Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai időközi választás 2018

2018. március 14.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 2018-ban időközi választás lesz a megüresedett testületi helyekre. Küldötteket, elnökségi tagot és országos küldöttet választanak a kamarai tagok a kamara alapszabályában és választási szabályzatában meghatározottak szerint.

Szent György napi vásár – Legyen ott az Ön vállalkozása is!

2018. március 2.

A Savaria Múzeum és Vasi Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezi György napjához kapcsolódó Szent György napi vásárát 2018. április 14-15-én, a Vasi Skanzenben.

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2018. február

2018. március 21.

Megjelent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének havi tájékoztatója.

Építőipari fórum

2018. március 20.

Építőipari fórumot szervez kamaránk 2018.04.04-én, szerdán,14 órától. A rendezvény helyszíne: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferencia terme (9700 Szombathely, Honvéd tér 2.) A rendezvényen többek között Csermely Gábor beszél „Az építőipari kivitelezési folyamat problémaköreiről a TSZSZ tapasztalatain keresztül”, valamint az E-napló vezetése a gyakorlatban címmel hallhatnak előadást Hédi Zoltántól. Lehetőség lesz az E-naplóvezetéssel kapcsolatos kérdésekre, valamint lehetőséget biztosítunk a résztvevők közti tapasztalatcserére is.

E heti adótraffipax

2018. március 19.

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 19. és 23. között folyamatosan ellenőrzik az iskolák és az oktatási intézmények területén működő büféket, vendéglátókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Energetikai fejlesztésekre lehet pályázni

2018. március 14.

A vállalkozások 1,5 és 100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást szerezhetnek energetikai fejlesztésekre.

Tőkepiaci unió: új bizottsági javaslatok a határokon átnyúló befektetések előmozdítására

2018. március 13.

Az Európai Bizottság további javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források térnyerésének elősegítése és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontása érdekében. A javaslatok célja, hogy lendületbe hozzák a befektetési alapok határokon átnyúló piacát, előmozdítsák a hosszú távú finanszírozási forrást jelentő fedezett kötvények piacának fejlődését, és nagyobb jogbiztonságot teremtsenek a határokon átnyúló értékpapír- és követelésügyletekben részt vevő befektetők számára. A javaslatok komoly előrelépést jelentenek a tőkepiaci unió kiépítése felé vezető úton. Minél gyorsabban elfogadja az Európai Parlament és a Tanács a javaslatokat, annál hamarabb megnyílik az út a vállalkozások és a befektetők előtt, hogy teljes mértékben kamatoztathassák az egységes piac nyújtotta előnyöket.

Ügyfélfogadási rend

2018. március 8.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a kamara ügyfélfogadási rendje a március 15-i hosszú hétvége miatt a következők szerint alakul:

2018. március 09. péntek, 8.00-13.00 óra

2018. március 10. szombat, 8:00-13.00 óra

2018. március 16. péntek, Az ügyfélfogadás szünetel

A többi napokon az ügyfélfogadás rendje változatlan!

Külgazdasági évnyitó konferencia

2018. március 6.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara "Fókuszban a külpiacok" címmel külgazdasági évnyitó konferenciát szervez 2018. március 20-án Budapesten.

Tanulószerződés kötési szándék bejelentési határideje: 2018. március 31.

2018. március 1.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara céljai és feladatai között szerepel - a kamarai garanciavállalás törvényi szabályozásának való megfelelés mellett – a tanulók külső gyakorlati helyen történő elhelyezésének és a tanulószerződés megkötésének elősegítése.

A TSZSZ szakvélemény felhasználása a bíróságon

2018. február 27.

2017. év végéig hatályos Polgári Perrendtartás külön eljárástípusként szabályozta a TSZSZ szakvéleményére alapított pert. A speciális szabályozás fő funkciója az volt, hogy a nem fizető fél ne tudja évekig elhúzni a pereskedést, illetve ne legyen lehetősége időközben eltűnni a vállalkozó pénzével. 2018. január 1-jével jelentős változások történtek a TSZSZ szakvéleményére alapított per szabályrendszerében.

Magyar-Német Üzleti Fórum

2018. február 26.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata szakmai konzultációval egybekötött üzleti fórumot szervez a Németország iránt érdeklődő vállalkozások számára „Német exportorientált magyar vállalkozások gyakorlati tapasztalatai a munkaerőhiány kezelésében” címmel.

Juncker-terv: Több mint 20 milliárd forint innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. február 26.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Google Digitális Workshop Szombathely

2018. február 21.

Szeretettel meghívjuk a 2018. március 1-én megrendezésre kerülő Google Digitális Workshop-ra!

