalkozások, akik már rajtra készen csak a kapacitás bővítés ( GINOP 1.2-1.16, valamint GINOP -1.2-2-16) pályázatok megjelenésére várnak, sajnos még egy kis türelemre lesz szükségük.

Nem a korábban jelzett  november 15 –e lett az első beadási határnap, mivel nem jelentek meg a végleges pályázati felhívások a kiíró késlekedése miatt.