Álláshirdetés - Szakképzési / pályaorientációs koordinátor munkakörre

2018. február 20.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  Szakképzési / pályaorientációs koordinátor  munkatársat keres azonnali kezdéssel teljes munkaidős, határozott idejű foglalkoztatással.

Jelentkezzen támogatott, vagy piaci alapú mesterképzésre!

2018. február 14.

Mesterképzés felhívás
A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a tavalyi évhez hasonlóan az idén is indít mesterképzéseket!

Kamarai hozzájárulás - Március 31-ig kell a hozzájárulást befizetni

2018. január 9.

Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a kötelező kamarai hozzájárulás befizetési határideje

2018. március 31!

Az ötezer forintos hozzájárulás befizetését személyesen kamaránk ügyfélszolgálatán tehetik meg, vagy utalással az alábbi OTP számlaszámra kérjük teljesíteni: 11747006-20222972.  A közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni a vállalkozás adószámát.

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj

2018. március 20.

Magyar Formatervezési Tanács pályázatokat hirdet: a Magyar Formatervezési Díj pályázatot és a Design Management Díj felhívást.

„Biztonságos munkahely 2018"

2018. március 19.

Az NGM Munkavédelmi Főosztálya meghirdette a 2018. évi „Biztonságos munkahely” című pályázatát.

MKIK EU Hírlevél 2018/4. szám

2018. március 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelének 4. száma. A Fókuszban az Unió rovatban „10 éves a REACH rendelet – hogyan tovább?” címmel olvashatnak összefoglalót.

Országos döntős Vas megyei tanulók

2018. március 13.

12 tanuló jutott be a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.

Gratulálunk a tanulóknak és felkészítőiknek az elért eredményekhez..

További sok sikert kívánunk a döntőben!

Pénz, de honnan?

2018. március 8.

Pénz, de honnan? A pénzdömping utolsó rohama c.  konferenciasorozat szombathelyi rendezvényén elhangzott előadások anyagai.

Megjelentek az országjelentések

2018. március 7.

Az Európai Bizottság  közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését, benne az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekkel és a lehetséges kockázatok értékelésével.

Nőnap - NAV ellenőrzések

2018. március 6.

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 5. és 8. között fokozottan ellenőrzik a piacokat, a vásárcsarnokokat, a nagy bevásárlóközpontokhoz kitelepült árusokat, valamint a virágboltokat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

MKIK EU Hírlevél 2018/3. szám

2018. március 1.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele,  melyben a Fókuszban az Unió rovatban „A Brexit következményei az uniós vállalkozásokra – hogy állnak a tárgyalások?” címmel olvashatnak összefoglalót.

Menedzser kommunikáció - a Szóműhely nyílt tréningje

2018. február 26.

Célunk, hogy Ön is megismerhesse, megfigyelhesse és tapasztalatot szerezhessen arról, miként segíthet a megfelelő gondolkodás és kommunikáció céljaink elérésében függetlenül attól, hogy Ön kezdő üzletember, vagy már dörzsölt profi. A tréning során mindenki számára hasznos, a gyakorlatban jól használható információk hangoznak el, legyen a résztvevő akár saját vállalkozást működtető üzletember, akár nagyvállalati menedzser, vezető.

ADÓ traffipax - Vas megye

2018. február 26.

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai február 20-tól kiemelten ellenőrzik a ruházati kiskereskedőket. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A munkaerőhiány vállalati percepciója

2018. február 22.

Megjelent a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzése, amelyben a  vállalatvezetői vélemények megfigyelése alapján azt vizsgálták, hogy hogyan alakult a munkaerőhiány hazánkban az elmúlt években, milyen vállalati kört és milyen területeken érintenek a toborzási nehézségek. Az elemzéshez az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet vállalati konjunktúra-vizsgálatának 2017. októberi hullámának eredményeit használták a kutatók, amely 3064 hazai vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2018. január

2018. február 21.

Megjelent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének havi tájékoztatója.

MNB: Magyarország versenyképességének javítására van szükség

Bár a versenyképesség javításának makrogazdasági alapjai létrejöttek, a vállalatok viszonylag  alacsony termelékenysége miatt Magyarország továbbra is versenyképességi hátrányban van a régió országaihoz képest - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank 2017-es  Versenyképességi jelentése. Hazánkban az átlagos vállalkozási kedv az uniós átlag felett alakul, azonban a kis - és  középvállalatok  hozzáadott  értéke  és  K+F  beruházásai  jelentősen  elmaradnak  a  nagyobb, gyakran multinacionális háttérrel rendelkező vállalatoktól. Emellett a megfelelő képzettségű munkaerő, a piacképes oktatás hiányosságai és az állami bürokrácia is nehézséget jelentenek a kkv - szektor számára.